Δεν θα ήταν υπερβολή να αποκαλέσει κανείς τον Carlos Abrams-Rivera τρελαμένο με την υγεία. Ακολουθεί τη διαλειμματική νηστεία – τρώει δύο γεύματα την ημέρα, μεταξύ 11 π.μ. και 7 μ.μ. – η διατροφή του είναι μεσογειακή, με πολλές σαλάτες, φασόλια και χούμους και μία φορά την εβδομάδα επιδόρπιο. Έξι ημέρες την εβδομάδα σηκώνει βάρη, κάνει προπόνηση υψηλής έντασης ή ποδήλατο στο δάσος κοντά στο σπίτι του στα βόρεια προάστια του Σικάγο.

Πώς θα μπορούσε ένας τέτοιος άνθρωπος να ηγηθεί του μετασχηματισμού του γίγαντα των επεξεργασμένων τροφίμων Kraft Heinz και της στροφής του προς ένα πιο υγιεινό προφίλ;

Kraft Heinz Company: Παραμένει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Με κόπο αλλά και τρόπο, καθώς η αυστηρή αγωγή είναι μια προσπάθεια να ζήσει καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως εξήγησε ο ίδιος στην Wall Street Journal. Του δίνει εξάλλου ενέργεια για την καθημερινή του δουλειά: να πουλάει για 27 δισεκατομμύρια δολάρια κέτσαπ, μακαρόνια με τυρί και χοτ ντογκ στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο ως νέος διευθύνων σύμβουλος της Kraft Heinz.

Υγιεινή αποστολή

Ο 57χρονος σήμερα Abrams-Rivera έχει συμπληρώσει ήδη τέσσερις μήνες στη θέση αυτή και αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο γίγαντας των συσκευασμένων τροφίμων, όπως λέει, μοιράζεται την αποστολή του για την υγεία: Η Kraft Heinz βρίσκεται στη μέση μιας πολυετούς προσπάθειας για τη βελτίωση της διατροφής των βασικών προϊόντων του σούπερ μάρκετ, όπως η κέτσαπ και οι χυμοί, με στόχο να προσφέρει στους καταναλωτές πιο υγιεινές επιλογές εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, την παχυσαρκία και τις χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με τη διατροφή.

Ο Abrams-Rivera που μεγάλωσε στο Πουέρτο Ρίκο, άρχισε να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην καλή διατροφή και τη συχνή άσκηση μετά από δύο διαδοχικές καρδιακές προσβολές που υπέστη ο πατέρας του ξεκινώντας από τα 40 του χρόνια. Ο παππούς του και ένας θείος του πέθαναν από καρδιακές προσβολές στην ηλικία των 47 ετών.

Ενώ εστιάζει και στην ψυχολογική και πνευματική υγεία, αντλώντας πρόσφατα έμπνευση από μια σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Live to 100: Secrets of the Blue Zones», με θέμα ανθρώπους που ζουν μέχρι τα 100 με τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Εμπνευσμένοι από τον διευθύνοντα σύμβουλο, μάλιστα, οι εργαζόμενοι σε όλη την εταιρεία δοκιμάζουν επίσης τη διαλειμματική νηστεία, με ορισμένους να χάνουν σημαντικό βάρος.

Ο ρόλος του

Ο ένος CEO είναι έμπειρο στέλεχος στη βιομηχανία συσκευασμένων τροφίμων, φτάνοντας στην Kraft Heinz το 2020 για να διευθύνει τον αμερικανικό της βραχίονα. Τότε όμως βρέθηκε μπροστά στην πρόκληση: τι ακριβώς πουλάμε; Έτσι, ο ίδιος και ο τότε διευθύνων σύμβουλος Miguel Patricio πρόσθεσαν μια κουζίνα στην εταιρεία, η οποία βρίσκεται σήμερα στον 76ο όροφο των ευάερων κεντρικών γραφείων της Kraft Heinz στο Σικάγο.

Το πείραμα σιγά σιγά παίρνει σάρκα και οστά, με πολλά από τα μεμονωμένα προϊόντα της εταιρείας να συνδυάζοναι και με άλλα πάνω σε υγιεινές βάσεις, συναποτελώντας ένα θρεπτικό γεύμα, όπως ένα τρίχρωμο τοστ με αβοκάντο, ριζότο primavera και μια plant based κρέμα.

Όπως δηλώνει ο ίιος στην WSJ έχει δεσμευτεί να κάνει τα προϊόντα της εταιρείας πιο υγιεινά, εν μέρει μειώνοντας το νάτριο και τη ζάχαρη από αυτά με την πάροδο του χρόνου. Λέει επίσης ότι η επεξεργασία που απαιτείται για την παραγωγή πολλών από αυτά, είναι απαραίτητη για τη διατροφή του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. «Δεν μπορούμε να πάρουμε τέλεια ακατέργαστα συστατικά».

Η πρόκληση των Lunchables

Ο εξονυχιστικός έλεγχος των Lunchables δείχνει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο Abrams-Rivera. Η εταιρεία παρουσίασε πέρυσι δύο επανασχεδιασμένες εκδόσεις των κίτρινων, συσκευασμένων έτοιμων γευμάτων για να συμμορφωθεί με το Εθνικό Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων των ΗΠΑ, προκαλώντας την αντίδραση των παιδοδιατροφολόγων και άλλων που ανησυχούν για τα επίπεδα νατρίου αλλά και τη χρήση επεξεργασμένου κρέατος.

Τον Απρίλιο, το Consumer Reports κάλεσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ να αφαιρέσει τα Lunchables από τα σχολικά γεύματα, αφού διαπιστώθηκε πως οι εκδόσεις των πακέτων που εξέταζε το portal, περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα μολύβδου, καδμίου και νατρίου.

Ένα τέτοιο πακέτο Lunchables με γαλοπούλα και τυρί της Kraft Heinz περιέχει 270 θερμίδες, 16 γραμμάρια πρωτεΐνης, 6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 930 χιλιοστόγραμμα νάτριο, ή περίπου το 40% του ημερήσιου συνιστώμενου μέγιστου για τους ενήλικες.

Οι διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ συνιστούν στους ενήλικες να τρώνε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα. Για τα παιδιά, τα όρια κυμαίνονται από 1.200 έως 1.800 ανάλογα με την ηλικία.

Λίγες μεγάλες εταιρείες τροφίμων όμως έχουν καταλάβει πώς να προωθούν με επιτυχία στην αγορά λιγότερο αλμυρά και ζαχαρούχα τρόφιμα, δήλωσε η Marion Nestle, ομότιμη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η κυβερνητική ρύθμιση είναι ο μόνος τρόπος για να τις ωθήσει να παράγουν πιο υγιεινά τρόφιμα, είπε, αλλά και αυτό είναι μια δύσκολη μάχη όταν οι εταιρείες αφιερώνουν σημαντικούς πόρους για να επηρεάσουν την πολιτική τροφίμων στην Ουάσιγκτον.

Η Kraft Heinz δήλωσε ότι έκανε τα Lunchables για τα σχολεία πιο θρεπτικά, αυξάνοντας την ποσότητα κρέατος στα προϊόντα για να ενισχύσει τα επίπεδα πρωτεΐνης. Με αυτό ήρθαν φυσικά αυξημένα επίπεδα νατρίου, δήλωσε η Kraft Heinz, προσθέτοντας ότι όλα τα προϊόντα Lunchables πληρούν τα αυστηρά πρότυπα ασφαλείας που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση και ότι τα μέταλλα που προκαλούν ανησυχία εμφανίζονται φυσικά και μπορεί να υπάρχουν σε χαμηλά επίπεδα σε κάθε προϊόν διατροφής.

Ποιος είναι ο Abrams-Rivera

Μεγάλωσε σε ένα προάστιο του Σαν Χουάν, της πρωτεύουσας του Πουέρτο Ρίκο, ως το μεγαλύτερο από τρία αδέλφια και περιτριγυρισμένη από δεκάδες θείες, θείους και ξαδέλφια. Ο πατέρας του έπαιζε μπλακτζάκ σε ένα καζίνο και είχε ένα μικρό φαρμακείο, όπου εργαζόταν και η μητέρα του.

Μετακόμισε στις ΗΠΑ σε ηλικία 17 ετών για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ και αργότερα πήρε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις επιχειρήσεις από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η καριέρα του στα συσκευασμένα τρόφιμα ξεκίνησε στην Kraft Foods, πρόδρομη εταιρεία της Kraft Heinz, όπου διαχειρίστηκε εμπορικά σήματα όπως το τυρί κρέμα Philadelphia, πριν ανέβει στην ιεραρχία της εταιρείας για να διευθύνει την επιχείρηση αλμυρών σνακ της Nabisco.

Ο Abrams-Rivera, ο οποίος έχει χαλαρό χαρακτήρα και δυνατό γέλιο, γνώρισε τη σύζυγό του Nancy στην Kraft. Την παντρεύτηκε -δύο φορές- σε μια δημόσια υπηρεσία στις ΗΠΑ και σε μια παραλία στο Πουέρτο Ρίκο. Η Nancy άφησε τη δουλειά της στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Kraft όταν το ζευγάρι μετακόμισε με τις δύο μικρές κόρες τους στο Μεξικό για μια νέα δουλειά στη Mondelez, την εταιρεία που δημιουργήθηκε από τη διάσπαση των επιχειρήσεων σνακ και ειδών παντοπωλείου της Kraft.

Εστιάζοντας στο μέλλον

Ο Abrams-Rivera δεν έχει αποκαλύψει ποια προϊόντα της Kraft Heinz μπορεί να είναι τα επόμενα στη σειρά για διατροφικές αναβαθμίσεις ενώ δήλωσε πρόσφατα στους επενδυτές ότι επικεντρώνεται στη δημιουργία «τροφίμων
που θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά».

Χαρακτηριστικά, το Capri Sun, ο χυμός της Kraft Heinz, το 2022 υπέστη τη μεγαλύτερη ανανέωση στην ιστορία του, όταν η εταιρεία μείωσε τη ζάχαρη σε όλα τα πρωτότυπα ποτά της κατά 40% κατά μέσο όρο, ενώ αντικατέστησε το συμπύκνωμα φρούτων.

«Οι καταναλωτές εξακολουθούν να συνηθίζουν κατά κάποιο τρόπο τη γεύση του», δήλωσε ο Abrams-Rivera. Ο στόχος είναι οι καταναλωτές κάποια στιγμή να «περιμένουν λιγότερα ζαχαρούχα χαρακτηριστικά».

Για το λόγο αυτό στην κέτσαπ Heinz, η εταιρεία δοκιμάζει λυκίσκο (ένα φυσικό συντηρητικό) στη θέση του νατρίου, προσθέτοντας περισσότερες ντομάτες (για γλυκύτητα) και φτιάχνοντας το καρύκευμα με λιγότερη θερμότητα (επίσης για γλυκύτητα).

Θα χρειαστεί χρόνος, όμως, για να γίνουν τα προϊόντα της Kraft Heinz πιο υγιεινά. «Δεν είναι κάτι που διαρκεί ένα χρόνο, δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε μια στιγμή», είπε ο νέος CEO. «Όπως και να ‘χει, πρέπει να φέρεις τους καταναλωτές μαζί σου σε αυτό το ταξίδι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή