Πάνω από τις 1.400 μονάδες περνά και πάλι το χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από πέντε ημέρες κάτω από το ψυχολογικό όριο, με τους αγοραστές σήμερα να «θαρρεύουν» περισσότερο σήμερα καθώς βλέπουν ότι οι φόβοι για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ήταν υπερβολικοί.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,99% στις 1.406,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.414,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,68% στις 1.187,75 μονάδες.

Οι αφορμές και η ανάκαμψη

Μετά από τρεις ημέρες ανόδου και με τη σημερινή εικόνα να είναι θετική, το ΧΑ έδωσε το μήνυμα ότι η διόρθωση που προηγήθηκε είχε απλά την αφορμή της Μέσης Ανατολής σε μια εν πολλοίς αναμενόμενη κίνηση. Και εκεί που όλοι προεξοφλούσαν την καταστροφή, η ζώνη των 1.360 μονάδων έδωσε την αντίδραση που χρειαζόταν η αγορά.

Όπως σχολιάζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, όλοι ψάχνουν να βρουν τους λόγους μέρα με την μέρα για το πώς κινείται η ελληνική αγορά, συγκρίνοντας την κάθε φορά με τους ξένους και αποδίδοντας την διορθωτική κίνηση με τα πολιτικά. Φυσικά και μάλιστα θεαματικά κάθε φορά η αγορά τους διαψεύδει χωρίς παρόλα αυτά να αλλάζει το μοτίβο των σχολιασμών.

Τα αποτελέσματα των εταιριών έχουν φτάσει στο ήμισυ και όλα δείχνουν ότι συνεχίζουν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο κάτι που βοηθάει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων. Την ίδια ώρα, ο S&P ήρθε να αναβαθμίσει την προοπτικές της ελληνική οικονομίας σε θετικές διατηρώντας το BBB-, με τον κ. Ζαχαράκη να υπενθυμίζει ότι το βασικό σενάριο είναι ότι συχνά πυκνά θα έχουμε αναβαθμίσεις και αλλαγές τιμών στόχων από ξένους και ελληνικούς οίκους. Το ότι είμαστε το απόλυτο turn around story όπως σχολίασε είναι δεδομένο, με την διαφορά ότι και εμείς πρέπει παράλληλα να κάνουμε αυτό που πρέπει για να συντηρήσουμε τα επόμενα χρόνια τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Quest σημειώνει κέρδη 2,08%, με τις ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Λάμδα, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Cenergy και Aegean να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Motor Oil, Alpha Bank, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαι, Jumbo, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο. Από την άλλη, σε αρνητικά εδάφη είναι ο Σαράντης και η ΕΥΔΑΠ, αλλά και η Autohellas που έκοψε το μέρισμα 0,7 ευρώ ανά μετοχή ή καθαρό 0,665 ευρώ, χάνοντας 4,57%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες