Το πρώτο μέρισμα στην ιστορία της ύψους 20 σεντς ανά μετοχή, και ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε η Alphabet, μετά τη σημαντική αύξηση κερδών στους κύριους επιχειρηματικούς της τομείς.

Ειδικότερα, τα έσοδα της μητρικής εταιρείας της Google αυξήθηκαν στα 80,5 δισ. δολάρια από 69,8 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 79 δισ. δολάρια. Τα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 1,89 δολάρια, από 1,17 δολάρια πέρυσι και ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των 1,53 δολαρίων.

Ποιες εταιρείες αύξησαν εντυπωσιακά την αξία τους στη Wall Street το Μάρτιο

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο έως και 13% στις συναλλαγές εκτός ωραρίου, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της Alphabet να βάζει πλέον πλώρη ώστε να ξεπεράσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, μαζί με τους ανταγωνιστές της στις «Magnificent Seven», Microsoft, Apple και Nvidia. Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη την Πέμπτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Sundar Pichai, δήλωσε ότι το τρίμηνο αντιπροσώπευε μια «ισχυρή απόδοση από τις αναζητήσεις, το YouTube και το Cloud» και ότι η Google «βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εποχή Gemini», αναφερόμενος στο μοντέλο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης.

«Η ηγεσία μας στην έρευνα και τις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης και το παγκόσμιο αποτύπωμα προϊόντων μας, μας τοποθετούν καλά για το επόμενο κύμα καινοτομίας τεχνητής νοημοσύνης», πρόσθεσε.

Πρώτη φορά μέρισμα

Το μέρισμα πρώτου τριμήνου είναι αξίας σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το διοικητικό συμβούλιο είπε ότι «προτίθεται να πληρώνει τριμηνιαία μερίσματα μετρητών στο μέλλον», μια συμβολική αλλαγή πολιτικής για τον τεχνολογικό γίγαντα, ο οποίος προηγουμένως χρησιμοποιούσε μόνο επαναγορές μετοχών για να επιστρέψει χρήματα στους επενδυτές.

Ακολουθεί μια παρόμοια κίνηση από τη Meta νωρίτερα φέτος και υπογραμμίζει πώς οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας είναι πλέον πρόθυμες να δώσουν στους επενδυτές μεγαλύτερο μερίδιο από τα τεράστια αποθέματα μετρητών τους, αντί να τα συσσωρεύσουν για επενδύσεις ή εξαγορές.

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η απόδοση αυτή είναι μια μεγάλη ώθηση για τον ίδιο τον Pichai, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής ότι καθυστερεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές του στην εμπορευματοποίηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Τα επιχειρηματικά έσοδα της Google στο Cloud αυξήθηκαν 28% στα 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι εταιρείες αναζητούν πρόσβαση στην τεράστια υπολογιστική ισχύ και υποδομή τσιπ για να εκπαιδεύσουν LLM και να οδηγήσουν το κύμα AI.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Alphabet αυξήθηκαν στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια – περισσότερα από την πρόβλεψη των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων – και η γενική οικονομική διευθύντρια Ruth Porat είπε ότι η εταιρεία θα ξοδεύει τουλάχιστον αυτό το ποσό ανά τρίμηνο για το υπόλοιπο του έτους.

Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες θα αυξηθούν σε τουλάχιστον 48 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος από 32,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αύξηση σχεδόν 50%.

Οι αναλυτές επισήμαναν επίσης βελτιώσεις στο λειτουργικό περιθώριο της Alphabet, το οποίο επεκτάθηκε στο 32% από 25% πριν από έναν χρόνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 29%. Ο Porat είπε ότι το μέτρο επικύρωσε «συνεχείς προσπάθειες για τη διαρκή ανασχεδιασμό της βάσης κόστους μας».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Brad Erickson της RBC Capital Markets δήλωσε: «Ίσως το πιο σημαντικό σε σχέση με τη μεγάλη κίνηση μετά το πέρας των ωρών λειτουργίας της μετοχής ήταν ότι τα περιθώρια ξεπέρασαν σημαντικά τις προσδοκίες».

«Παρέχει ένα σημαντικά καλύτερο σημείο δεδομένων σχετικά με τη δέσμευση της διοίκησης να προσφέρει εξοικονόμηση κόστους τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Erickson.

Τα διαφημιστικά έσοδα μέσω της αναζήτησης και του YouTube, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα τρία τέταρτα της κορυφαίας γραμμής της Google, αυξήθηκαν 13% στα 61,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τις συναινετικές προβλέψεις των αναλυτών για 60,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Google θα αναλύσει περισσότερα από τα σχέδιά της στο AI και θα πραγματοποιήσει αναζήτηση στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών I/O στις 14 και 15 Μαΐου στα κεντρικά γραφεία της στο Mountain View της Καλιφόρνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Google: Αντιμέτωπη με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ – Πώς εξελίσσεται η δίκη 
Τεχνολογία |

H Google μπροστά στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ - Πώς εξελίσσεται η δίκη 

Από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να αποδείξουν πώς ο γίγαντας των μηχανών αναζήτησης είναι μονοπώλιο που καταχράστηκε παράνομα τη δύναμή του για να αυξήσει τα κέρδη του

TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση