Η XTX Markets, μια βρετανική εταιρεία που επενδύει στην ταχύτατη επεξεργασία δεδομένων κατασκευάζει ένα τεράστιο κέντρο δεδομένων στη Φινλανδία ώστε να χειρίζεται τον ογκο των πληροφοριών που επεξεργάζεται καθημερινά, ανατρέποντας την τάση μεταξύ των ομίλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να εκχωρούν υπηρεσίες ΙT στους μεγαλύτερους τεχνολογικούς ομίλους της Silicon Valley.

Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, η οποία χρησιμοποιεί πολύπλοκους αλγόριθμους για αγοραπωλησίες, κατασκευάζει νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή Kajaani στην κεντρική Φινλανδία. Το πρώτο κτίριο θα διαχειρίζεται υπολογιστική ισχύ 22,5 MW, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν οι Financial Times.

Data centers: Mήλον της έριδος oι κεραμικές πλακέτες κυκλωμάτων

Τα σχέδια, τα οποία θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν, υπογραμμίζουν την κλίμακα και τη σημασία της επεξεργαστικής ισχύος για την XTX, η οποία απασχολεί περισσότερα από 200 άτομα αλλά όχι με τον τρόπο που γίνεται εως τώρα και κάνει αγορές σε μετοχές, ομόλογα, κρυπτονομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

«Τα σύγχρονα μοντέλα βαθιάς μάθησης απαιτούν τεράστιους όγκους υπολογισμού και έτσι έχουμε εξασφαλίσει την τοποθεσία Kajaani για να αυξήσουμε τη χωρητικότητά μας με έναν μέγιστο βιώσιμο τρόπο», δήλωσε στους FT ο Τζόσουα Λίχι, επικεφαλής τεχνολογίας στην XTX.

Τεράστια ζήτηση για κέντρα δεδομένων

Ο χώρος στα κέντρα δεδομένων σε όλη την Ευρώπη είναι περιορισμένος, με τη ζήτηση να ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά, σύμφωνα με έρευνα τον Φεβρουάριο από την εταιρεία real estate CBRE. Πέρυσι η ευρωπαϊκή προσφορά αυξήθηκε 10% στα 561 MW, ανέφερε η εταιρεία.

Οι σκανδιναβικές χώρες είναι δημοφιλείς τοποθεσίες για τη φιλοξενία κέντρων δεδομένων, λόγω της φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας και του ψυχρού κλίματος, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ανάγκη για ψύξη των διακομιστών. Νωρίτερα φέτος η Google δήλωσε ότι κατασκευάζει ένα κέντρο δεδομένων 240 MW στη Νορβηγία.

Η εταιρεία μάρκετινγκ διαθέτει έναν υπερυπολογιστή με έδρα την Ισλανδία, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ενώ το φινλανδικό κέντρο δεδομένων θα προσθέσει στην επεξεργαστική του ισχύ.

Επιλέγοντας να δημιουργήσει το δικό της κέντρο δεδομένων, η XTX ανατρέπει την τάση μεταξύ των εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να στραφούν στη Big Tech για βοήθεια, καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν τα τεράστια πλήθη δεδομένων που τροφοδοτούν τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές.

Η Citadel Securities, αντίπαλος της XTX, άλλαξε την αποθήκευση δεδομένων και τη δοκιμή των αλγορίθμων της από τους δικούς της διακομιστές στις υπηρεσίες cloud της Google, ανέφεραν αυτή την εβδομάδα οι FT, ενώ χρηματιστηριακοί όμιλοι όπως ο Nasdaq και το London Stock Exchange Group χρησιμοποιούν επίσης πλατφόρμες cloud εταιρειών Big Tech για αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων τους.

Ζήτηση για όλο και περισσότερα GPU

Η XTX χρησιμοποιεί 25.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) για να τροφοδοτήσει την έρευνά της, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επεξεργαστικής ισχύος για την εκτέλεση των αλγορίθμων της.

Συγκριτικά, ο υπερυπολογιστής Leonardo της ΕΕ διαθέτει σχεδόν 14.000 GPU, ικανές να κάνουν 174 εκατομμύρια δισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο όταν παρουσιάστηκε το 2022.

Οι GPU επεξεργάζονται δεδομένα γρήγορα και η ζήτηση για αυτά έχει αυξηθεί εν μέσω της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς εταιρείες και κυβερνήσεις «φωνάζουν» για την ικανότητα εκπαίδευσης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

H XTX που ιδρύθηκε από τον μαθηματικό Άλεξ Γκέρκο το 2015, έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο κερδοφόρες ιδιωτικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου και μεταξύ των μεγαλύτερων ιδιόκτητων εμπορικών εταιρειών παγκοσμίως.

Πραγματοποίησε κέρδη ρεκόρ 1,1 δισεκατομμυρίων λιρών πέρυσι, καθιστώντας τον δισεκατομμυριούχο Αλ. Γκέρκο, ο οποίος κατέχει το 75% της εταιρείας, τον κορυφαίο φορολογούμενο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο συν-διευθύνων σύμβουλος πλήρωσε 664,5 εκατομμύρια λίρες σε φόρο πέρυσι, σύμφωνα με την The Sunday Times Rich List.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές