Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου απαγόρευσε την παράδοση νέου ρωσικού μετάλλου μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα για ένα κύμα παλαιών αποθεμάτων που θα φτάσει στην αγορά και θα αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχών στην τιμολόγηση.

Κανένα ρωσικό μέταλλο που θα παραχθεί από τις 13 Απριλίου και μετά δεν θα μπορεί να παραδοθεί στο LME, το οποίο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον παγκόσμιο κόσμο των μετάλλων ως έδρα των τιμών αναφοράς για τα πάντα, από το αλουμίνιο έως τον ψευδάργυρο.

Αλουμίνιο: Γιατί οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία θα εκτινάξουν τις τιμές – Στροφή ΕΕ – ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Το ρωσικό μέταλλο που παρήχθη πριν από το Σάββατο θα εξακολουθεί να γίνεται δεκτό, εφόσον τα μέρη που το παραδίδουν μπορούν να αποδείξουν στην ικανοποίηση του LME ότι το μέταλλο δεν υπόκειται στις κυρώσεις.

Η αντίδραση της LME σημαίνει ότι έχει παραμείνει πιστά στους περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι πιθανό να αναζωπυρώσει μια συζήτηση που έχει απασχολήσει το χρηματιστήριο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ορισμένοι έμποροι μετάλλων και παραγωγοί έχουν υποστηρίξει ότι το χρηματιστήριο θα πρέπει να απαγορεύσει όλο το ρωσικό υλικό για να αποφύγει να κατακλυστεί από μια πλημμύρα ανεπιθύμητου μετάλλου, η οποία, όπως λένε, συμπιέζει τις τιμές και μειώνει τη χρησιμότητά του ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

Αποθέματα

Σε μια ανακοίνωση προς τα μέλη το Σάββατο, ο διευθύνων σύμβουλος της LME Matthew Chamberlain δήλωσε ότι το χρηματιστήριο αναγνώρισε ότι οι κυρώσεις μπορεί να προκαλέσουν αβεβαιότητα, οδηγώντας τους εμπόρους να απορρίψουν τα παλιά ρωσικά αποθέματα στο LME “ως κίνηση διασφάλισης”.
Ως εκ τούτου, είπε, “είναι πιθανό να παραδοθεί στο χρηματιστήριο μια σχετικά μεγάλη προσφορά” ρωσικού μετάλλου.

Η LME αναγνώρισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ορισμένων από τα μέταλλα της υποστηρίζεται από ρωσικό μέταλλο (το 91% του αλουμινίου στο LME είναι ρωσικής προέλευσης), αλλά δήλωσε ότι το ρωσικό αλουμίνιο συνέχισε να παραδίδονται από τις αποθήκες της LME τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, γεγονός που δείχνει ότι «ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό της αγοράς εξακολουθεί να είναι πρόθυμο να παραλάβει ρωσικό αλουμίνιο».

Η LME εξέτασε το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις παραδόσεις ρωσικών προμηθειών το 2022, αλλά τελικά αποφάσισε να μην το πράξει, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί αγοραστές πρόθυμοι να παραλάβουν το μέταλλο. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε ορισμένους περιορισμούς στις συναλλαγές ρωσικών μετάλλων από βρετανικές οντότητες τον Δεκέμβριο, συμπεριέλαβε μια εξαίρεση που επιτρέπει τη συνέχιση των συναλλαγών στο LME.

Το χρηματιστήριο θα εξετάσει τα αιτήματα για παράδοση μετάλλων που παράγονται πριν από τις 13 Απριλίου κατά περίπτωση, ενώ τα μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου που επιθυμούν να αποσύρουν παλαιά αποθέματα θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν το βρετανικό υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου, δήλωσε το χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities