Η σουηδική εταιρεία παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού Saab ανακοίνωσε την Παρασκευή αύξηση 28% στα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου και αύξησε τις προβλέψεις για την οργανική αύξηση των πωλήσεών της λόγω της ισχυρής ζήτησης εν μέσω της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τα λειτουργικά κέρδη του κατασκευαστή του μαχητικού αεροσκάφους Gripen ανήλθαν σε 1,19 δισεκατομμύρια κορώνες (109 εκατομμύρια δολάρια), έναντι 928 εκατομμυρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

SIPRI: Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας

«Τα πάμε πολύ καλά στην αγορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μικαελ Γιόχανσον (Micael Johansson) στο Reuters. «Έχουμε μια ισχυρή παραγγελιοληψία, πολλές μεσαίες και μικρές παραγγελίες που αυξάνονται, κάτι που είναι σπουδαίο ως βάση για την εταιρεία».

Η Saab αύξησε την πρόβλεψη για την οργανική αύξηση των πωλήσεών της για το 2024 σε 15-20% από 12-16% προηγουμένως.

Η εταιρεία, η οποία ανταγωνίζεται τον αμερικανικό αμυντικό κολοσσό Lockheed Martin , τη γαλλική Dassault και τη βρετανική BAE Systems είδε ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα της κατά το περασμένο έτος λόγω της γεωπολιτικής αναταραχής και της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μ. Γιόχανσον δήλωσε ότι η ένταξη της Σουηδίας σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί πλέον να συμμετέχει στις διαδικασίες υποβολής προσφορών της συμμαχίας.

«Έχουμε λάβει τουλάχιστον τρεις παραγγελίες για όπλα υποστήριξης και ρομπότ-70 από αυτόν τον οργανισμό. Είχαμε δυσκολία πρόσβασης σε αυτά όταν δεν ήμασταν μέλη», δήλωσε.

Νέες παραγγελίες και προσλήψεις

Τα όπλα υποστήριξης της Saab περιλαμβάνουν φορητά αντιαρματικά όπλα, ενώ το Robot-70 είναι ένα σύστημα αεράμυνας.

Οι παραγγελίες αυξήθηκαν σε 18,5 δισεκατομμύρια κορώνες το τρίμηνο από 17,0 δισεκατομμύρια πέρυσι. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών της αυξήθηκε σε 158 δισ. κορώνες από 133 δισ. κορώνες.

Η Saab βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης της παραγωγής για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Προσέλαβε σχεδόν 2.500 υπαλλήλους και αύξησε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά περισσότερο από 50% το 2023, ενώ πρόσθεσε άλλα 725 άτομα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή