Καθώς οι 3.000 εταίροι της McKinsey συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Κοπεγχάγη για την πρώτη τους προσωπική συνάντηση μετά από δύο χρόνια, η ηγεσία της εταιρείας μίλησε με αισιοδοξία για την αγορά που φαίνεται να ανακάμπτει μετά από περισσότερο από ένα χρόνο υποτονικής ανάπτυξης.

Παρά τον θετικό τόνο, ωστόσο, το κλίμα ήταν κάπως πιο αποχρωματισμένο, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται η ανάκαμψη δεν ήρθε αρκετά σύντομα ώστε να αποτρέψει μια ακόμη μείωση του προσωπικού της εταιρείας των 45.000 ατόμων.

McKinsey: Μισθούς 9 μηνών και μέντορινγκ για να αποχωρήσουν προσφέρει σε υπαλλήλους της

Η McKinsey βρίσκεται στη μέση ενός αιφνίδιου γύρου αξιολογήσεων. Όλοι οι σύμβουλοί της θα βαθμολογηθούν αυτόν τον μήνα και όσοι κριθούν ότι δεν αποδίδουν επαρκώς θα «συμβουλεύονται να φύγουν» – κατά την ορολογία της McKinsey.

Τα τελευταία χρόνια, αυτές οι αξιολογήσεις της απόδοσης στα μέσα του έτους ήταν κάτι σαν μια άτυπη συνάντηση με τους διευθυντές, πολύ λιγότερο σημαντική από τις αξιολογήσεις στο τέλος της χρονιάς  που πραγματοποιούνται γύρω στον Οκτώβριο. Η επιστροφή σε ένα επίσημο σύστημα βαθμολόγησης στα μισά του έτους είναι ένας τρόπος για να οδηγηθεί περισσότερο προσωπικό προς την έξοδο.

Η ώρα της αποχώρησης

Δύο χρόνια μετά τη Μεγάλη Παραίτηση, όταν η αγορά εργασίας άλλαζε ραγδαία και οι επιπτώσεις της πανδημίας οδηγούσαν τους εργαζόμενους να αλλάξουν εργοδότη, η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική.

Οι αριθμοί των εργαζομένων που εγκαταλείπουν τις επιχειρήσεις με δική τους πρωτοβουλία βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας, οι επενδυτικές τράπεζες και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι έχουν περάσει από τη λειτουργία προσλήψεων στη λειτουργία απολύσεων. Οι επικεφαλής των συμβουλευτικών και λογιστικών εταιρειών προσπαθούν απεγνωσμένα να αυξήσουν αυτό που αποκαλούν «αποχώρηση».

Στη McKinsey, τις τελευταίες εβδομάδες, αυτή η τάση πήρε διάφορες μορφές. Στο προσωπικό μεσαίου επιπέδου προσφέρθηκαν οικονομικά κίνητρα για να φύγουν: εννέα μηνιάτικα για όσο διάστημα αναζητούν άλλη δουλειά. Άλλοι έχουν απλώς απολυθεί: έως και 400 θέσεις εργασίας καταργήθηκαν αυτόν τον μήνα σε εξειδικευμένους τομείς όπως η τεχνολογία δεδομένων και λογισμικού.

Ο Bob Sternfels, παγκόσμιος διευθύνων σύμβουλος της McKinsey, δήλωσε στους Financial Times ότι η εταιρεία θα έχει «επιστρέψει στην ισορροπία» μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, υπονοώντας ότι θα υπάρξουν περισσότερες αποχωρήσεις μεγάλης κλίμακας, καθώς το ποσοστό των συμβούλων της McKinsey που αποχωρούν σε ένα τυπικό έτος είναι περίπου 20%, αλλά το 2023 έπεσε στο 15%.

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα για τους ανώτερους εταίρους των οποίων τα κέρδη έχουν συγκρατηθεί από το κόστος όλων αυτών των ανεπιθύμητων μισθών. «Με κάποιο τρόπο σταματήσαμε την αξιοκρατία», δήλωσε ένας πρώην εταίρος της McKinsey που παραμένει κοντά στην εταιρεία. «Σταματήσαμε να πιέζουμε τους ανθρώπους να φύγουν και είχαμε μια τεράστια υπεραριθμία ανθρώπων. Όταν συμβαίνει αυτό, οι αριθμοί απλά γίνονται συγκλονιστικά κακοί. Πόσο ειρωνικό για μια εταιρεία που συμβουλεύει άλλες επιχειρήσεις σε αυτό το θέμα», συμπλήρωσε.

Η στρατηγική

Η απότομη μείωση της φθοράς είναι ένα φαινόμενο σε όλες τις εταιρείες επαγγελματικών υπηρεσιών και σε ολόκληρο τον κόσμο, που επιτείνει την επίδραση της επιβράδυνσης από τη μεταπανδημική έκρηξη της συμβουλευτικής εργασίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Η Deloitte δημοσιεύει στην ετήσια έκθεσή της στοιχεία για τον κύκλο εργασιών του προσωπικού της, τα οποία πέρυσι έδειξαν ότι οι αποχωρήσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Αμερική.

Η KPMG ανέφερε ότι υπάρχουν «ζητήματα χωρητικότητας που δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη και ιστορικά χαμηλή αποχώρηση» όταν μείωσε θέσεις εργασίας στην ελεγκτική της επιχείρηση στις ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Η Bain επικαλέστηκε επίσης μικρότερη φθορά όταν προσέφερε σε ορισμένους συμβούλους στο Λονδίνο απόλυση με έξι μήνες μισθό, μερικώς αμειβόμενη προσωρινή άδεια ή δυνατότητα μετεγκατάστασης σε ένα από τα γραφεία της εταιρείας στο εξωτερικό.

Οι περισσότερες λογιστικές και συμβουλευτικές εταιρείες έχουν προβεί σε απολύσεις, έχουν ωθήσει μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων να αποχωρήσουν μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης της απόδοσής τους ή έχουν δημιουργήσει εθελοντικά προγράμματα για να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους να αποχωρήσουν – και συνήθως εφαρμόζεται παντού ένας συνδυασμός και των τριών.

Η αξία της εθελουσίας

Κάποιοι φαίνεται ότι έδρασαν νωρίτερα και πιο δυναμικά από άλλους. Σε αντίθεση με την απότομη πτώση στη McKinsey, η φθορά στην αντίπαλη BCG ήταν σύμφωνη με τον μέσο όρο 12 ετών πέρυσι, όπως αναφέρουν οι FT.

Αλλά αυτό επετεύχθη μέσω μιας αξιοσημείωτης αλλαγής. Κατά την οκταετία 2012-2020, η εθελοντική αποχώρηση ήταν περίπου το ήμισυ του συνόλου στην BCG, ενώ το 2023 ήταν μόνο το ένα τρίτο. Με άλλα λόγια, τα δύο τρίτα όσων έφυγαν είχαν λάβει εντολή να φύγουν. «Προσλαμβάνουμε εξαιρετικούς ανθρώπους με την υπόσχεση τεράστιας προσωπικής ανάπτυξης, ουσιαστικές ευκαιρίες εξέλιξης και μια πολύ ειλικρινή κουλτούρα γύρω από την ανατροφοδότηση», δήλωσε ο Rich Lesser, παγκόσμιος πρόεδρος της BCG. «Αν αυτό είναι που προσφέρεις, τότε πρέπει να στοχεύεις στη συνέπεια στις προαγωγές και στις αποχωρήσεις/απολύσεις στελεχών».

«Up or out»

Η κάμψη των οικειοθελών αποχωρήσεων αποτελεί πρόκληση για το παραδοσιακό μοντέλο «up or out» των επιχειρήσεων επαγγελματικών υπηρεσιών. Λιγότερο «έξω» σημαίνει λιγότερο «πάνω», ένα φαινόμενο που υποδηλώνουν τα στοιχεία από όλο τον τομέα. Η Live Data Technologies, η οποία παρακολουθεί τους επαγγελματικούς τίτλους εκατομμυρίων υπαλλήλων, παρατήρησε πολύ λιγότερες προαγωγές το 2023 από ό,τι το προηγούμενο έτος στις εταιρείες συμβούλων και λογιστών.

Στις Bain και BCG, το ποσοστό του προσωπικού που εντοπίστηκε να προάγεται είχε επιστρέψει στα προπανδημικά επίπεδα, ενώ στη McKinsey ήταν κάτω από οτιδήποτε είχε παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. «Είναι πιο δύσκολο να πάρει κανείς προαγωγή», δήλωσε ο Namaan Mian, διευθύνων σύμβουλος της Management Consulted, η οποία καθοδηγεί φοιτητές κατά τη διαδικασία πρόσληψης σε συμβουλευτικές εταιρείες. «Οι αξιολογήσεις της απόδοσης γίνονται πιο σκληρές και περισσότερη δουλειά ανατίθεται σε άτομα με κορυφαίες επιδόσεις».

Οι έρευνες δείχνουν καλύτερη ανάπτυξη για τον τομέα των συμβουλευτικών εταιρειών φέτος. «Αν και απέχουν πολύ από την επιστροφή στην προηγούμενη ανοδική αγορά των επαγγελματικών υπηρεσιών, πολλές εταιρείες πορεύονται προς το 2024 με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι οι στόχοι των εσόδων μπορούν να επιτευχθούν, τώρα που οι περισσότερες έχουν αποδεχθεί ότι τα χρόνια της χρυσής περιόδου 2020-2022 ήταν ακραία και όχι η νέα κανονικότητα», τόνισε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ο Adam Prager, συν-επικεφαλής της πρακτικής επαγγελματικών υπηρεσιών της εταιρείας προσλήψεων Korn Ferry.

Ωστόσο, θα μπορούσε να χρειαστεί μέχρι το 2025 για να επανέλθουν οι προσλήψεις, οι απολύσεις και οι προαγωγές στα προπανδημικά μοτίβα τους. «Μπορούμε να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ», είπε ο Mian, «αλλά δεν έχουμε βγει ακόμη από αυτό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση