Σε συνομιλίες με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil βρίσκεται η Τουρκία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, όπως ανέφεραν την Κυριακή οι Financial Times.

Τουρκία: Θεριεύει η «πολεμική μηχανή» του Ερντογάν

Η χώρα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «νέο χαρτοφυλάκιο εφοδιασμού» που θα την κάνει λιγότερο εξαρτημένη από οποιονδήποτε μεμονωμένο εταίρο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε συνέντευξή του στους FT.

O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ

Η Τουρκία θα εξασφάλιζε έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως μέσω μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας η οποία είναι υπό συζήτηση με την Exxon, πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρ μιλώντας στους FT.

Συμφωνία δεκαετούς διάρκειας

H συμφωνία θα μπορούσε να διαρκέσει για μια δεκαετία, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε ότι οι εμπορικοί όροι της συμφωνίας με την Exxon ήταν ακόμη υπό συζήτηση.

Η σχεδιαζόμενη συμφωνία της Τουρκίας με την Exxon έρχεται σε μια στιγμή που οι ρωσικές εξαγωγές στην Ευρώπη μειώνονται καθώς η Ευρώπη αυξάνει τις αγορές LNG από παγκόσμιους παραγωγούς για να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αγωγών ως απάντηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 1,9% σε 15,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG.

Η Τουρκία, η οποία εξορύσσει μικρές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, καθώς και από το LNG που εισάγει από χώρες όπως η Αλγερία, το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νιγηρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια