Φουλ επίθεση με… σφραγίδα ΝΑΤΟ παίζει η startup, Sotiria Technology, η οποία αναπτύσσει συστήματα ασφαλείας με την βορειοατλαντική συμμαχία να βασίζεται στο λογισμικό της εταιρείας που δοκιμάστηκε επιτυχώς… επί του πεδίου.

Lambda Automata: Ηλεκτρονικό «μπλόκο» στις απειλές με μη-επανδρωμένα παρατηρητήρια

«Η SOTIRIA Technology είναι μια ελληνική εταιρεία τεχνολογίας που έχει ως όραμα τη δημιουργία ενός ασφαλούς μέλλοντος στις θάλασσες και τους ωκεανούς του πλανήτη μας. Συγκεκριμένα η εταιρεία μας αναπτύσσει συστήματα υποθαλάσσιας επιτήρησης κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων διττής χρήσης, όπως για παράδειγμα λιμένων, αγωγών, ναυτικών συνόρων και ενεργειακών εγκαταστάσεων», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχτδρόμο» ο Άγγελος Τσερέκλας, CEO της startup.

«Η SOTIRIA Technology έχει την τιμή να είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που έχει επιλεχθεί από το NATO DIANA, τον επιταχυντή καινοτομίας της βορειοατλαντικής συμμαχίας που αποτελεί την κορωνίδα των δράσεων καινοτομίας του NATO, έπειτα από μια ιδιαιτέρως απαιτητική διαδικασία επιλογής με περισσότερες από 1.300 αιτήσεις παγκοσμίως. Στα πλαίσια του εν λόγω επιταχυντή η εταιρεία μας έχει πλέον μόνιμη παρουσία στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών», επισημαίνει.

Το λογισμικό που «θωρακίζει» το ΝΑΤΟ

«Οι ανάγκες που έρχεται να καλύψει η SOTIRIA Technology είναι πραγματικές. Τα τελευταία χρόνια, έχει καταγραφεί πλήθος περιπτώσεων δολιοφθοράς κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών με επιπτώσεις τόσο στο διεθνές εμπόριο, την ενεργειακή αυτονομία όσο και την πρόσβαση σε βασικές ανάγκες (νερό, ηλεκτρισμός κ.α.). Ίσως το κυριότερο συμβάν ήταν η διαρροή φυσικού αερίου από τον αγωγό North Stream το φθινόπωρο του 2022 με πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην ενεργειακή σταθερότητα της ηπείρου μας. Αλλά και στη χώρα μας πρόσφατα και χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα δολιοφθοράς του αγωγού ύδρευσης της Αίγινας καθώς επίσης και η κρισιμότητα της εγκατάστασης του μεγαλύτερου και πολυπλοκότερου έργου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας -η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής», υποστηρίζει.

«Η εταιρεία μας έχει ήδη καταφέρει να συνεργάζεται με συμμαχικά Πολεμικά Ναυτικά αλλά και εταιρείες σε Ευρώπη και Β. Αμερική και έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα των λύσεων της στο πεδίο. Χαρακτηριστικά, οι αισθητήρες και το λογισμικό της SOTIRIA Technology δοκιμάστηκαν με επιτυχία στην μεγαλύτερη άσκηση νέων τεχνολογιών του NATO (REPMUS) που έγινε στη Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι δοκιμές υποστηρίχθηκαν από το Πορτογαλικό Πολεμικό Ναυτικό και η εταιρεία μας θα έχει ακόμη μεγαλύτερη παρουσία στην φετινή άσκηση αυτού του είδους (REPMUS24).Ουσιαστικά η τεχνολογία της SOTIRIA Technology μπορεί να ενισχύει την ανθυποβρυχιακή δυνατότητα κάθε Πολεμικού Ναυτικού, μάλιστα σε φάση πρότερη από εκείνη της υποθετικής εμπλοκής ανάμεσα σε υποβρύχια, μονάδες επιφανείας και ελικόπτερα με ανθυποβρυχιακές δυνατότητες. Μπορεί να γίνει ένα εργαλείο σε αυτό το οικοσύστημα, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα που ο χρήστης θα αντιληφθεί στη πράξη», εξηγεί.

Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια της SOTIRIA Technology, συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ. Τσερέκλα, η γεωγραφική επέκταση: με την ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η προϊοντική επέκταση: με λύσεις ενίσχυσης των δυνατοτήτων υφιστάμενων αυτόνομων μη επανδρωμένων οχημάτων (υποβρυχίων και επιφανείας) και η ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων της εταιρείας.

«Σημαντικά βήματα στις startups, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να συμβαδίσουν με τις ανάγκες»

«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα και ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να προσελκύσουν διεθνές ενδιαφέρον (Viva, Augmenta, BETA CAE Systems κ.α.). Η τάση αυτή αλλά και το οικοσύστημα θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Σε επίπεδο VC επενδύσεων κατά κεφαλήν, η χώρα μας βρίσκεται πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και ένας εφικτός στόχος θα πρέπει να είναι ο δεκαπλασιασμός των ετήσιων επενδύσεων σε ορίζοντα 3-5 χρόνων. Αλλά και στο επίπεδο του οικοσυστήματος, τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να αποτελέσουν τη φυσική επέκταση του υφιστάμενου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, να συμβαδίσουν με τις τάσεις, τις ανάγκες και την ταχύτητα που απαιτείται», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups