Ένα μεγάλο εργοστάσιο μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας κοντά στο Λος Άντζελες προβλέπεται να είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, όταν θα συνδεθεί στο δίκτυο ενέργειας αργότερα φέτος, και στόχος είναι να ενισχύσει το ηλεκτρικό δίκτυο της Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής και να βοηθήσει την πολιτεία να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους που έχει θέση η κυβέρνησή της.

Το Nova Power Bank της Calpine, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, που κατασκευάστηκε στη θέση ενός αποτυχημένου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, θα μπορεί να τροφοδοτήσει περίπου 680.000 σπίτια για έως και τέσσερις ώρες όταν φορτιστεί. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση των βιομηχανιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Καλιφόρνια που παρέχουν περισσότερο από το ένα τρίτο των αναγκών σε ενέργεια της πολιτείας.

Αριστοτέλης Χαντάβας (Principia): «Προτεραιότητα για τη σύνδεση με το δίκτυο στις ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας»

Ο σταθμός αποθήκευσης ενέργειας που αποτελείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος 680 μεγαβάτ είναι μεγάλος ακόμη και για την Καλιφόρνια, η οποία διαθέτει περίπου το 55% της χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Η Calpine θα διασυνδέσει τα 620 MW του εργοστασίου σε δύο φάσεις φέτος, ξεκινώντας από το καλοκαίρι, ενώ τα υπόλοιπα 60 MW θα διασυνδεθούν το 2025.

Τέτοια έργα αποθήκευσης ενέργειας εκατοντάδων μεγαβάτ γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα καθώς ήδη λειτουργούν ή βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.

Οι νέες εγκαταστάσεις της Calpine αποτελούν μέρος μιας αγοράς που καταγράφει εκρηκτική ανάπτυξη και σχετίζεται με την αποθήκευση ενέργειας στις ΗΠΑ με επίκεντρο την Καλιφόρνια και το Τέξας, δύο πολιτείες με μεγάλες και αυξανόμενες ποσότητες αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Η αποθήκευση ενέργειας θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επειδή επιτρέπει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται όταν ακτινοβολεί ο ήλιος ή όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι να χρησιμοποιείται αργότερα την ημέρα, όταν οι καταναλωτές τη χρειάζονται περισσότερο.

Η Καλιφόρνια ήταν πρωτοπόρος στην έναρξη τέτοιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που αποθηκεύουν ενέργεια πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Η πολιτεία αναμένεται να χρειαστεί περίπου 50 γιγαβάτ αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες για να πετύχει τον στόχο του 2045 να πάρει όλη την ισχύ της από πηγές χωρίς άνθρακα, από περίπου 7 GW σήμερα.

Η Calpine, η οποία είναι περισσότερο γνωστή στην πολιτεία για τις μονάδες φυσικού αερίου της, έχει υπό ανάπτυξη περίπου 2.000 MW χωρητικότητας σε μπαταρίες.

Η «παράδοση» της Καλιφόρνια

Η χωρητικότητα των σταθμών αποθήκευσης ενέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά στην Καλιφόρνια από το 2020, όταν οι συνεχείς διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού καύσωνα ώθησαν τους κρατικούς αξιωματούχους να ξεκινήσουν μια έκτακτη προμήθεια.

Δύο χρόνια αργότερα, οι μπαταρίες παρείχαν πολύτιμη ενέργεια κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα του Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεύοντας το 2,4% της παραγωγής κατά τις βραδινές ώρες, σύμφωνα με τον διαχειριστή δικτύου της πολιτείας, τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Συστήματος της Καλιφόρνια.

«Αυτό το εργοστάσιο θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του δικτύου, ειδικά για λόγους αξιοπιστίας», δήλωσε η Emily Precht, διευθύντρια στρατηγικής προέλευσης της Calpine, σε συνέντευξη Τύπου για την αποκάλυψη του έργου στο Menifee της Καλιφόρνια.

«Όταν οι άνθρωποι επιστρέφουν σπίτι από τη δουλειά και συνδέουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα, ανοίγουν τα πλυντήρια πιάτων και τα κλιματιστικά τους, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ενέργεια, (αλλά) όχι τόσο μεγάλη ηλιακή παραγωγή. Έχοντας κάτι που εξοικονομεί ενέργεια από το μεσημέρι (και) προσφέροντάς την σε περίοδο υψηλότερης ζήτησης, αυτό θα βοηθήσει να γίνει το δίκτυο πιο ανθεκτικό.»

Οι νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 98% πέρυσι, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Wood Mackenzie, η οποία αναμένει ανάπτυξη 30% φέτος.

Οι εγκαταστάσεις μπαταριών πρέπει ακόμη να αντιμετωπίζουν προκλήσεις αδειοδότησης και μεγάλες καθυστερήσεις στη διασύνδεση που επιβραδύνουν την επέκτασή τους, όπως αναφέρει η Wood Mackenzie.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green