Σε μεγάλη επέκταση του εργοστασίου της στο Chichester της Αγγλίας θα προχωρήσει η Rolls – Royce. Η θυγατρική της BMW σχεδιάζει να προσθέσει πέντε νέα κτίρια και προγραμματίζει να ξεκινήσει την κατασκευή από το επόμενο έτος.

Συνήθως, όταν μια αυτοκινητοβιομηχανία επεκτείνει ένα εργοστάσιο είναι για έναν απλό λόγο: την κατασκευή περισσότερων αυτοκινήτων. Αλλά αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση της Rolls-Royce. Η κατασκευή και η πώληση περισσότερων Rolls-Royce θα υπονόμευε την περίφημη αποκλειστικότητα του brand.

Επομένως, αυτή η επέκταση του εργοστασίου της δε σχετίζεται με την κατασκευή περισσότερων αυτοκινήτων, αλλά την κατασκευή πιο ακριβών αυτοκινήτων, η οποία απαιτεί περισσότερο χρόνο και απαιτεί περισσότερο χώρο για εργαστήρια και αποθήκευση ιδιαίτερων υλικών όπως τα σούπερ κράματα τα οποία προσφέρουν βελτιωμένες ιδιότητες απόδοσης, όπως εξαιρετική αντοχή και ανθεκτικότητα και αντοχή στην οξείδωση, τη διάβρωση και την παραμόρφωση σε υψηλές θερμοκρασίες ή υπό ακραίες πιέσεις.

Αύξηση πωλήσεων κατά 17% από το 2020

Από το 2020, οι πωλήσεις της Rolls-Royce αυξήθηκαν κατά 17%, φτάνοντας το ρεκόρ των 6.032 αυτοκινήτων και SUV παγκοσμίως πέρυσι. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, το μέσο χρηματικό ποσό που πλήρωσαν οι πελάτες για τα αυτοκίνητά τους αυξήθηκε κατά 43%, από 350.000 δολάρια το 2020 σε 500.000 δολάρια ο καθένας, κατά μέσο όρο, πέρυσι.

Αυτά τα αυξημένα έσοδα ανά όχημα προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την πιο περίπλοκη και χρονοβόρα προσαρμογή – «κατά παραγγελία», όπως το λέει η Rolls-Royce.

«Δεν αυξάνουμε απαραίτητα τόσο πολύ σε όγκο», δήλωσε ο Martin Fritsches, πρόεδρος της Rolls-Royce Motor Cars Americas. «Προφανώς δεν είναι αυτό το σημείο εστίασής μας. Αλλά είναι σαφές ότι ο τομέας που προσφέρουμε κατά παραγγελία κερδίζει και είναι σχετικός. Και επεκτείνεται δραματικά, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια».

Ακόμα πιο πλούσιοι πελάτες

Αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη επέκταση του εργοστασίου από τότε που κατασκευάστηκε το 2003 μετά την αγορά της μάρκας από τη BMW το 1998. Πριν από αυτό, τα αυτοκίνητα Rolls-Royce κατασκευάζονταν παράλληλα με την Bentley – η Rolls-Royce είχε αποκτήσει τη Bentley το 1931 – σε ένα εργοστάσιο στο Crewe του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Bentley, που τώρα ανήκει στη Volkswagen, εξακολουθεί να κατασκευάζει αυτοκίνητα στο Crewe και έχει επίσης το δικό της πρόγραμμα προσαρμοσμένης παραγωγής. Πέρυσι, σχεδόν τα τρία τέταρτα των πελατών της Bentley ζήτησαν προσαρμοσμένες επιλογές πέρα από την ήδη μακρά λίστα επιλογών της μάρκας, σημειώνοντας αύξηση 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι Ιταλοί κατασκευαστές υπεραυτοκίνητων Lamborghini και Ferrari ανέφεραν επίσης αυξημένα επίπεδα ενδιαφέροντος για προγράμματα προσαρμοσμένης παραγωγής.

«Είμαστε περιορισμένοι ως προς το μέγεθος (της αγοράς) και όσον αφορά τα τμήματα [της αγοράς]», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamborghini, Stephan Winkelmann, σε πρόσφατη συνέντευξη στο CNN. «Έτσι πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε αυτοκίνητο».

Η αύξηση του λεγόμενου customization στα οχήματα πολυτελείας οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην αύξηση των επιπέδων ασυνήθιστου πλούτου σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν απλώς περισσότεροι εξαιρετικά πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο και έχουν περισσότερα χρήματα να ξοδέψουν σε αντικείμενα όπως αυτοκίνητα με σκόνη διαμαντιών στη βαφή και εξοπλισμό για πικνίκ ενσωματωμένα στον χώρο φόρτωσης.

«Ο πελάτης είναι πλούσιος, αλλά δεν είναι ανόητος. Πρέπει να κερδίσετε την αύξηση της τιμής σας», δήλωσε ο Javier Gonzalez Lastra, επενδυτικός συνεργάτης της Tema ETFs, η οποία διαχειρίζεται ένα επενδυτικό ταμείο πολυτελών αγαθών.

Κατά παραγγελία δεν σημαίνει μόνο την επιλογή χρωμάτων βαφής, αν και οι πελάτες μπορούν σίγουρα να το κάνουν αυτό. Οι αγοραστές της Rolls-Royce παρέχουν ακόμη και βερνίκια νυχιών ή γραβάτες και ζητούν το αυτοκίνητό τους να ταιριάζει με το χρώμα. Αλλά οι πελάτες θέλουν επίσης ειδικά σχέδια με ένθετα ξύλου, προσαρμοσμένα σχέδια υφασμάτων και ενσωματωμένο ντουλάπι στα αυτοκίνητά τους. Αυτά είναι τα είδη των αιτημάτων που έχουν αυξηθεί σε αριθμό και πολυπλοκότητα, είπε ο Fritsches.

Αυτού του είδους τα αιτήματα χρειάζονται χρόνο – και χώρο – για να εκπληρωθούν. Ένα αυτοκίνητο, ένα σεντάν Rolls-Royce που ονομάζεται Phantom Syntopia, έφερε ιριδίζουσα βαφή φτιαγμένη με διαφορετικές ποσότητες σωματιδίων γυαλιού για να δημιουργήσει ρέοντα σχέδια στο εξωτερικό του αυτοκινήτου. Το ίδιο αποτέλεσμα χρησιμοποιήθηκε σε λακαρισμένα τραπέζια μέσα στο αυτοκίνητο. Εκτός αυτού, ένα καμπυλωτό σχέδιο υφάσματος στο εσωτερικό άστραφτε με φως από χιλιάδες λεπτά καλώδια οπτικών ινών. Το αυτοκίνητο είχε ακόμη και ένα κατά παραγγελία άρωμα στο εσωτερικό, το πρώτο για τη Rolls-Royce.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή