Μετά από ένα δύσκολο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, το χρηματιστήριο Αθηνών βγήκε και πάλι στο ξέφωτο των 1.420 μονάδων, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι κάθε διόρθωση είναι ευκαιρία τοποθετήσεων για τους εν αναμονή αγοραστές.

Τεχνικά, το γύρισμα του Γενικού Δείκτη ξεκινώντας από τα χαμηλά των 1.357 μονάδων, επιβεβαίωσε τις καλές διαγραμματικές προϋποθέσεις συνέχισης της ανόδου πάνω από τις 1.420 μονάδες, με το πρώτο τεστ να περνάει… «αέρα», παρά το γεγονός ότι η συνδρομή των υψηλότερων συναλλαγών δεν ήταν ανάλογη, αφήνοντας ένα ερωτηματικό που έρχεται από το πρόσφατο παρελθόν, όταν ο Γενικός Δείκτης αστόχησε τέσσερις φορές στην υπέρβαση της.

Έτσι, στη χθεσινή συνεδρίαση ήρθε αυτό που ανέφερε και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ότι η ζώνη των 1.420-1.426 μονάδων είναι το μεγάλο μας make or break, μιας και εκεί είναι μαζεμένες οι κύριες αντιστάσεις του γενικού δείκτη. Αν τα καταφέρει τότε μπορεί να δούμε μία κίνηση στην ζώνη των 1.500 μονάδων.

Οι πιθανότητες είναι με το μέρος των αγοραστών στο μεταξύ, με τους ξένους αναλυτές να έχουν δείξει ότι παραμένουν θετικοί για την ελληνική αγορά, ακόμη και σε μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις, ειδικά σε γεωπολιτικό επίπεδο, μπορούν να καθυστερήσουν το όποιο σενάριο ανοδικής διαφυγής.

Προετοιμασία νέας αναβάθμισης

Μπορεί η Moody’s να προσγειώσει την ελληνική αισιοδοξία το τελευταίο διάστημα, «αρνούμενη» να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας, αλλά ο οίκος Standard and Poor’s δείχνει να είναι πιο θετικός. Και τούτο φάνηκε και το βράδυ της Παρασκευής (19/4), όταν αναβάθμισε το outlοοκ του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικό (positive) από σταθερό (stable), φέρνοντας πιο κοντά μία ακόμα αναβάθμιση για της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Άλλωστε ήταν ο πρώτος από τους λεγόμενους «μεγάλους οίκους»  που έδωσε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία το περασμένο φθινόπωρο, δίνοντας επί της ουσίας τα εύσημα για τη δημοσιονομική πειθαρχία που ακολουθείται, η οποία βοηθά στη μείωση του χρέους, ενώ η ανάπτυξη θα εξακολουθήσει να υπερβαίνει το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Λίγες ημέρες πριν τον S&P όμως, είχε έρθει η Goldman Sachs για να βάλει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, σε έκθεσή της επιβεβαίωσε τα σημαντικά περιθώρια ανόδου που βλέπει για τον κλάδο – σηματωρό της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, προσαρμόζοντας και τις τιμές στόχους, καθώς οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τις τράπεζες GEM (όπου συνεχίζει να βλέπει αυξημένες ροές από τους επενδυτές των Αναδυόμενων Αγορών) και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ειδικότερα, για την Εθνική τράπεζα η Goldman Sachs έδωσε τιμή στόχο στα 10 ευρώ, που σημαίνει περιθώριο ανόδου 34%, για την Eurobank στα 2,50 ευρώ ή +32% από τα τρέχοντα επίπεδα, για την Alpha Bank στα 1,95 ευρώ, επίπεδο που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 19% και για την Πειραιώς στα 5,30 ευρώ, ήτοι περιθώριο ανόδου +35%.

Ειδική μνεία στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έκανε τις προηγούμενες ημέρες και ο DBRS, εξαίροντας τη σημαντική βελτίωση των δεικτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, αν και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ακόμη οι δείκτες NPLs του κλάδου είναι οι υψηλότερη στην Ευρώπη.

Οι αναταράξεις της Μέσης Ανατολής

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στις αγορές μια άμβλυνση της κρισιμότητας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, με τις αγορές να δείχνουν μια προς τα πάνω προσαρμογή μετά τη διόρθωση που προηγήθηκε. Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου δείχνει να αποκλιμακώνεται, δίνοντας έναν καλό οδηγό ακόμη και για τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου στη δική μας αγορά.

Ωστόσο, πιθανή συνέχιση της τρέχουσας αντίδρασης θα προϋποθέτει και πλήρη εξομάλυνση του γεωπολιτικού κινδύνου. Άλλωστε, δεν μπορεί οι μεγάλες αγορές να λυγίζουν στο βάρος ενός ανοιχτού προβλήματος στη Μ. Ανατολή, και την ελληνική να πλέει αμέριμνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες