Επί έξι ημέρες ο κόσμος περίμενε με κομμένη την ανάσα την απάντηση του Ισραήλ στο πρωτοφανές πλήγμα πυραύλων και drone του Ιράν. Αφού έφτασε η Παρασκευή, υπήρξε ένας συλλογικός αναστεναγμός ανακούφισης. Η επίθεση, με στόχο μια αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Ισφαχάν, βαθμονομήθηκε για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Η απάντηση ήταν σιωπηλή τόσο στο Ιράν όσο και στο Ισραήλ, οι οποίοι ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν την επίθεση. Η Τεχεράνη υποβάθμισε όλο το επεισόδιο, λέγοντας ότι δεν υπήρξε ζημιά και δεν κατηγόρησε άμεσα το Ισραήλ.

Η ψυχραιμία φάνηκε να επικρατεί.

Καμία πλευρά δεν ήθελε μια άμεση σύγκρουση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έπαιξε κρίσιμο ρόλο, υπερασπιζόμενος το Ισραήλ όταν το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εβραϊκό κράτος, προειδοποιώντας όμως ότι η Ουάσιγκτον δεν θα εμπλακεί σε αντίποινα. Προέτρεψε επανειλημμένα τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Για μια φορά, ο Νετανιάχου φαινόταν να ακούει τους φίλους του Ισραήλ, σε αντίθεση με τον πόλεμο στη Γάζα. Προς το παρόν, έχει αποφευχθεί μια πλήρης περιφερειακή σύγκρουση . Όμως η ασταθής Μέση Ανατολή βρίσκεται σε μια νέα και επικίνδυνη φάση, με το Ισραήλ και το Ιράν να αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Τους μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους και το Ισραήλ εξαπέλυσε την καταιγιστική του επίθεση στη Γάζα, οι εχθροπραξίες έχουν φουντώσει σε όλη την περιοχή. Οι δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ δέχθηκαν επίθεση από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν. Το Ισραήλ έχει αντεπιτεθεί σκληρά κατά των αντιπάλων του, πιστεύοντας ότι το Ιράν και ο λεγόμενος άξονας αντίστασής του αποτελούν υπαρξιακή απειλή.

Έχει εξαπολύσει πολλαπλά πλήγματα κατά των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία. Η φονική επίθεσή της στο προξενικό κτίριο του Ιράν στη Δαμασκό προκάλεσε πυραυλικό μπαράζ της Τεχεράνης εναντίον του Ισραήλ. Μολονότι τηλεγραφήθηκε ξεκάθαρα, η επίθεση του Ιράν ήταν η πρώτη άμεση επίθεση στο Ισραήλ από το δικό του έδαφος — μια άκρως επικίνδυνη κίνηση ενός καθεστώτος που επιδιώκει εδώ και καιρό να διατηρήσει τις εχθροπραξίες στα ξένα θέατρα.

Καθώς οι δύο εχθροί εξακολουθούν να είναι αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν τα αποτρεπτικά τους μέσα, ο κίνδυνος προκλήσεων και εσφαλμένων υπολογισμών θα συνεχίσει να κρέμεται πάνω από την περιοχή. Η επίμονη απειλή θα είναι ότι ο ένας θα κρίνει λάθος την απάντηση του άλλου σε μια εχθρική πράξη, πυροδοτώντας την επόμενη κλιμάκωση.

Το πιο επικίνδυνο μέτωπο είναι κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις και η Χεζμπολάχ, ο πιο ισχυρός πληρεξούσιος του Ιράν, ανταλλάσσουν εντεινόμενα πυρά εδώ και έξι μήνες. Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι μετά τις 7 Οκτωβρίου, δεν μπορεί πλέον να ζήσει με μαχητές της Χεζμπολάχ που έχουν στρατοπεδεύσει στα σύνορά του. Μια διπλωματική λύση σε αυτό το μέτωπο στην κρίση είναι δυνατή και πρέπει να επιδιωχθεί.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενισχύσουν τη διπλωματία για να σταματήσουν τη σύγκρουση. Ωστόσο, οι κίνδυνοι λανθασμένου υπολογισμού και κλιμάκωσης θα επιμείνουν όσο το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα, η οποία έχει σκοτώσει 34.000 ανθρώπους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ το γνωρίζουν αυτό. Όμως ο Νετανιάχου επιμένει ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, τη νότια πόλη της Γάζας όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν καταφύγει, παρά τις προειδοποιήσεις ότι αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Η μόνη ρεαλιστική προσπάθεια για να σταματήσει ο πόλεμος – συνομιλίες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός ως μέρος μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη λωρίδα – ναυαγεί. Ούτε η Χαμάς, η εξαντλημένη αλλά όχι ηττημένη, ούτε ο Νετανιάχου είναι διατεθειμένοι να κάνουν τις απαραίτητες παραχωρήσεις για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία.

Οι εχθροπραξίες Ισραήλ-Ιράν δεν πρέπει να εκτρέπονται από την καταστροφική κρίση στη Γάζα. Οι ίδιοι σύμμαχοι που συσπειρώθηκαν γύρω από το Ισραήλ όταν δέχτηκε επίθεση θα πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν τον Νετανιάχου να μην εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη λωρίδα και να τερματίσει την επίθεση του Ισραήλ. Το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Τουρκία πρέπει να εντείνουν την πίεση στη Χαμάς για να απελευθερώσει τους ομήρους.

Τα χτυπήματα μεταξύ Ισραηλινών και Ιράν ήταν ένα προμήνυμα για το πού θα μπορούσε να οδηγήσει η εύφλεκτη οδός στην οποία βρίσκεται η Μέση Ανατολή. Το μόνο εκτός ράμπας είναι ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα.