Στο 2,2% τοποθετεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2024 και το 2025, καθώς θα λάβει μεγαλύτερη ώθηση από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου η μέση ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,3% φέτος και στο 1,4% το 2025.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με ρυθμό 2,1% φέτος και 1,3% το 2025, ενώ η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι μόλις στο 0,5% φέτος, αλλά θα επιταχυνθεί στο 1,2% του χρόνου.

Παγκόσμια οικονομία: Οι 3 απειλές – Γιατί ο Ντίμον της JPMorgan σήμανε συναγερμό

Αποπληθωρισμός εν μέσω οικονομικής ανθεκτικότητας

Στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομική δραστηριότητα ήταν εκπληκτικά ανθεκτική κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αποπληθωρισμού του 2022-2023.

Η ανάπτυξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων παρέμεινε σταθερή, καθώς οι ευνοϊκές εξελίξεις στη ζήτηση και την προσφορά στήριξαν τις μεγάλες οικονομίες, παρά την αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών.

Καθώς ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τα επίπεδα-στόχους και οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται προς τη χαλάρωση των πολιτικών τους, η αυστηροποίηση των δημοσιονομικών πολιτικών με στόχο τον περιορισμό των υψηλών επιπέδων δημόσιου χρέους, με υψηλότερους φόρους και χαμηλότερες κρατικές δαπάνες, αναμένεται να επιβαρύνει την ανάπτυξη, όμως κατά το ΔΝΤ.

Ο ρυθμός επέκτασης αναμένεται επίσης να παραμείνει χαμηλός σε σχέση με τα ιστορικά πρότυπα ως αποτέλεσμα παραγόντων όπως οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας COVID-19, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ασθενής αύξηση της παραγωγικότητας και ο αυξανόμενος γεωοικονομικός κατακερματισμός.

Στα τέλη του 2023, ο πληθωρισμός πλησίασε το προπανδημικό του επίπεδο στις περισσότερες οικονομίες για πρώτη φορά από την έναρξη της παγκόσμιας έκρηξης του. Το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ο συνολικός πληθωρισμός για τις προηγμένες οικονομίες ήταν 2,3% σε ετήσια βάση, μειωμένος από το ανώτατο του 9,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Παρά την πρόοδο αυτή, ο πληθωρισμός δεν είναι ακόμη στόχος στις περισσότερες οικονομίες.

Αποφεύχθηκε ο στασιμοπληθωρισμός

Καθώς ο παγκόσμιος πληθωρισμός υποχωρεί, η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε σταθερά, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις για στασιμοπληθωρισμό και παγκόσμια ύφεση. Κατά το 2022 και το 2023, το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε σωρευτικά κατά 6,7%. Αυτό είναι 0,8 εκατοστιαία μονάδα υψηλότερο από τις προβλέψεις που έγιναν κατά τον Οκτώβριο του 2022 (WEO).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες και οικονομίες μεσαίου εισοδήματος παρουσίασαν τη μεγαλύτερη υπεραπόδοση, με τη συνολική ζήτηση να υποστηρίζεται από ισχυρότερη από την αναμενόμενη ιδιωτική κατανάλωση εν μέσω αγορών εργασίας που είναι ακόμη ισχυρές. Τα νοικοκυριά στις προηγμένες οικονομίες υποστήριξαν τις δαπάνες τους αναλώνοντας συσσωρευμένες οικονομίες από την εποχή της πανδημίας.

Επίσης, οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες κρατικές δαπάνες υποστήριξαν περαιτέρω την επέκταση της συνολικής ζήτησης στις περισσότερες περιφέρειες. Ο συνολικός δημοσιονομικός προσανατολισμός ––μετρούμενος από το διαρθρωτικό δημοσιονομικό ισοζύγιο–– ήταν περισσότερο επεκτατικός από το αναμενόμενο, κατά μέσο όρο.

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του WEO του Οκτωβρίου 2022, υπολογίστηκε σε 2% του ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες και 0,2% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ, ενώ στην Κίνα, η δημοσιονομική στάση ήταν ελαφρώς αυστηρότερη από ό,τι αναμενόταν, στο 0,7% του ΑΕΠ.

Η ζώνη του ευρώ παρουσίασε επίσης το μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης, αντανακλώντας το αδύναμο καταναλωτικό κλίμα και τις παρατεταμένες επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Ο παγκόσμιος εφοδιασμός

Οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες προσθήκες στο απόθεμα του φυσικού κεφαλαίου, με τις επιχειρηματικές επενδύσεις να ανταποκρίνονται στην ισχύ της ζήτησης προϊόντων, ενίσχυσαν περαιτέρω την πλευρά της προσφοράς στις περισσότερες περιοχές, με εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης του ευρώ, όπου οι ευαίσθητες στα επιτόκια επιχειρηματικές επενδύσεις, ιδίως στη μεταποίηση, ήταν υποτονικές.

Την ίδια ώρα, η επίλυση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας της εποχής της πανδημίας οδήγησε στη μείωση του χρόνου παράδοσης και τη μείωση του κόστους μεταφοράς.

Μετά από επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα – μέσω της οποίας κινείται το 11% των παγκόσμιων εμπορικών ροών – – το παγκόσμιο κόστος μεταφοράς αυξήθηκε, αντανακλώντας την αλλαγή διαδρομής του φορτίου από τη Διώρυγα του Σουέζ στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και τις συνεχιζόμενες διαταραχές του εμπορίου από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες στη Διώρυγα του Παναμά, αλλά παρέμειναν πολύ κάτω από τα επίπεδά τους για το 2021–22 και πρόσφατα υποχώρησαν.

Η τιμή της ενέργειας μειώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο από την κορύφωσή της, εν μέρει ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ (Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών) και της αυξημένης παραγωγής φυσικού αερίου, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αυξανόμενες εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου λόγω του επεκτεινόμενου στόλου πετρελαιοφόρων μη ευθυγραμμισμένων με τη Δύση που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και η δημιουργία της δικής της θαλάσσιας ασφάλισης από τη Ρωσία πρόσθεσαν περαιτέρω τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή