Η μικρή ομάδα δισεκατομμυριούχων στη κορυφή των γαλλικών επιχειρήσεων έπρεπε πρόσφατα να κάνει χώρο για ένα νεότευκτο μέλος: τον μεγιστάνα της ναυτιλίας, τον σχετικά άγνωστο Ροντόλφ Σααντέ.

Ο επικεφαλής της οικογενειακής εταιρείας CMA CGM, του τρίτου μεγαλύτερου ομίλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, ο Σααντέ ήταν ελάχιστα γνωστός μέχρι που η πανδημία έφερε δισεκατομμύρια σε απροσδόκητα κέρδη και άρχισε να ακολουθεί τα βήματα άλλων Γάλλων βιομηχάνων αγοράζοντας ΜΜΕ, τονίζουν οι Financial Times.

CMA CGM: Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλεί αύξηση του κόστους των container ships

Έχοντας αποκτήσει την οικονομική εφημερίδα La Tribune και την καθημερινή La Provence της Μασσαλία, ο χαμηλών τόνων 54χρονος προσπάθησε πρόσφατα να αποκτήσει το τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων BFM και σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση σε ΜΜΕ.

Τα ΜΜΕ έχουν νόημα για τον όμιλο

«Η LVMH, ο Μπολορέ, οι Ντασό έχουν τις δικές τους εφημερίδες», είπε ο Σααντέ σε μια σπάνια συνέντευξη στον εταιρικό ουρανοξύστη που κατασκεύασε ο πατέρας του που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι της Μασσαλίας, όπου η λιβανέζικη οικογένεια έβαλε ρίζες στη δεκαετία του 1980. «Έχω τα μέσα να αναπτύξω μια νέα δραστηριότητα. Νομίζω ότι τα μέσα ενημέρωσης, για όμιλο σαν το δικό μας, έχουν νόημα».

Ο γεννημένος στη Βηρυτό Σααντέ είναι χαρακτηριστικά τολμηρός, έξυπνος και πείσμων διαπραγματευτής. Όπως και ο Αρνό έχει γνώση των μικρότερων λεπτομερειών των επιχειρήσεων του και της ανάμειξης τους με την οικογένεια του καθώς προετοιμάζει την επόμενη γενιά.

Ο Ζαβιέ Νιλ, ιδρυτής του ομίλου τηλεπικοινωνιών Iliad, έχασε από τον Σααντέ στη μάχη για την αγορά της La Provence, ωστόσο έγιναν στενοί φίλοι.

«Δεν ήξερε τα μεγάλα τζάκια της Γαλλίας πριν από μερικά χρόνια και τώρα γνωρίζει», είπε στους FT ο Νιλ. Περιγράφοντας τον Σααντέ ως τον νεοεισερχόμενο στο κλαμπ δισεκατομμυριούχων γεμάτο κώδικες, αστειεύτηκε: «Όπως όλοι μας, χρειάζεσαι ιδιωτικό τζετ, κατάλληλο κοστούμι,  κατάλληλο εστιατόριο, μετάλλιο legion d’honneur και τον οργανισμό μέσων ενημέρωσης σου».

Ξεφάντωμα εξαγορών

Ο Σααντέ οδήγησε τον όμιλο σεξεφάντωμα εξαγορών, αξίας περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να επεκταθεί σε logistics για να αποτρέψει τον όμιλο από τους κύκλους άνθησης και κατάρρευσης της ναυτιλίας. Έχει αγοράσει αεροπλάνα αεροπορικών μεταφορών, λιμάνια στο Λος Άντζελες, επιχείρηση logistics, ακόμη και τον αγαπημένο του Λιβανέζο παραγωγό φιστικιών.

Έχει επίσης αναπτύξει στενούς δεσμούς με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο συνοδεύει συχνά σε ταξίδια στο εξωτερικό.

Τα μέσα ενημέρωσης είναι ένα μικρό μέρος της οικογενειακής περιουσίας. Φέρνουν επιρροή και νέα προβλήματα. Οι  δημοσιογράφοι στη La Provence προχώρησαν σε απεργία τον Μάρτιο όταν το αφεντικό «παραιτήθηκε» λόγω πρωτοσέλιδου που επέκρινε την επίσκεψη Μακρόν στη Μασσαλία για να τονίσει τον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών. Αλλά μετά από μια καταιγίδα πολιτικών παραπόνων, και απειλές του προσωπικού για απεργία, ο συντάκτης αποκαταστάθηκε γρήγορα.

Μιλώντας πριν ξεσπάσει η λαίλαπα, ο Σααντέ είπε ότι: «Θα ήθελα να έχω μια διαφοροποιημένη προσέγγιση στην κάλυψη – χωρίς ακρότητες – και θέλω τα μέσα που έχει η ομάδα να ακολουθούν αυτή τη γραμμή συμπεριφοράς».

Η CMA CGM και η οικογένεια δεν μπορούσαν πλέον να αποφύγουν τη δημοσιότητα

Για τον Ρενό Μουσελιέ, ο οποίος ηγείται του περιφερειακού συμβουλίου της νότιας περιοχής Provence-Alpes Côte d’Azur και είναι κοντά στους Σααντέ, μια αλλαγή έγινε όταν η CMA CGM έγινε χορηγός φανέλας του ποδοσφαιρικού συλλόγου Olympique de Marseille.

Η πανδημία έφερε ένα άνευ προηγουμένου καθαρό κέρδος 40 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021 και το 2022 — και μια συνειδητοποίηση εντός της κυβέρνησης ότι ήταν στρατηγικά σημαντικό να υπάρχει ένας μεγάλος όμιλος θαλάσσιων μεταφορών.

Η CMA CGM μετέφερε μάσκες και ιατρικό εξοπλισμό και τώρα μεταφέρει αγαθά σε εμπόλεμες ζώνες και εστίες κρίσης για το υπουργείο Εξωτερικών και τον γαλλικό στρατό.

Ο Σααντέ που διψά για συμφωνίες έχει γίνει συνετός, και είπε επίσης ότι δεν ήθελε η εταιρεία να βγει στο χρηματιστήριο γιατί θα περιόριζε την ευελιξία του σε μια ασταθή βιομηχανία.

Το ξεφάντωμα εξαγορών επιβραδύνεται

Ερωτηθείς εάν το ξεφάντωμα των εξαγορών τελείωσε, άφησε να εννοηθεί ότι ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί.

Η άνοδος της οικογένειας – που τώρα κατατάσσεται στην 56η θέση στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, με περιουσία στα 28,7 δισεκατομμύρια δολάρια – ορίζεται από δύο γεγονότα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο αείμνηστος πατριάρχης Ζακ Σααντέ πόνταρε ότι τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα έφεραν επανάσταση. Λίγο αργότερα, η οικογένεια κατέφυγε από την κατεστραμμένη Βηρυτό στη Μασσαλία.

Εκλεγμένος κληρονόμος ως πρεσβύτερος δύο γιων, ο Σααντέ ανέβηκε στις τάξεις του ομίλου αποκτώντας φήμη ως απαιτητικός και ανυπόμονος με προτεραιότητα σε «οικογενειακές αξίες», όπως η πίστη. Οι σύμβουλοι και οι εξ απορρήτων της εταιρείας αφηγούνται ιστορίες νέων προσλήψεων που απολύονταν μέσα σε λίγες μέρες, εάν ο Σααντέ ένιωθε ότι δεν θα ταίριαζαν.

Ο Σααντέ παραδέχτηκε ότι δεν ήταν αντίθετος με το να εμπνέει φόβο.

Ωστόσο, ο Νιλ περιέγραψε τον Σααντέ ως «συμπαθητικό, πολύ προσανατολισμένο στην οικογένεια και ταπεινό», επαινώντας τα φιλανθρωπικά του έργα στη φτωχομάνα Μασσαλία.

Ο Σααντέ βλέπει τα μέσα ενημέρωσης ως μέσο για να διασφαλίσει την κληρονομιά της οικογένειας και ίσως να προσελκύσει την επόμενη γενιά στην ομάδα. Ο ίδιος, η αδερφή του Τάνια και ο αδερφός του Ζακ, έχουν πέντε έφηβους που προορίζονται κάποτε να αναλάβουν τα ηνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή