Ανοδικά κινείται το δολάριο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την μεταποίηση στις ΗΠΑ που έδειξαν ενίσχυση του τομέα για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ το γεν παρέμεινε κάτω από τα 152 ανά δολάριο κρατώντας τους traders σε εγρήγορση για την απειλή παρέμβασης.

Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών (ISM) ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ αναπτύχθηκε για πρώτη φορά εδώ και ενάμησι χρόνο τον Μάρτιο, καθώς η παραγωγή ανέκαμψε και οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν, αν και η απασχόληση στα εργοστάσια παρέμεινε υποτονική και οι τιμές των εισροών ωθήθηκαν υψηλότερα.

Αμοιβαία Κεφάλαια: Πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα εισροών στα μετοχικά

Η ανάκαμψη έβαλε τίτλους τέλους στους 16 συνεχόμενους μήνες συρρίκνωσης στη μεταποίηση, η οποία αντιπροσωπεύει το 10,4% της οικονομίας.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξι αντιπάλων, ενισχύθηκε κατά 0,469%  στο 104,97.

Νομισματική πολιτική

Οι αγορές μετρίασαν τη Δευτέρα τα στοιχήματά τους για τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Ιούνιο.

Ωστόσο την Παρασκευή οι traders ήταν πιο αισιόδοξοι για τη νομισματική πολιτική, μετά την ανακοίνωση της πορείας του αγαπημένου δείκτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την μέτρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε κατά 0,3% τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου, σε σύγκριση με την αύξηση 0,4% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Σε συνδυασμό με τα στοιχεία PCE της Παρασκευής, δεν νομίζω ότι πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά στην πραγματικότητα τον υπολογισμό για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά οι αγορές αρχίζουν και πάλι να κινούνται λίγο περισσότερο σύμφωνα με τις προσδοκίες της ίδιας της Fed σχετικά με το πόσο συχνά και πότε πρόκειται να μειώσει φέτος» εξηγεί στο Reuters η Helen Given, FX trader στη Monex USA.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ  είπε ότι ήταν «σύμφωνα με αυτό που θα θέλαμε να δούμε».

«Η προθυμία της Fed να ανεχθεί τον πληθωρισμό αρκετά πάνω από το 2%, ενώ εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, στηρίζει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου»σημειώνει  ο Mansoor Mohi-uddin, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Σιγκαπούρης.

Το γεν στο επίκεντρο

Τα φώτα της αγοράς συναλλάγματος έχουν στραφεί στο γεν, καθώς η κίνησή του προς τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το 1990 αναβιώνει τον κίνδυνο να παρέμβουν οι ιαπωνικές αρχές.

Το γεν άγγιξε χαμηλό 34 ετών έναντι του δολαρίου στα 151,975 την Τετάρτη και διαμορφώθηκε τελευταία φορά στα 151,745 ανά δολάριο τη Δευτέρα.

Η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος το 2022, πρώτα τον Σεπτέμβριο και ξανά τον Οκτώβριο, καθώς το γεν διολίσθησε προς το χαμηλό 32 ετών των 152 ανά δολάριο.

Τα σχέδια της Ιαπωνίας για το γεν παραμένουν δύσκολα προβλέψιμα. Το οικονομικό της έτος έχει λήξει, πράγμα που σημαίνει ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν χρειάζεται να ανησυχεί για ξαφνικές κινήσεις του γεν που επηρεάζουν τους ισολογισμούς.

Αλλά οι ειδήσεις για την έκτακτη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας των τριών νομισματικών αρχών – του Υπουργείου Οικονομικών (MOF), της BOJ και του Οργανισμού Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών – και τα σχόλια των αξιωματούχων έχουν διατηρήσει μέχρι στιγμής το γεν πάνω από τα χαμηλά 34 ετών.

Το γουάν

Το γουάν της Κίνας υποχώρησε  τη Δευτέρα, καθώς δέχτηκε πιέσεις από το δολάριο ακόμη και όταν τα τελευταία κινεζικά στοιχεία υπονοούσαν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας κερδίζει έδαφος και οι συνεχείς προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας έχουν σταθεροποιήσει το νόμισμα.

Το υπεράκτιο γουάν διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στα 7,2592 ανά δολάριο.

Σε άλλα νομίσματα, το ευρώ σημείωσε πτώση κατά 0,44% στα 1,0742 δολάρια, ενώ η στερλίνα βρέθηκε στα 1,25660 δολάρια, με πτώση 0,45% την ημέρα.

Στα κρυπτονομίσματα, το bitcoin σημείωσε τελευταία πτώση 0,79% στα 69.097 δολάρια. Το ether ενισχύθηκε κατά 0,59% στα 3.518,90 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες