
Μετά από ένα δύσκολο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, το χρηματιστήριο Αθηνών βγήκε και πάλι στο ξέφωτο των 1.420 μονάδων, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι κάθε διόρθωση είναι ευκαιρία τοποθετήσεων για τους εν αναμονή αγοραστές.
Τεχνικά, το γύρισμα του Γενικού Δείκτη ξεκινώντας από τα χαμηλά των 1.357 μονάδων, επιβεβαίωσε τις καλές διαγραμματικές προϋποθέσεις συνέχισης της ανόδου πάνω από τις 1.420 μονάδες, με το πρώτο τεστ να περνάει… «αέρα», παρά το γεγονός ότι η συνδρομή των υψηλότερων συναλλαγών δεν ήταν ανάλογη, αφήνοντας ένα ερωτηματικό που έρχεται από το πρόσφατο παρελθόν, όταν ο Γενικός Δείκτης αστόχησε τέσσερις φορές στην υπέρβαση της.
Έτσι, στη χθεσινή συνεδρίαση ήρθε αυτό που ανέφερε και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ότι η ζώνη των 1.420-1.426 μονάδων είναι το μεγάλο μας make or break, μιας και εκεί είναι μαζεμένες οι κύριες αντιστάσεις του γενικού δείκτη. Αν τα καταφέρει τότε μπορεί να δούμε μία κίνηση στην ζώνη των 1.500 μονάδων.
Οι πιθανότητες είναι με το μέρος των αγοραστών στο μεταξύ, με τους ξένους αναλυτές να έχουν δείξει ότι παραμένουν θετικοί για την ελληνική αγορά, ακόμη και σε μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις, ειδικά σε γεωπολιτικό επίπεδο, μπορούν να καθυστερήσουν το όποιο σενάριο ανοδικής διαφυγής.
Προετοιμασία νέας αναβάθμισης
Μπορεί η Moody’s να προσγειώσει την ελληνική αισιοδοξία το τελευταίο διάστημα, «αρνούμενη» να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας, αλλά ο οίκος Standard and Poor’s δείχνει να είναι πιο θετικός. Και τούτο φάνηκε και το βράδυ της Παρασκευής (19/4), όταν αναβάθμισε το outlοοκ του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικό (positive) από σταθερό (stable), φέρνοντας πιο κοντά μία ακόμα αναβάθμιση για της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Άλλωστε ήταν ο πρώτος από τους λεγόμενους «μεγάλους οίκους» που έδωσε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία το περασμένο φθινόπωρο, δίνοντας επί της ουσίας τα εύσημα για τη δημοσιονομική πειθαρχία που ακολουθείται, η οποία βοηθά στη μείωση του χρέους, ενώ η ανάπτυξη θα εξακολουθήσει να υπερβαίνει το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Λίγες ημέρες πριν τον S&P όμως, είχε έρθει η Goldman Sachs για να βάλει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, σε έκθεσή της επιβεβαίωσε τα σημαντικά περιθώρια ανόδου που βλέπει για τον κλάδο – σηματωρό της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, προσαρμόζοντας και τις τιμές στόχους, καθώς οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τις τράπεζες GEM (όπου συνεχίζει να βλέπει αυξημένες ροές από τους επενδυτές των Αναδυόμενων Αγορών) και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ειδικότερα, για την Εθνική τράπεζα η Goldman Sachs έδωσε τιμή στόχο στα 10 ευρώ, που σημαίνει περιθώριο ανόδου 34%, για την Eurobank στα 2,50 ευρώ ή +32% από τα τρέχοντα επίπεδα, για την Alpha Bank στα 1,95 ευρώ, επίπεδο που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 19% και για την Πειραιώς στα 5,30 ευρώ, ήτοι περιθώριο ανόδου +35%.
Ειδική μνεία στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έκανε τις προηγούμενες ημέρες και ο DBRS, εξαίροντας τη σημαντική βελτίωση των δεικτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, αν και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ακόμη οι δείκτες NPLs του κλάδου είναι οι υψηλότερη στην Ευρώπη.
Οι αναταράξεις της Μέσης Ανατολής
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στις αγορές μια άμβλυνση της κρισιμότητας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, με τις αγορές να δείχνουν μια προς τα πάνω προσαρμογή μετά τη διόρθωση που προηγήθηκε. Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου δείχνει να αποκλιμακώνεται, δίνοντας έναν καλό οδηγό ακόμη και για τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου στη δική μας αγορά.
Ωστόσο, πιθανή συνέχιση της τρέχουσας αντίδρασης θα προϋποθέτει και πλήρη εξομάλυνση του γεωπολιτικού κινδύνου. Άλλωστε, δεν μπορεί οι μεγάλες αγορές να λυγίζουν στο βάρος ενός ανοιχτού προβλήματος στη Μ. Ανατολή, και την ελληνική να πλέει αμέριμνη.


Latest News

Κράτησε τις 1.700 μονάδες το ΧΑ, έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα
Ο Απρίλιος αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» υπερασπίζοντας την φήμη του, ως τον καλύτερο μήνα του έτους

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P