Με απώλειες έκλεισαν οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές στον Περσικό Κόλπο μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ που τροφοδότησε την ανησυχία για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Ο δείκτης TASI του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας υποχώρησε κατά 0,3%, μετά από πτώση περίπου 2% ενδοσυνεδριακά, με τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Saudi National Bank, να καταγράφει απώλειες 3,3%.
Πετρέλαιο: Αναμένεται να ξεκινήσει ανοδικά την εβδομάδα
Η εταιρεία παραγωγής αλευριού First Milling σημείωσε πτώση της τάξης του 1,4% καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται χωρίς μέρισμα. Στον αντίποδα η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ACWA Power σημείωσε άνοδο 6,7%, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρία.
Στο Κατάρ, το οποίο έκλεισε επίσης για το Eid την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης αναφοράς μετοχών QSI μειώθηκε κατά 0,8%, καθώς οι περισσότεροι από τις μετοχές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο του, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ, που υποχώρησε 1,2%.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
«Εάν δεν σημειωθεί κλιμάκωση, τότε πιθανότατα θα δούμε μια ανακούφιση στις μετοχές, ακόμα κι αν οι τιμές του πετρελαίου, ο χρυσός, το δολάριο και τα ομόλογα ενσωματώσουν ένα ασφάλιστρο κινδύνου που θα αντικατοπτρίζει τη σύγκρουση» εξηγεί στο Reuters ο Brian Jacobson, επικεφαλής οικονομολόγος στο Annex Wealth στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 71 σεντς στα 90,45 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, με τις τιμές την περασμένη εβδομάδα να πλησιάζουν σε υψηλό έξι μηνών λόγω ανησυχίας ότι το Ιράν, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, θα επιτεθεί στο Ισραήλ.Οι τιμές του πετρελαίου – καταλύτης για τις χρηματοπιστωτικές αγορές του Κόλπου – αναμένεται να αυξηθούν τη Δευτέρα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν αναλυτές την Κυριακή, αλλά τα περαιτέρω κέρδη μπορεί να εξαρτηθούν από το πώς το Ισραήλ θα επιλέξει να αντιδράσει.
Εν τω μεταξύ, η τιμή του χρυσού σκαρφάλωσε πάνω από τα 2.400 δολάρια η ουγγιά σε υψηλό ρεκόρ την Παρασκευή, λόγω της επίμονης ζήτησης για ασφαλή καταφύγια.
Από τότε που η Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ εισέβαλε στη Γάζα ως απάντηση, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών του MSCI βρέθηκε σε νέα υψηλά.
Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της Σαουδικής Αραβίας είχε αυξηθεί κατά περίπου 20% από τις 8 Οκτωβρίου μέχρι το τελευταίο κλείσιμό του ενόψει των εορτών του Eid al-Fitr στις 4 Απριλίου. Ο δείκτης αναφοράς του Κατάρ υποχώρησε σχεδόν 0,8% μεταξύ 8 Οκτωβρίου και τελευταίου κλεισίματος στις 8 Απριλίου.
Latest News
Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.687,69 δολάρια η ουγγιά
Ισχυρές απώλειες σε Λονδίνο και Παρίσι - Αντοχές έδειξε ο DAX
Οι ευρωαγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό ενώ εστιάζουν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων
Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές του καφέ
Ανησυχητικά μηνύματα από τις κορυφαίες χώρες που παράγουν καφέ - Τα καιρικά φαινόμενα που συρρικνώνουν την παραγωγή
Με μικρές απώλειες έσπασε το ανοδικό σερί το ΧΑ - Πιέστηκαν οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει άμυνες για να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Νευρικότητα στη Wall Street - Πιέσεις από Oracle
Πολλά χαρτοφυλάκια κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές με βάση τις εκτιμήσεις
Τέλος εποχής για την Fieratex από το ΧΑ - Διαγράφεται από το ταμπλό
H Fieratex τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών - Δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2024
Συγκρατεί την τραπεζική διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Jumbo
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει βρει μέχρι τώρα τη χρυσή τομή για τη διαχείριση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών που ευλόγως εκδηλώνονται
Άμυνα στο profit taking «παίζει» το ΧΑ
Μικρές πιέσεις, κυρίως από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Ήπιες πιέσεις στις αγορές της Ευρώπης, συνεχίζει τη διολίσθηση η Delivery Hero
Με το βλέμμα στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό