Η κρατική China National Offshore Oil Co, ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου της χώρας, στοκάρει τους τελευταίους μήνες σημαντικές ποσότητες μείγματος ESPO από την Άπω Ανατολή της Ρωσίας σε νέες αποθήκες, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται η αποθήκευση ρωσικού αργού μείγματος ESPO στη νέα βάση της CNOOC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χτίσιμο αποθεμάτων, που εκτιμάται σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια από το τάνκερ Vortexa Analytics, βοήθησε να αυξηθούν σημαντικά οι θαλάσσιες εισαγωγές της Κίνας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας τις τιμές του μείγματος ESPO παρά τη χαμηλή ζήτηση από ανεξάρτητα κινεζικά διυλιστήρια.

Η δημιουργία αποθεμάτων εδραιώνει τη θέση της Ρωσίας ως ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας και έρχεται καθώς οι πωλήσεις στην Ινδία, τον Νο. 2 πελάτη πετρελαίου της Μόσχας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιβραδύνθηκαν λόγω των δυσκολιών πληρωμών που οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις.

Η CNOOC άρχισε να αντλεί το ρωσικό αργό τον περασμένο Νοέμβριο στη βάση αποθήκευσης 31,5 εκατομμυρίων βαρελιών που έχει κατασκευάσει στο λιμάνι Dongying της ανατολικής Κίνας, σύμφωνα με πηγές συναλλαγών και τη Vortexa.

«Οι αποστολές του ESPO στο Dongying άρχισαν να αυξάνονται… αφού το λιμάνι έθεσε σε χρήση τρεις νέες θέσεις ελλιμενισμού πλοίων Aframax», δήλωσε η Emma Li, ανώτερη αναλυτής πετρελαίου της Vortexa στην Κίνα. Κάθε φορτίο ESPO είναι περίπου 100.000 μετρικοί τόνοι ή 740.000 βαρέλια και το πετρέλαιο μεταφέρεται συνήθως σε δεξαμενόπλοια μεγέθους Aframax.

Η Vortexa δεν διευκρίνισε εάν τα 10 εκατομμύρια βαρέλια ήταν μέρος του εμπορικού αποθέματος της CNOOC ή για το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου της Κίνας, αλλά δύο ανώτεροι traders  που παρακολουθούν στενά τις ροές της ESPO δήλωσαν ότι το Πεκίνο ενισχύει το απόθεμα έκτακτης ανάγκης.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου στον κόσμο, φυλάσσει αυστηρά τις πληροφορίες σχετικά με το απόθεμα της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

Οι αφίξεις ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα, μεταξύ άλλων μέσω αγωγών με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, αυξήθηκαν κατά 25 μονάδες βάσης πέρυσι στα 2,14 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), καθιστώντας τη Μόσχα τον κορυφαίο προμηθευτή της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μπροστά από τον πρώην κορυφαίο προμηθευτή της, τη Σαουδική Αραβία

Εθνική ενεργειακή ασφάλεια

Όπως επισημαίνει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της Vortexa,  συνολικά, περίπου 29 εκατομμύρια βαρέλια μείγματος ESPO έφθασαν μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου στο λιμάνι Dongying, εκ των οποίων 19 εκατομμύρια βαρέλια πωλήθηκαν σε ανεξάρτητα διυλιστήρια ενώ τα υπόλοιπα αποθηκεύτηκαν.

Η τοποθεσία, που βρίσκεται κοντά στα υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου της CNOOC, βοηθά επίσης την CNOOC να εμπορεύεται τη δική της παραγωγή στο Dongying, όπου βρίσκονται 32 ανεξάρτητα διυλιστήρια.

Οι συνολικές θαλάσσιες εισαγωγές ESPO της Κίνας έφτασαν τα 28,7 εκατομμύρια βαρέλια-ρεκόρ τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Kpler.

Από αυτά, η CNOOC αγόρασε το ρεκόρ 8,5 εκατομμυρίων βαρελιών τον Μάρτιο, εκ των οποίων τα 7,4 εκατομμύρια βαρέλια εισήχθησαν στο Dongying, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια