
Τέλος στο ράλι των τιμών των τροφίμων προβλέπει για το 2024 η Oxford Economics, προβλέποντας συγκράτηση των τιμών και σχετική μείωσή τους, μειώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και τις τιμές λιανικής.
Η ανάσα που θα δώσει στους καταναλωτές η μείωση των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής, οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην μεγάλη προσφορά που διαπιστώνεται σε σημαντικές καλλιέργειες, ιδιαίτερα στο σιτάρι και το καλαμπόκι.
Σιτηρά: Ποιοι «ποντάρουν» δισ. στην πτώση των τιμών
Οι πλούσιες συγκομιδές των τελευταίων μηνών και για τις δύο βασικές καλλιέργειες οδήγησαν σε σταθερή μείωση των τιμών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι έχουν υποχωρήσει σχεδόν 10% από την αρχή του έτους, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι κατά 6% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Οι αγρότες αύξησαν την παραγωγή τόσο του σιταριού όσο και του καλαμποκιού υπό την πίεση των υψηλότερων τιμών που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Οι δείκτες τιμών στα βασικά προιόντα
Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες συγκομιδές αραβοσίτου είναι πιθανό να διαμορφωθούν σε επίπεδα-ρεκόρ τον Αύγουστο, ενώ οι συγκομιδές σιταριού προβλέπεται επίσης να ανέλθουν σε υψηλά επίπεδα, αν και ελαφρώς χαμηλότερα από το ρεκόρ της περιόδου εμπορίας 2022-2023.
Παράλληλα, οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού έχουν επίσης κατακλύσει τις διεθνείς αγορές, διατηρώντας τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Το σιτάρι και το καλαμπόκι, μαζί με το ρύζι, αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας διατροφικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως επηρεάσει καθοριστικά το πορτοφόλι των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.
Παρόλο που οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού σημείωσαν ισχυρή πτώση, οι τιμές του ρυζιού ανεβαίνουν σταθερά, με τις παγκόσμιες προμήθειες να παρεμποδίζονται από τους εξαγωγικούς περιορισμούς που επέβαλε η Ινδία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού.
Σε αντίθεση με την πτώση που παρατηρήθηκε στις τιμές του σιταριού και του αραβοσίτου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ακατέργαστο ρύζι έχουν ενισχυθεί πάνω από 8% από την αρχή του έτους.

Οι εκτιμήσεις για βασικά αγροτικά αγαθά
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτιμάται πως συνολικά εφέτος θα σημειώσουν περεταίρω πτώση κατά 5%-6%, προτού αυξηθούν σε ετήσια βάση το επόμενο έτος.
Ωστόσο, οι κακές καιρικές συνθήκες πλήττουν την εμπιστοσύνη των αγροτικών επιχειρήσεων και τις προοπτικές των καλλιεργειών, με την τιμή του κακάο να εκτοξεύεται π.χ. προσφάτως σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι αγρότες της Δυτικής Αφρικής δίνουν μάχη με τις κακές καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες.
Οι αγοραστές στην Αφρική και την Ασία επίσης τηρούν στάση αναμονής στην αγορά σιταριού, με την ελπίδα ακόμη χαμηλότερων τιμών, επομένως η επιστροφή τους στην αγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη των τιμών. Επιπλέον, οι τιμές του ρυζιού, οι οποίες παραμένουν υψηλές, θα μπορούσαν επίσης να ενθαρρύνουν περισσότερους περιορισμούς στις εξαγωγές που προέρχονται από την Ινδία.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων