Οι ΗΠΑ πρότειναν τη συγκέντρωση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ χρέους για την Ουκρανία με εξασφάλιση έναντι των μελλοντικών κερδών που θα προκύψουν από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει οι δυτικές χώρες.

Η ομάδα των G7 έχει διχαστεί ως προς το τι να κάνει με ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 260 δισεκατομμυρίων ευρώ που πάγωσαν από τη Δύση από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αναφέρουν οι Financial Times.

Ρωσία: Πώς απαντά στην πρόθεση της ΕΕ να χρησιμοποιήσει παγωμένα assets υπέρ του Κιέβου

Η Ουάσιγκτον υποστήριξε την ιδέα της κατάσχεσης των αποθεμάτων στο σύνολό τους και της παράδοσής τους στην Ουκρανία, μια ιδέα που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και να αποσταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι χώρες της ΕΕ θα προτιμούσαν να παρέχουν στο Κίεβο μόνο τα κέρδη που δημιουργούνται από τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία.

Όμως το θέμα της χρήσης ρωσικών αποθεμάτων για να βοηθήσει το Κίεβο έχει γίνει πιο επείγον τους τελευταίους μήνες, με τον πόλεμο να διανύει τον τρίτο χρόνο και την πρόσθετη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία να καθυστερεί στο Κογκρέσο.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να διερευνήσουμε κάθε δυνατή οδό για να μεγιστοποιήσουμε την αξία των ακινητοποιημένων αποθεμάτων για την Ουκρανία», δήλωσε την Τετάρτη στο Κίεβο ο Νταλίπ Σινγκ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ για διεθνή οικονομικά. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, το ξέρουμε».

Αξιοποίηση μέσω ομολόγου

Ο Σινγκ είπε ότι η πρόταση των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει την προώθηση της «παρούσας αξίας της μελλοντικής ροής τόκων των ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων, είτε μέσω ομολόγου είτε μέσω δανείου.

Σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι είχαν δείξει προθυμία να μεταφέρουν τόκους από τα αποθεματικά στην Ουκρανία σε εξαμηνιαία βάση. Ωστόσο, υπήρχαν τρόποι «να υπερισχύσει η αξία αυτών των εισοδηματικών ροών με την πάροδο του χρόνου».

«Αντί απλώς να μεταφέρουμε τα ετήσια κέρδη από τα αποθεματικά… είναι εννοιολογικά δυνατό να μεταφερθούν τα 10 χρόνια κερδών ή 30 χρόνια κερδών», είπε. «Η παρούσα αξία αυτών των κερδών ανέρχεται σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό».

Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της G7 στο περιθώριο των συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, και ο Σινγκ είπε ότι στόχος θα είναι να ληφθεί απόφαση για το θέμα στην ετήσια σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 τον Ιούνιο.

Μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων βρίσκεται στην ΕΕ. Αυτά έχουν αποφέρει κέρδη 3,85 δισ. ευρώ από την έναρξη του πολέμου και οι χώρες της ΕΕ συζητούσαν να αναπτύξουν αυτά τα κέρδη για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Nταλίπ Σινγκ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ για διεθνή οικονομικά

Αγορά όπλων και ανοικοδόμηση

Σύμφωνα με ένα σχέδιο της ΕΕ, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ, τα περισσότερα από τα μελλοντικά κέρδη θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων για τις αρχές στο Κίεβο, ενώ ορισμένα θα κατευθυνθούν προς την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

Με την πρόταση των ΗΠΑ να προστίθεται στο μείγμα, ένας πιθανός συμβιβασμός θα ήταν η χρήση μέρους των κερδών για αγορές όπλων και ανοικοδόμηση, και μέρος αυτών για τη στήριξη του χρέους.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της ιδέας των ΗΠΑ είναι ότι θα δημιουργούσε περισσότερα κεφάλαια προκαταβολικά για την Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μελλοντικά επιτόκια.

«Αυτές οι προσομοιώσεις είναι λίγο πολύ αξιόπιστες για ένα έτος και μετά πρέπει να εξετάσεις. Πρέπει πραγματικά να είστε προσεκτικοί», είπε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, αξιωματούχοι σε μεγάλη χώρα της ΕΕ ρώτησαν τι θα γινόταν με ένα ομόλογο που είναι εξασφαλισμένο έναντι 10ετών τόκων από κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, εάν ο πόλεμος τελείωνε σε μερικά χρόνια και τα περιουσιακά στοιχεία ξεπαγώσουν και παραδίδονταν στη Ρωσία στο πλαίσιο ειρηνευτικού διακανονισμού.

Τα κράτη της G7 θα μπορούσαν να στηρίξουν το ομόλογο με κρατική εγγύηση, ως τρόπο καθησυχασμού των ιδιωτών επενδυτών, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Αλλά προειδοποίησαν ότι μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να είναι ανοιχτή σε νομικές αμφισβητήσεις σε ορισμένα κράτη.

Αναδιάρθρωση ουκρανικού χρέους

Οι διχασμός σχετικά με τον τρόπο χρήσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων έχουν σημασία για τις διαφαινόμενες συνομιλίες της Ουκρανίας για την αναδιάρθρωση των χρεών που οφείλονται σε ιδιώτες πιστωτές φέτος, οι οποίες αποτελούν μέρος μιας έκκλησης του ΔΝΤ να κλείσει τρύπες σε ένα σχέδιο χρηματοδότησης του Κιέβου ύψους $120 δισ. τα επόμενα χρόνια.

Η Ουκρανία σκοπεύει να κλείσει μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, πριν εξαντληθεί η στάση πληρωμών που χορηγήθηκε από τους κατόχους ομολόγων το 2022.

Πολλοί ομολογιούχοι ευνοούν μια αναδιάρθρωση φέτος. Θεωρούν ότι είναι ένα κρίσιμο βήμα για την Ουκρανία να επιστρέψει τελικά στις παγκόσμιες αγορές για να συγκεντρώσει χρήματα, τα οποία, όπως λένε, θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξασφαλιστούν με κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο μέλλον.

Οι δυτικοί εταίροι «πρέπει να συνεργαστούν με την Ουκρανία για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού και του δημόσιου χρέους. Το ξεκλείδωμα της αξίας των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα ενισχύσει αυτές τις προσπάθειες, δεν θα τις υποκαταστήσει», είπε ο Σινγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή