Reuters Breakingviews

Το σχέδιο της Ινδίας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων να ανταγωνιστεί την κινεζική βιομηχανία στον κόσμο βασίζεται στις επιδοτήσεις και το φθηνό εργατικό δυναμικό του έθνους της Νότιας Ασίας. Ωστόσο, το σχέδιο κινήτρων που συνδέεται με την παραγωγή (PLI) που παρουσιάστηκε το 2020 χάνει τη λάμψη του μετά από μια ραγδαία έναρξη. Εάν ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επανεκλεγεί, η εμβληματική πρωτοβουλία του για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την υποστήριξη της αυτάρκειας πιθανότατα θα αναθεωρηθεί.

Το PLI καταβάλλει επιδοτήσεις στους κατασκευαστές με βάση την παραγωγή τους και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες σε τομείς όπως οι ημιαγωγοί. Τέτοιες δαπάνες βοήθησαν να τετραπλασιαστούν οι εξαγωγές κινητής τηλεφωνίας μέσα σε τρία χρόνια. Η κατασκευή smartphone είναι μεγάλη επιτυχία για τον Μόντι να καυχηθεί για τη θέση της Ινδίας ως ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής συσκευών στο μανιφέστο του Κόμματος Bharatiya Janata για τις εκλογές που ξεκίνησαν την Παρασκευή.

Περισσότεροι Ινδοί που αγοράζουν iPhone υποστηρίζουν κατασκευαστές που έχουν συμβάσεις με την Apple, όπως η Hon Hai Precision Industry, η Wistron και η Pegatron , οι  οποίοι εγγράφηκαν  όλοι στο πρόγραμμα. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι αυτό που λειτούργησε για συσκευές επικοινωνίας με δυνατότητα δεδομένων μπορεί να μην είναι για τους άλλους 13 τομείς που στοχεύει το σύστημα.

Είναι αλήθεια ότι η Ινδία μείωσε την εξωτερική της εξάρτηση από ιατροτεχνολογικά προϊόντα, περικόπτοντας τις καθαρές εισαγωγές για πρώτη φορά το 2023. Οι επενδύσεις σε ορισμένους άλλους κλάδους, όπως εξαρτήματα αυτοκινήτων και μπαταρίες, βρίσκονται στις πρώτες μέρες του προγράμματος, καθιστώντας την επιτυχία πιο δύσκολο να κριθεί. Ωστόσο, παρά την έναρξη των πληρωμών σε οκτώ τομείς, μόνο το 4% της κατανομής έχει διατεθεί στη βιομηχανία μέχρι στιγμής.

Οι εταιρείες σε ορισμένους τομείς είναι πολύ μικρές για να πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιβράβευση. Πάρτε τα υφάσματα. Πάνω από το 60% των εξαγωγέων ινδικών υφασμάτων προέρχονται από μικρούς μηχανοποιημένους αργαλειούς που είναι διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα. Οι επιδοτήσεις που προσφέρονται αφορούν τεχνητές ίνες και τεχνικά υφάσματα, τα οποία απαιτούν επενδύσεις σε μεγάλα βιομηχανικά πάρκα από εταιρείες που συνδέονται με παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Τα υψηλά τιμολόγια στις εισροές είναι επίσης αποσβεστικά. Η διοίκηση είναι εγκλωβισμένη μεταξύ της χρήσης δασμών για τον περιορισμό των εισροών κινεζικών εξαρτημάτων που απαιτούνται για την κατασκευή ηλιακών μονάδων και της φθηνότερης τοπικής παραγωγής. Μια παρόμοια ένταση σημειώθηκε πέρυσι όταν η Ινδία ματαίωσε την προσπάθειά της να ρυθμίσει τις εισαγωγές φορητών υπολογιστών. Τα κινεζικά εξαρτήματα αντιπροσωπεύουν το 57%-100% των εισαγωγών ηλιακής ενέργειας της χώρας από το 2021, σύμφωνα με το BloombergNEF. Οπότε μπορεί να μην είναι αρκετό ακόμα κι αν οι υπάλληλοι χαμηλώσουν τον πήχη των  καθηκόντων.

Οι παγκόσμιοι κατασκευαστές ενδέχεται να είναι πιο πρόθυμοι να εγγραφούν στο πρόγραμμα εάν γνωρίζουν ότι μπορούν να προμηθευτούν εξαρτήματα φθηνά και από τα σύνορα. Παρά την κίνηση της Ινδίας για βίζα ταχείας κυκλοφορίας για Κινέζους υπηκόους τον Νοέμβριο, η Xiaomi παραπονιέται ότι ο σκληρός έλεγχος των εταιρειών που εδρεύουν στη Λαϊκή Δημοκρατία έχει κάνει τους προμηθευτές εξαρτημάτων smartphone να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την εγκατάσταση παραγωγής στη χώρα.

Η Ινδία θα χρειαστεί να συνεργαστεί στενά με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο για να πετύχει τα δικά της όνειρα στον τομέα της μεταποίησης. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να είναι ευκολότερο να το παραδεχτούμε μετά τις εκλογές, όταν οι πολιτικοί μπορούν να μετριάσουν τους τόνους της εθνικιστικής και προστατευτικής ρητορικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners