Στις ολοένα και δευρυνόμενες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε ο Επίκουρος καθηγητής στο Ιόνιο πανεπιστήμιο Άρης Βραχάτης, ο οποίος βρέθηκε στο στούντιο του ΟΤ στη Beyond 2024. Ο ίδιος αναφέρθηκε -επί παραδείγματι- στη δυνατότητα της πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ, μέσα από ένα παιχνίδι για γνωσιακές διαταραχές, το οποίο επεξεργάζεται μοντέλο AI.

Όπως σημείωσε ο ίδιος «μας βοήθησε ένας γιατρός να το φτιάξουμε», προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να εντοπίσεις την ασθένεια αυτή σε πρώιμο στάδιο. Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε, υπάρχουν περιπτώσεις που άνθρωποι καθυστερούν εξαιτίας της μη έγκαιρης διάγνωσης, κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Το παραπάνω βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό επίπεδο και δεν έχει εισαχθεί για εμπορική χρήση, όπως εξήγησε ο Επίκουρος Καθηγητής, σημειώνοντας ότι έχει δοκιμαστεί σε 182 ανθρώπους, από τους οποίους οι 50 είχαν τέτοια εικόνα ασθένειας. Συνεπώς, μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι γιατροί και οι ερευνητές θα μπορούσαν να εξετάσουν κάποιους βιοδείκτες.

Beyond 2024 – Μιχάλης Μπλέτσας: Είμαστε σε «υβριδικό πόλεμο» με τη Ρωσία

Αγρότες και κυβερνοσφάλεια

Ο κ. Βραχάτης επισήμανε πως υπάρχουν εφαρμογές και σε άλλους τομείς όπως ο αγροτικός. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει κομμάτι της AI για την προστασία των αγροτών από τον δάκο στις ελιές. Μάλιστα, εξήγησε πως η όλη διαδικασία πραγματοποιείται μέσα από εικόνες «βαθιάς μάθησης».

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια AI, αναφερόμενο -μεταξύ άλλων- και στην κυβερνοασφάλεια. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε ένα «τρομαχτικό παράδειγμα», όπως το να ληφθεί από ένα νοσοκομείο η μαστογραφία ασθενούς με καλοήθη όγκο, με τον χάκερ να μετατρέπει μέσω ΑΙ τη διάγνωση σε κακοήθη όγκο. Ο κ. Βραχάτης εξήγησε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι σε θέση να αναγωνρίσει εάν δημιουργήθηκε η διάγνωση μέσω άλλου προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ακόμη, αναφέθηκε και στον κλάδο των ΜΜΕ, αναφέροντας ότι «υπάρχει» τρομερό ενδιαφέρον από τους δημοσιογρφους», ενώ πρόσθεσε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για νέους δημοσιγράφους διότι ενδέχεται να μετατραπούν σε «σκλάβους» αντί για «συγκυβερνήτες» με τη μη ορθή χρήση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Beyond