Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου υποχώρησε το ιρανικό νόμισμα, το ριάλ, στην ανεπίσημη αγορά, μετά την επίθεση της Τεχεράνης με πυραύλους και drones στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, δημιουργώντας ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Η συναλλαγματική ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 705.000 ριάλ ανά δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο παρακολούθησης συναλλάγματος Bonbast. Το ιρανικό νόμισμα έχει αντισταθμίσει από τότε κάποιες απώλειες.

Το 2018 η κυβέρνηση του Ιράν όρισε επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία τα 42.000 ριάλ ανά δολάριο.

Η πτώση του ριάλ ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ιράν ανέπτυξε μια τεράστια επίθεση με drone και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, ως απάντηση στο ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε αρκετούς κορυφαίους Ιρανούς διοικητές στη Δαμασκό νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το Ισραήλ είπε ότι εντόπισε 300 «απειλές διαφόρων τύπων» και εξάλειψε το «99%» αυτών που κατευθύνονταν προς το ισραηλινό έδαφος ως μέρος της επίθεσης του Σαββάτου, την οποία ο σύμμαχος ηγέτης των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιέγραψε ως «πρωτοφανή» και «θρασύδειλη».

Η εξέλιξη σηματοδότησε την πρώτη περίπτωση άμεσης επίθεσης στο Ισραήλ από το ιρανικό έδαφος και η Τεχεράνη ενέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με να πληγεί από περαιτέρω εμπορικούς και διπλωματικούς περιορισμούς.

Το ριάλ του Ιράν αντιμετωπίζει ήδη πιέσεις από τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό που υποκινείται από τις συνεχιζόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες έχουν επίσης μειώσει τις πωλήσεις ορισμένων από τις βασικές εξαγωγές της Τεχεράνης  αργού και πετρελαϊκών προϊόντων.

Το Ισραήλ ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση του Σαββάτου, ενώ ο Μπάιντεν ζήτησε να συγκληθεί η G7 την Κυριακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές