Υπό έλεγχο κατάφεραν να κρατήσουν τις πιέσεις τους οι ευρωπαϊκές αγορές, παρακολουθώντας προφανώς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και προσπαθώντας να προσαρμόσουν τις θέσεις τους μειώνοντας το ρίσκο στο σενάριο μιας κλιμάκωσης της έντασης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τον δείκτη να έχει γυρίσει αρνητικός από την αρχή του μήνα, για πρώτη φορά μέσα στο 2024. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 7.896 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,53% στις 17.742 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,01% στις 8.024 μονάδες.

Στις συμπληγάδες των επιτοκίων και της Μέσης Ανατολής η Wall Street

Άκρως αρνητική όμως ήταν και η εικόνα σε επίπεδο εβδομάδας, με τον FTSE 100 να χάνει 1,2% και τον DAX να υποχωρεί κατά 1%, ενώ ο CAC 40 έκλεισε οριακά υψηλότερα, κρατώντας τα επίπεδα των 8.000 μονάδων.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η δανική εταιρεία ποτών Royal Unibrew σημείωσε άλμα 14,7% μετά την αναβάθμιση της πρόβλεψης για την αύξηση των κερδών της, ενώ και ο γίγαντας των καλλυντικών L’Oreal έκλεισε κατά 5% υψηλότερα, μετά τα στοιχεία των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 8,3% σε ετήσια βάση.

Από την άλλη, η εταιρεία ερευνών αγοράς Ipsos σημείωσε πτώση 6,7% λόγω των δικών της αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Τα έσοδα ήταν υψηλότερα συνολικά, αλλά μειώθηκαν περιφερειακά κατά 3,2% στην Αμερική, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της επιχείρησης.

Προφανώς όμως οι αγορές παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε μια περιορισμένη άμεση στρατιωτική επίθεση σε ιρανικό έδαφος νωρίς το πρωί της Παρασκευής, προκαλώντας αναταράξεις, με άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και του χρυσού.

Ωστόσο, υποστηρικτικά λειτούργησε το γεγονός ότι το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (με δικαίωμα ψήφου), François Villeroy de Galhau, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι θα πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια τον Ιούνιο για να αποφύγει η ΕΚΤ να μείνει πίσω από την καμπύλη πληθωρισμού.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι όγκοι λιανικών πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν αύξηση 0,8% τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο.

Το τρίμηνο έως τον Μάρτιο, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σημείωσαν μείωση 2,9% τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2%.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση και παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση. Τα ενδιάμεσα αγαθά μειώθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση ενώ αυξήθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.

Ισχυρή ώθηση στην αντίδραση του ΧΑ από τον όμιλο Βιοχάλκο

Αξιοσημείωτες αντοχές έδειξε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, καταγράφοντας μάλιστα άνοδο προς τις 1.400 μονάδες, ανατρέποντας την αίσθηση της αβεβαιότητας που επικράτησε στις αρχές της εβδομάδας σχετικά με την επίδραση των εντάσεων της Μέσης Ανατολής, αλλά και τις δυνάμεις να ανακόψει τις διορθωτικές πιέσεις που δέχτηκε.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,84% στις 1.392,62 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.371,58 μονάδων (-0,69%) και 1.395,57 μονάδων (+1,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 105,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια αξίας 10,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,81% στις 3.378,85 μονάδες, ενώ στο +1,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.259,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,50% στις 1.179,67 μονάδες.

Δύσκολη και αυτή η εβδομάδα για το ΧΑ, το οποίο κατέγραψε απώλειες δοκιμάζοντας τις προηγούμενες ημέρες σημαντικά στηρίγματα. Ο γενικός δείκτης έχασε 0,57%, ο FTSE 25 είχε πτώση 0,49%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -1,88%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες