Σύμφωνοι δήλωσαν οι πιστωτές της Signa Prime Selection στην πρόταση της εταιρείας πολυτελών ακινήτων για την ομαλή πώληση δισεκατομμυρίων ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, στο πλαίσιο της έναρξης μιας αναδιάρθρωσης που αναμένεται να τους επιστρέψει περίπου το 30% των χρημάτων τους σε δύο χρόνια.

Πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, ασφαλιστών και κρατικών επενδυτικών ταμείων υποστήριξαν το σχέδιο σε συνάντηση στη Βιέννη τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Signa Prime ήταν η κορωνίδα του εκτεταμένου ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο αυστριακός μεγιστάνας Ρενέ Μπένκο. Στην κατοχή της βρίσκονται διάσημα ακίνητα όπως το πολυκατάστημα Selfridges στο Λονδίνο και το KaDeWe στο Βερολίνο.

Ρενέ Μπένκο: Ο μεγιστάνας του ευρωπαϊκού real estate κηρύσσει πτώχευση

Τα περιουσιακά της στοιχεία θα περάσουν σε διαχειριστή με δικαστική απόφαση στην Αυστρία.

Από τη δόξα στα χρέη

Οι συνολικές απαιτήσεις των 475 πιστωτών της εταιρείας ακινήτων ανέρχονται σε 12,8 δισ. ευρώ (13,9 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τη δήλωση. Από αυτά, μέχρι στιγμής έχουν γίνει δεκτά 5,9 δισ. ευρώ.

Η απόφαση σηματοδοτεί το τελευταίο κεφάλαιο στη δραματική κατάρρευση της αυτοκρατορίας του Μπένκο, που στις δόξες της είχε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 23 δισ. ευρώ.

Η πολύπλοκη, φορτωμένη με χρέη επιχείρηση που δημιούργησε για δύο δεκαετίες ο μεγιστάνας κατέρρευσε υπό την πίεση των υψηλότερων επιτοκίων, του αυξανόμενου κόστους και της πτώσης των αποτιμήσεων και εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη αφερεγγυότητα στην ιστορία των αυστριακών επιχειρήσεων.

Η σημερινή συμφωνία μπορεί να αποτρέψει τη μαζική πώληση περιουσιακών στοιχείων που θα κινδύνευε να ασκήσει πίεση στις ήδη ασταθείς αποτιμήσεις ακινήτων, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών.

Παρά την αναταραχή στην παγκόσμια αγορά ακινήτων, οι αγοραστές έχουν κάνει ουρές για την προοπτική να αγοράσουν μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ευρώπης με έκπτωση.

«Στο τέλος της ημέρας υπήρχε ένα μεγάλο πλεόνασμα ψήφων που υποστήριξε το σχέδιο», δήλωσε ο Karl-Heinz Goetze, επικεφαλής του τμήματος αφερεγγυότητας στην ένωση πιστωτών KSV1870. «Το επόμενο βήμα θα είναι να αξιολογηθεί πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση».

Οι πιστωτές της Signa Development, μια μικρότερης συγγενούς μονάδας, υποστήριξαν επίσης μια πρόταση σύμφωνα με την οποία τα περιουσιακά στοιχεία θα πωλούνται υπό την αιγίδα ενός διαχειριστή. Η μονάδα είναι ο εκδότης του μοναδικού ομολογιακού τίτλου του ομίλου Signa.

Η έγκριση θα είναι μια ανακούφιση για τον διαχειριστή αφερεγγυότητας της Signa Prime, Norbert Abel, και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Erhard Grossnigg, έναν αυστριακό ειδικό σε θέματα αναδιάρθρωσης, που προσλήφθηκαν από τους μετόχους στα τέλη του 2023 για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο ανάκαμψης.

Τι θα πάρουν πίσω οι πιστωτές

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν από τους διαχειριστές, οι πιστωτές θα μπορούσαν να πάρουν πίσω μεταξύ 23% και 32% των χρημάτων τους σε διάστημα δύο ετών. Αυτό προϋποθέτει ένα ασφάλιστρο 20% στις τρέχουσες αξίες των ακινήτων καθώς η αγορά ακινήτων ανακάμπτει. Αν οι πιστωτές είχαν απορρίψει το σχέδιο, οι διαχειριστές υπολόγισαν ότι το ποσοστό ανάκτησης δεν θα ξεπερνούσε το 9%.

Το δικαστήριο έχει προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου για να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το σχέδιο.

Οι μέτοχοι της Signa Prime θα διορίσουν νέο εποπτικό συμβούλιο και διοίκηση μετά από συνεδρίαση στις 10 Απριλίου, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Και πολιτική διάσταση

Το… έπος της Signa έχει και πολιτική διάσταση. Η πτώση του Μπένκο, του κάποτε μεταξύ των πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων της Αυστρίας πριν καταθέσει αίτηση προσωπικής αφερεγγυότητας, και οι δεσμοί του με κορυφαίους πολιτικούς αποτελούν κυρίαρχο πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης στις γενικές εκλογές της χώρας που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

Στον απόηχο της κατάρρευσης της Signa, αυστριακοί αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους να καλύψουν τα κενά που επέτρεψαν στον Μπένκο να οικοδομήσει μια σκοτεινή εταιρική δομή που χρειάστηκαν μήνες στους διαχειριστές και στους συμβούλους για να πιάσουν την άκρη του νήματος. Οι εισαγγελείς στη Βιέννη και στο Μόναχο διερευνούν διάφορες κατηγορίες, όπως απάτη και ξέπλυμα χρήματος, ενώ οι δικηγόροι του Μπένκο αρνούνται τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή