Στενό μαρκάρισμα από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) και τον Φρανσουά Πινό, ιδιοκτήτη του κολοσσού brands πολυτελείας, Kering, φέρεται να δέχεται η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Selfridges στη Βρετανία, με φόντο την κατάρρευση της αυστριακής εταιρείας ακινήτων Signa, του Ρενέ Μπένκο, η οποία κατέχει το ήμισυ των ακινήτων της αλυσίδας.

Σύμφωνα με πηγές από το City του Λονδίνου, τις οποίες επικαλούνται οι FT, η διαδικασία πώλησης περιπλέκεται από τις διαδικασίες στην Αυστρία.

Από την άλλη, θεωρείται αυτονόητο ότι και ο έταιρος συνιδιοκτήτης της Selfridges, η Central Group της Ταϊλάνδης, αναζητά έναν νέο συνεργάτη καθώς το μέλλον του αυστριακού συνεταίρου του φαντάζει όλο και πιο αβέβαιο.

Λονδίνο: Τα Selfridges διασώζονται από την κατάρρευση του λιανεμπορίου της Sigma

Οι μνηστήρες

Το PIF είναι ένας από τους ενδιαφερόμενους για το ποσοστό της Signa στα βρετανικά πολυκαταστήματα, με ακίνητα αρκούντως προσοδοφόρα στην Oxford Street.

Η Σαουδική Αραβία έχει επιδοθεί σε αλλεπάλληλες μεγάλες επενδύσεις στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Newcastle United FC.

Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός έχοντας απέναντί της τον Φρανσουά Πινό, λένε οι πηγές των FT.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Παρισιού Kering αξίζει 52 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει στο χαρτοφυλάκιό της πανίσχυρα πολυτελή εμπορικά σήματα όπως Gucci, Balenciaga, Yves Saint Laurent και Alexander McQueen.

Πρόσφατα προχώρησε και σε αγορά ακινήτων για τα καταστήματα λιανικής των ειδών πολυτελείας.

Τον Ιανουάριο, αγόρασε το κτίριο της πέμπτης λεωφόρου των 115.000 τετραγωνικών ποδιών που στεγάζει το κατάστημα Gucci στη Νέα Υόρκη, προς 963 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, τα ενδιαφερόμενα μέρη πιστεύεται ότι περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε σχέση με τη χρεοκοπία της Signa προτού δηλώσουν επίσημα ενδιαφέρον για το ποσοστό στης στη βρετανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων.

Η εξαγορά των 4 δισ. λιρών

Η Selfridges αγοράστηκε από τη Signa και την ταϊλανδέζικη Central Group σε μια συμφωνία 4 δισεκατομμυρίων λιρών το 2021.

Ωστόσο, η Central κινήθηκε για να πάρει τον έλεγχο της λειτουργικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της αναταραχής στη Signa στα τέλη του περασμένου έτους, μετατρέποντας ένα δάνειο 364 εκατ. ευρώ σε πλειοψηφικό ποσοστό στην επιχείρηση.

Παρόλα αυτά, η Signa εξακολουθεί να κατέχει το 50% της εταιρείας ακινήτων και κατέχει περίπου το 35% της εταιρείας εκμετάλλευσης.

Μετά την κατάρρευση της Signa, η Selfridges υποστήριξε ότι συνεχίζει να συναλλάσσεται απρόσκοπτα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε υποστήριξη από τους μετόχους της.

Ωστόσο, όλα αυτά έχουν δημιουργήσει κάποια σύννεφα πάνω από την ιστορική αλυσίδα πολυκαταστημάτων, σε μια σημαντική προσπάθεια αύξησης των επιδόσεών της.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον περασμένο Αύγουστο, έκανε γνωστό ότι προχωράει σε απολύσεις στα κεντρικά γραφεία της, μετά από ένα έτος απωλειών σχεδόν 40 εκατ. βρετανικών λιρών λόγω εκτόξευσης του κόστους, μεταξύ άλλων και για την αποπληρωμή των τόκων χρέους.

Η Signa και η Central Group φόρτωσαν τη Selfridges με χρέος άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων λιρών το φθινόπωρο του 2022, δεσμεύοντας δάνεια μέσω μιας σειράς νέων εμπορικών και ακινήτων οντοτήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση