Σε φάση που οι “μηχανές” βρίσκονται εν αναμονή των εγχώριων εξελίξεων, αλλά και της αποτίμησης των διεθνών κινδύνων, παραμένει τις τελευταίες ημέρες το χρηματιστήριο Αθηνών.

Άλλωστε πέρασε μία μακρά, πάνω από έξι εβδομάδων, φάση… “αποθεραπείας”, προσπαθώντας να αφομοιώσει μια πλούσια περίοδο, κατά την οποία συνέβησαν τεκτονικές αλλαγές, μας παρομοιάζουν παράγοντες της αγοράς την εικόνα του χρηματιστηρίου Αθηνών τις τελευταίες εβδομάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παλεύει με τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα

Από το περασμένο καλοκαίρι και για ένα εξάμηνο είχαμε το μεγαλύτερο μέρος της αποεπένδυσης του κράτους από τον τραπεζικό κλάδο, το placement στην HELLENiQ ENERGY (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια), την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και στην… κορυφή την επενδυτική βαθμίδα.

Κεφαλαιοποίηση στα 100 δισ.

Γεγονότα αρκούντως σημαντικά για να “μεταβολιστούν” από την εγχώρια και όχι μόνο επενδυτική κοινότητα, με τους ξένους να δείχνουν για ακόμη μία φορά πιο έτοιμοι να περιηγηθούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Εξ’ ού και από τον Ιανουάριο οι ξένοι είναι αγοραστές, με την συνολική κεφαλαιοποίηση να αγγίζει μετά την εισαγωγή του ΔΑΑ τα 100 δισ.

Έχοντας μπροστά του πλέον τον φόβο του… sell in May and go away, το οποίο ελάχιστες φορές έχει επιβεβαιωθεί στην εγχώρια αγορά, το ΧΑ έχει το βλέμμα του τον Ιούνιο. Ίσως τότε επιβεβαιωθεί και η ένταξη σε watch list για πιθανή αναβάθμιση του ΧΑ από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και θα έχει περισσότερα στοιχεία για τα placement που αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Νέος γύρος placements

Κορωνίδα των εν αναμονή placement είναι σαφώς το υπόλοιπο ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα, ήτοι το 18%, για το οποίο έχουν διατυπωθεί πολλά σενάρια, πέραν του αρχικού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του καλοκαιριού.

Τα δύο ακόμη επικρατέστερα των σεναρίων είναι το ένα να μετατεθεί ο σχεδιασμός της διάθεσης για το τέλος του έτους, λόγω της διεθνούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας αλλά και των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο και το έτερο να επισπευθεί αντ’ αυτού, με τους αρμόδιους να εκμεταλλεύονται τόσο την πρόσφατη διόρθωση όσο και το ότι η Ελλάδα θεωρείται πλέον ασφαλής, και πολλά υποσχόμενος, προορισμός, με στόχο τη μεγάλη συμμετοχή.

Από την άλλη, η διάθεση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Attica bank αναμένεται να καθυστερήσει ακόμη, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν οι ενέργειες της εξυγίανσης της τράπεζας και της δημιουργίας ενός ισχυρότερου πυλώνα στον τραπεζικό σύστημα.

Μετά την επιτυχία του πρώτου placement της HELLENiQ ENERGY, κατά το οποίο ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean διέθεσαν το 11% ομίλου στην τιμή των 7,00 ευρώ ανά μετοχή, ο σχεδιασμός για το επόμενο βήμα ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Σήμερα, ο όμιλος Λάτση κατέχει το 40% και το ΤΑΙΠΕΔ το 30% των μετοχών της HELLENiQ ENERGY, με τον βασικό στόχο είναι να μειωθεί το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ ενδεχομένως στη ζώνη του 20%, ώστε να δώσει το μήνυμα ότι θα “παραχωρήσει” το ρόλο της καταστατικής μειοψηφίας που έχει σήμερα.

Αγαπημένη αρκετών μικρών χαρτοφυλακίων, η Κρι – Κρι θα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς, με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, Κωνσταντίνο Σαρμαδάκη, να επιβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε διάθεση μέρους του ποσοστού που έχει στην κατοχή της η οικογένεια Τσινάβου, το οποίο προσεγγίζει το 73%.

Prodea και Trade Estates

Στο ίδιο μήκος και η Prodea, η οποία προσπαθεί να αυξήσει το free float σε επίπεδα πολύ πάνω από το 20% και να υπερβεί τα όρια που θέτει ο νόμος. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΟΤ», η διοίκηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Έλληνες και ξένους επενδυτές για τη διάθεση μετοχών. Εκτιμάται πως μια εταιρεία με το μέγεθος της Prodea μπορεί να διευρύνει την ελεύθερη διασπορά στα επίπεδα του 40% έως 50%.

Τέλος, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να προχωρήσει ο όμιλος Fourlis στη διάθεση περίπου 13% με 14% των μετοχών που κατέχει στην Trade Estates, ώστε να μειωθεί το ποσοστό του σε κάτω του 50%. Ωστόσο, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη ο τρόπος πώλησης των μετοχών, εάν δηλαδή γίνει μέσω του placement (ιδιωτικής τοποθέτησης) ή μέσω της διαδικασίας του carve out.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες