Στο ερώτημα «πόσο απαραίτητα είναι τα ρομπότ στις ανερχόμενες βιομηχανίες» ανέλαβε να δώσει απάντηση ο  Φώτης Δημέας, CEO της Progressive Robotics, ο οποίος μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στην Beyond 2024 στη Θεσσαλονίκη.

«Ως τεχνοβλαστός, είμαστε μια start up εταιρεία που παρά το μικρό χρόνο ζωής -λιγότερο από ένα χρόνο- κάναμε το επόμενο βήμα, ώστε να κάνουμε τα ρομπότ πιο έξυπνα και αποτελεσματικά για να ενισχύσουμε την ελληνική βιομηχανία και τις σύγχρονες απαιτήσεις της», επισήμανε ο κ. Δημέας.

Ο ΟΤ live στην έκθεση Beyond 2024 – Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις

Ταχύτητα και ευκολία

Η ανάγκη που εντόπισε η πανεπιστημιακή ομάδα στο πλαίσιο μιας εργασίας για την τοποθέτηση και την αποτελεσματική διαχείριση των ρομπότ στα εργοστάσια, οδήγησε τον Φώτη Δημέα μπροστά στο ερώτημα γιατί κάποιες βιομηχανίες χρειάζονται ακόμη και 3 μήνες για να προγραμματίσουν την εργασία των ρομπότ.

«Αυτοί οι χρόνοι αφορούσαν τις συνθήκες άλλων εποχών, ακόμη και 30 χρόνων πίσω όπου εφαρμόζονταν τα πρώτα δύσκαμπτα ρομποτικά συστήματα», εξηγεί ο κ. Δημέας.

«Αυτός ήταν ο λόγος που μας οδήγησε να αναπτύξουμε μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κανείς να προγραμματίσει ρομποτικούς βραχίονες να κάνουν βαριές εργασίες, αδιάκοπα – το ρομπότ εξάλλου δεν κάνει διάλειμμα – και σχεδιασμένα να δουλεύουν μέρα νύχτα. Ό,τι δηλαδή χρειάζεται και έχει απόλυτο νόημα για βιμηχανίες, εργοστάσια ακόμη και εγκαταστάσεις με βάρδιες όπου χρειάζεται εντατικοποίηση της εργασίας για παράδειγμα στην παλετοποίηση».

Η δυσκολία των logistics

Στον συγκεκριμένο τομέα δεν υπάρχει ένα ενιαίο περιβάλλον για να οργανώσει μια επιχείρηση τα ρομπότ της, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικά προϊόντα σε διαφορετικές παλέτες – κοινώς υπάρχουν ετερόκλητες ανάγκες, οπότε απαιτείται παραμετροποίηση.

«Αυτό μας οδήγησε να χρησιμοποιήσουμε κάμερες για να δώσουμε τη δυνατότητα στα ρομπότ να καταλαβαίνουν τι και πώς πρέπει να κάνουν. Ακόμη και πώς πρέπει να τοποθετήσουν τα κιβώτια ανά παλέτα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη και το τι έχει ζητήσει η εκάστοτε εταιρεία – σαν να παίζεις τέτρις με τρισδιάσταστα τουβλάκια εν μέσω διαφορετικών συνθηκών και παραμέτρων».

Πρόκειται για την ευελιξία που χρειάζεται σήμερα και είναι το κομμάτι όπου «πονάει» ο αυτοματισμός, σύμφωνα με τον κ. Δημέα.

Το μέλλον

«Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από την Ελλάδα, καθώς ήταν πιο εύκολο λόγω της προσφοράς επιχειρήσεων ρομποτικής και τεχνολογίας, να εδώ τις δοκιμές μας για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε.

Χαρακτηριστικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις εργαζομένων στο πρώτο εργοστάσιο όπου πήγαμε να κάνουμε την εγκατάσταση του έξυπνου συστήματος παλετοποίησης, οι οποίοι μέχρι να στηθεί το σύστημα και να αντιμετωπιστούν οι πρώτες δυσκολίες λειτουργίας, δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να αποδώσει. Όταν έγινε η πρώτη παρουσίαση στον ιδιοκτήτη και εκείνος με τη σειρά του εκπαίδευσηε την υπεύθυνη του συστήμ,ατος μέσα σε 10 μόλις λεπτά, η ευελιξία και η ευκολία έγινε αμέσως κατανοητή».

«Τα ρομπότ είναι εδώ για να σώσουν τις δουλειές. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Η τεχνολογία προχωρά και εμείς ακολουθούμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Beyond