Ερευνα σε βάρος του πρώην μεγιστάνα ακινήτων Ρενέ Μπένκο διενεργούν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς της Αυστρίας καθώς υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκεται σε τραπεζική απάτη.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο 46χρονος πρώην δισεκατομμυριούχος (σύμφωνα με το Forbes η προσωπική περιουσία του υπολογιζόταν στα 6 δισ. δολ.) τίθεται στο στόχαστρο έρευνας προσωπικά, μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας πολυτελών ακινήτων Signa στα τέλη του 2023, που άφησε ογκώδη χρέη σε μετόχους και πιστωτές σε όλη την Ευρώπη.

Έχει προηγηθεί η είδηση που έγινε γνωστή την Παρασκευή σε σχέση με μια προκαταρκτική έρευνα που ξεκίνησε στο γειτονικό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν -σημαντικό κέντρο offshore πλούτου- για πιθανή «δόλια χρεοκοπία» και για τα περιουσιακά στοιχεία του Μπένκο εκεί, που βρίσκονται πίσω από δύο «αδιαφανή» ιδρύματα του Λιχτενστάιν.

Ρενέ Μπένκο: Ο μεγιστάνας του ευρωπαϊκού real estate κηρύσσει πτώχευση

Εκπρόσωπος του κρατικού εισαγγελέα της Αυστρίας για Οικονομικό Έγκλημα και Διαφθορά (WKStA) επιβεβαίωσε ότι μια επίσημη έρευνα για τον Μπένκο, που γνωστοποιήθηκε αρχικά από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας ORF, βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τους FT.

Ο δικηγόρος του Μπένκο, Norbert Wess είπε στο Αυστριακό Πρακτορείο Τύπου ότι ο πελάτης του είναι ενήμερος για την έρευνα εναντίον του. Ο ίδιος ο Μπένκο αρνείται τις κατηγορίες.

Η έρευνα

Η έρευνα σχετίζεται με ένα δάνειο που δόθηκε από μια αυστριακή ιδιωτική τράπεζα στη Signa, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Το δάνειο παρατάθηκε το καλοκαίρι του 2023, σε μια περίοδο που η WKStA πιστεύει ότι ήταν ήδη ξεκάθαρο για τον Μπένκο ότι ο Όμιλος Signa βρισκόταν στη δίνη οικονομικών προβλημάτων. Οι εισαγγελείς διερευνούν εάν ο Μπένκο παραπλάνησε την τράπεζα σχετικά με την οικονομική υγεία της εταιρείας, προκειμένου να εξασφαλίσει το δάνειοτο οποίο ήταν εξασφαλισμένο με μετοχές εταιρειών του Ομίλου Signa.

Πάντως, για την ώρα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Η έρευνα είναι μία από τις πολλές που σχετίζονται με τη Signa και η WKStA κλήθηκε να εξετάσει.

Η κατάρρευση και τα χρέη

Οι Financial Times έγραψαν τον προηγούμενο Φεβρουάριο ότι μια μεγάλη ομάδα πιστωτών της Signa υπέβαλε άλλη μια καταγγελία που εγείρει ερωτήματα για υποτιθέμενες «ακατάλληλες» μεταβιβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από βασικές εταιρείες στην αυτοκρατορία ακινήτων πριν από την κατάρρευσή της.

Τράπεζες και μεγάλοι θεσμικοί δανειστές -συμπεριλαμβανομένου του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι Mubadala- έχουν επίσης ξεκινήσει νομικές ενέργειες κατά της Signa, διεκδικώντας να τους επιστραφεί μέρος των χρημάτων τους.

Τον περασμένο μήνα, οι πιστωτές των δύο πιο σημαντικών οντοτήτων του ομίλου της Signa, της Signa Development και της Signa Prime, ενημερώθηκαν ότι θα μπορούσαν να αναμένουν να ανακτήσουν μόνο ένα ποσοστό των επενδύσεών τους.

Στην περίοδο της ακμής του, ο όμιλος διέθετε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων με πολυτελείς διευθύνσεις -όπως το πολυκατάστημα Selfridges του Λονδίνου, το KaDeWe στο Βερολίνο και το Chrysler Building στη Νέα Υόρκη – για το οποίο ο Μπένκο καυχιόταν ότι συναγωνιζόταν μόνο εκείνο της βρετανικής μοναρχίας.

Ωστόσο, η υψηλή μόχλευση, πολύπλοκες διασταυρούμενες μετοχές μεταξύ ενός δικτύου περισσότερων από 1.000 εταιρικών οντοτήτων και η τακτική μετατόπιση των ταμειακών υπολοίπων γύρω από τον όμιλο σημαίνει ότι περισσότερο από το 70% του χρέους της Signa είναι πλέον πιθανό να μείνει απλήρωτο, σύμφωνα με τους διαχειριστές.

Παρόλο που ο Μπένκο δεν κατείχε επίσημο τίτλο στον όμιλο, ήταν de facto διευθύνων σύμβουλός του και ένα από τα λίγα στελέχη που κατανοούσαν την περίπλοκη, υψηλής μόχλευσης οικονομική δομή του, σύμφωνα με πρώην ανώτερα στελέχη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή