Για τον ρόλο της ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων) στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο πρόεδρός της, Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, στο πλαίσιο της Beyond 2024, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, που λειτουργεί ως υπέρ-ταμείο επενδύσεων για τη χώρα μας, στόχος είναι η δημιουργία επενδυτικών fund τα οποία στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε επενδύσεις σε startup επιχειρήσεις. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης μετά την κρίση», είπε ο Δρ. Λαμπρόπουλος, για να συμπληρώσει ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων διαχειρίζεται 2,1 επενδυτικά κεφάλαια για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.

Ο ΟΤ live στην έκθεση Beyond 2024 – Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις

«Απευθυνόμαστε σε επενδυτικά κεφάλαια που ψάχνουν και ανακαλύπτουν τα ταλέντα, από το στάδιο της ιδέας μέχρι το πιο ώριμο στάδιο (αυτό των startups)», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ.

Όπως είπε ο Δρ. Λαμπρόπουλος «μία startup δεν έχει ισολογισμό, άρα τα επενδυτικά ταμεία παίρνουν αυτό το επιχειρηματικό ρίσκο, δίνουν συμβουλές, τους βοηθούν  να γίνουν εταιρείες, να δημιουργήσουν συνέργειες». Η προέλευση των κεφαλαίων είναι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 500 εκ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και 93 εκ. ευρώ από την επένδυση στην Phaistos.

Από τα 2,1 δισ. ευρώ της ΕΤΑΕ, δεσμευμένα είναι τα 500 εκ. σε 24 σχήματα και «έπεται δυναμική συνέχεια», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Λαμπρόπουλος.

Όπως εξήγησε ένας από τους στόχους είναι η απασχόληση και η διατήρηση των ταλέντων στην χώρα μας, η διατήρηση του επιστημονικού δυναμικού, η διεκδίκηση καλύτερων μισθών, ακόμη και με τη δυνατότητα stock options με την πραγματική ωφέλεια να έρχεται από τις υπεραξίες όταν γίνει κανονική εταιρεία.

«Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε τους fund managers και τους ιδιώτες επενδυτές» είπε ο πρόεδρος της ΕΤΑΕ, οι οποίοι είναι αυτοί που «θα αφιερώσουν χρόνο και χρήμα για να αναπτυχθεί μια ιδέα». Όπως εξήγησε, η Ελλάδα είχε μείνει πίσω σε αυτή τη μορφή επενδύσεων και πλέον κερδίζει το χαμένο έδαφος.

«Πρέπει η αγορά να μας δείξει την κατεύθυνση», είπε με την ΕΤΑΕ να διατηρεί ανοικτές προσκλήσεις με βάση το τι ζητάει η αγορά κάθε περίοδο. Μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα διατηρείται και η ισχυρή εποπτεία καθώς «όσο μεγαλώνουν οι επενδύσεις αυξάνεται και η παρακολούθηση των εξελίξεων».

Στη συνέχεια ο Δρ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στις συνεργασίες και τις «ισχυρές συμμαχίες» που έχει η ΕΑΤΕ με τα επενδυτικά ταμεία άλλων χωρών της Ευρώπης, «πάντα με γνώμονα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ξένη επένδυση στα ελληνικά funds». Τέλος, όπως σημείωσε, σήμερα όλες οι εταιρείες διατηρούν μια διάσταση τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Beyond