Reuters Breakingviews

Πριν από έξι μήνες, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν φαινόταν να σκέφτηκε, ότι η Μέση Ανατολή ήταν ένα παράπλευρο σόου για την παγκόσμια γεωπολιτική. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ήθελαν να επικεντρωθούν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και να εμποδίσουν την Κίνα να γίνει πολύ ισχυρή.

Αλλά όλα άλλαξαν όταν ένοπλοι της Χαμάς πραγματοποίησαν την πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ, που οδήγησε σε μια αυξανόμενη ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα. Τώρα η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο έχει υπογραμμίσει τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου.

Ο πόλεμος στη Γάζα δεν αποσπά απλώς την προσοχή των πλούσιων δημοκρατιών από το να βοηθήσουν την Ουκρανία. Υπονομεύει επίσης την υποστήριξη των φτωχότερων χωρών και έχει ενισχύσει την πιθανότητα του Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Όλα αυτά βλάπτουν τη μεγάλη στρατηγική της Δύσης.

Η αποτυχία επίτευξης των γεωπολιτικών στόχων τους θα βλάψει τις πλούσιες δημοκρατίες. Το κράτος δικαίου, το οποίο στηρίζει το εμπόριο καθώς και την ασφάλεια, θα καταρρεύσει περαιτέρω.

Οι χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες ακόμη περισσότερο από ό,τι σχεδιάζουν ήδη. Η δυτική συμμαχία θα μπορούσε επίσης να σπάσει. Εάν η Ρωσία νικήσει την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε ακόμη και να κατακερματιστεί .

Το μέλλον μπορεί να μην εξελιχθεί έτσι. Ο Μπάιντεν μπορεί να βρει έναν τρόπο να σταματήσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Τώρα που πιέζει,  τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μπορεί ακόμη και να βρει έναν τρόπο να φέρει ειρήνη στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Εάν αποτύχει, οι ΗΠΑ μπορεί να είναι ακόμα σε θέση να επιδιώξουν αποτελεσματικά τους ευρύτερους στόχους τους. Θα λειτουργούν όμως με αναπηρία.

Ελλειμματική προσοχή

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έμελλε να αποσπάσει την προσοχή των δυτικών χωρών από τις άλλες προτεραιότητές τους. Οι ηγέτες έχουν περιορισμένο εύρος ζώνης. Καθώς περισσότεροι άμαχοι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί ή οδηγηθεί στα όρια της πείνας, δυτικοί πολιτικοί προσπαθούν να σταματήσουν τις μάχες.

Τώρα προσπαθούν επίσης απεγνωσμένα να αποτρέψουν την εξάπλωση της σύγκρουσης. Αφού το Ιράν εκτόξευσε το Σάββατο εκατοντάδες drones και πυραύλους στο Ισραήλ, ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε αντεπίθεση κατά της Τεχεράνης. Από την πλευρά της, η Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία εξαπέλυσε την επίθεση μετά από ένα ύποπτο ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο της στη Συρία, είπε ότι τώρα «θεωρεί ότι το θέμα έχει ολοκληρωθεί».

Οι δυνάμεις των Χούθι της Υεμένης που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν είχαν προηγουμένως διαταράξει τη ναυτιλία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν,την περασμένη εβδομάδα ότι η σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ με έδρα το Λίβανο και του Ισραήλ επεκτεινόταν.

Η Ουκρανία υποφέρει από έλλειψη προσοχής. Παρά την έλλειψη όπλων και την πρόσφατη ρωσική επίθεση στην ενεργειακή υποδομή της χώρας, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να προωθήσει ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης για το Κίεβο μέσω του Κογκρέσου.

Διπλά πρότυπα

Η σύγκρουση στη Γάζα έχει επίσης κάνει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πιο ευάλωτους στις κατηγορίες για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτές οι καταγγελίες υπήρχαν πολύ πριν ξεσπάσουν οι τελευταίες μάχες. Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να είναι θυμωμένες για τις εισβολές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Κάποιοι είναι πικραμένοι που οι πλούσιες χώρες δεν μοιράστηκαν τα εμβόλια Covid πιο γρήγορα. Και άλλοι είναι αναστατωμένοι που τα δυτικά έθνη δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους να παράσχουν χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – και δεν δίνουν αρκετή προσοχή στα προβλήματα χρέους στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Ωστόσο, η αντίδραση των ΗΠΑ στο πώς το Ισραήλ διεξήγαγε την επίθεσή του στη Γάζα έχει προσθέσει σε αυτές τις ανησυχίες. Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε τρία σχέδια ψηφίσματος για τον πόλεμο στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πριν από την απουσία τους τον περασμένο μήνα από την έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Επίσης, άσκησαν κριτική στη Νότια Αφρική για αγωγή κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.

Την ίδια στιγμή, οι δυτικές χώρες φαίνεται να έχουν πάρει το μάτι τους από το σχέδιό τους να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιταχύνουν τις πράσινες μεταβάσεις τους. Αυτή η εταιρική σχέση για την παγκόσμια υποδομή και επενδύσεις υποτίθεται ότι θα κινητοποιήσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια, έως το 2027 για να ανταγωνιστεί την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας. Χρειάζεται επανεκκίνηση .

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν πολλές εμπορικές, διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά η Κίνα και η Ρωσία μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και το έλλειμμα προσοχής για να προωθήσουν το δικό τους επιχείρημα ότι οι φτωχότερες χώρες υποφέρουν από την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Ο κίνδυνος Τραμπ

Η σύγκρουση στη Γάζα βλάπτει επίσης τις πιθανότητες επανεκλογής του Μπάιντεν στην πατρίδα του. Οι ψηφοφόροι που συμπονούν τα δεινά των Παλαιστινίων είναι απίθανο να αλλάξουν την υποστήριξή τους στον Τραμπ. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός διαμαρτυρήθηκε για την πολιτική της κυβέρνησης στη Γάζα ψηφίζοντας «αδέσμευτους» στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών. Κάποιοι θα μπορούσαν να επιλέξουν να μείνουν στο σπίτι κατά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το ξέσπασμα των μαχών στο Ισραήλ έθεσε τον Μπάιντεν σε θέση απώλειας-απώλειας. Αν είχε προσφέρει λιγότερη δημόσια υποστήριξη στον Νετανιάχου, θα είχε χάσει φιλο-ισραηλινούς ψηφοφόρους. Αλλά η αποξένωση των ψηφοφόρων στην προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επιζήμια σε μια σφιχτή κούρσα.

Εάν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θα μπορούσε να πετάξει στον αέρα τη μεγάλη στρατηγική της Δύσης. Η αμερικανική υποστήριξη για τη σκληροπυρηνική προσέγγιση του Νετανιάχου στη Γάζα θα μπορούσε να την φέρει σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους συμμάχους της. Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ είναι πιο φιλικός προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει αμφισβητήσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι σαφές εάν οι εχθροπραξίες του Σαββατοκύριακου θα επηρεάσουν την προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ. Αλλά η αρχική αντίδραση του Ισραήλ ήταν ανάμεικτη. Άνοιξε ξανά ένα πέρασμα στη Γάζα και συμμετέχει σε νέες διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι είχε ορίσει ημερομηνία για να εισβάλει στη Ράφα, όπου οι έχουν συγκεντρωθεί τώρα οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας.

Εάν ο Μπάιντεν μπορέσει να βοηθήσει στην επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, η μεγάλη στρατηγική του θα επιστρέψει στην πορεία του. Αλλά η διακοπή της περαιτέρω κλιμάκωσης και η εξασφάλιση μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός – που από μόνα τους είναι μεγάλα καθήκοντα – θα είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Όσο περισσότερο η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε σύγκρουση, τόσο περισσότερο θα περιπλέκει τους μεγαλύτερους γεωπολιτικούς στόχους της Δύσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners