Αν και δεν έπιασε υψηλές συναλλακτικές ταχύτητες, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να αναπηδήσει στη ζώνη της αντίστασης των 1.420 μονάδων, σβήνοντας επί της ουσίας τη «ζημιά» της Μέσης Ανατολής, με τη βοήθεια μάλιστα της πλειονότητας των τίτλων του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,99% στις 1.420,40 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.399,34 μονάδων (+0,48%) και 1.420,44 μονάδων (+2%). Ο τζίρος ανήλθε στα 104,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 574 χιλ. τεμάχια αξίας 3,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,26% στις 3.455,33 μονάδες, ενώ στο +1,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.297,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,99% στις 1.214,40 μονάδες.

Προβλημάτισε λίγο ο τζίρος

Αν και οι συναλλαγές άρχισαν σήμερα αποτυπώνοντας το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, όσο ο γενικός δείκτης πλησίαζε τις 1.420 μονάδες τόσο οι εντολές γίνονταν πιο αργές. Αυτό δεν σημαίνει ότι το τετραήμερο ανοδικό σερί είναι αμελητέο, αφού επί της ουσίας έσβησε τη «ζημιά» της Μέσης Ανατολής, δίνοντας την αντίδραση που χρειαζόταν η αγορά.

Όπως σχολιάζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, όλοι ψάχνουν να βρουν τους λόγους μέρα με την μέρα για το πώς κινείται η ελληνική αγορά, συγκρίνοντας την κάθε φορά με τους ξένους και αποδίδοντας την διορθωτική κίνηση με τα πολιτικά. Φυσικά και μάλιστα θεαματικά κάθε φορά η αγορά τους διαψεύδει χωρίς παρόλα αυτά να αλλάζει το μοτίβο των σχολιασμών.

Τα αποτελέσματα των εταιριών έχουν φτάσει στο ήμισυ και όλα δείχνουν ότι συνεχίζουν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο κάτι που βοηθάει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων. Την ίδια ώρα, ο S&P ήρθε να αναβαθμίσει την προοπτικές της ελληνική οικονομίας σε θετικές διατηρώντας το BBB-, με τον κ. Ζαχαράκη να υπενθυμίζει ότι το βασικό σενάριο είναι ότι συχνά πυκνά θα έχουμε αναβαθμίσεις και αλλαγές τιμών στόχων από ξένους και ελληνικούς οίκους. Το ότι είμαστε το απόλυτο turn around story όπως σχολίασε είναι δεδομένο, με την διαφορά ότι και εμείς πρέπει παράλληλα να κάνουμε αυτό που πρέπει για να συντηρήσουμε τα επόμενα χρόνια τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Τεχνικά, και όπως κινείται η αγορά μέσα στο πλάγιο πτωτικό κανάλι, η Fast Finance εκτιμά ότι οι πιθανότητες πλέον να σπάσει ανοδικά είναι μεγαλύτερες από το να δούμε τουλάχιστον σε αυτή την φάση χαμηλότερα χαμηλά. Φυσικά αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε μία κίνηση προς τις 1.310 μονάδες έχει όλες τις πιθανότητες, αλλά η ζώνη των 1.420-1.426 μονάδων είναι και το μεγάλο make or break, μιας και εκεί είναι μαζεμένες οι κύριες αντιστάσεις. Αν τα καταφέρει τότε μπορεί να δούμε μία κίνηση στην ζώνη των 1.500 μονάδων.

Σε επίπεδο FTSE 25, τα νούμερα ακολουθούνται by the book και δίνουν αντίστοιχα αντιθετικές κινήσεις. Το ανοδικό κανάλι στην ζώνη των 3.300 μονάδων άντεξε σαν στήριξη, ενώ σήμερα κατοχυρώνει με μεγάλη ευκολία την κοντινή σημαντική αντίσταση των 3.390 μονάδων. Η σημερινή κατοχύρωση μας φέρνει στη ζώνη των 3.450 – 3.460 μονάδων, ενώ ο τραπεζικός κατάφερε να διαπεράσει τη ζώνη των 1.200 μονάδων, ώστε να ανοίξει το δρόμο προς τις 1.240 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Quest σημείωσε άλμα 5,66%, με τις Eurobank και Aegean να ακολουθούν με +4,69% και 4,33% αντίστοιχα. Άνοδο 3,05% σημείωσαν τα ΕΛΧΑ, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Alpha bank, Titan, Motor Oil, Coca Cola, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Jumbo, Cenergy, Εθνική, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης και Βιοχάλκο. Μόνο η Autohellas στον FTSE 25 έκλεισε πτωτικά, υποχωρώντας κατά 4,28%, εξαιτίας της αποκοπής μερίσματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες