Σε υψηλό διετίας εκτινάχθηκε η μετοχή της Philips καθώς αυξήθηκε σχεδόν κατά 29% τη Μεγάλη Δευτέρα, αφού ο ολλανδικός κολοσσός ιατρικών συσκευών συμφώνησε σε διακανονισμό ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ για την πολύκροτη υπόθεση ανάκλησης συσκευών άπνοιας που σε κάποιες περιπτώσεις προκάλεσαν τραυματισμούς ασθενών που τις χρησιμοποιούσαν.

Εκατομμύρια συσκευές ανακλήθηκαν το 2021 λόγω ανησυχιών ότι τα εξαρτήματα ενέχουν πιθανούς κινδύνους καρκίνου.

Philips: Απολύει ακόμη 6.000 εργαζόμενους προσπαθώντας να σώσει την κερδοφορία της

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε κάνει πρόβλεψη ύψους 982 εκατομμυρίων ευρώ, ή 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την πληρωμή αξιώσεων σωματικών βλαβών και ιατρικής παρακολούθησης, προσθέτοντας ότι ο διακανονισμός θα έδινε τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με τη δικαστική διαμάχη για την εταιρεία. Από τη μεριά της, η εταιρεία ξεκαθάρισε ότι δεν παραδέχεται κανένα σφάλμα ή ευθύνη της, ούτε ότι προκλήθηκαν τραυματισμοί από τις συσκευές της Respironics.

«Η ασφάλεια και η ποιότητα των ασθενών είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας και έχουμε λάβει σημαντικά βήματα για την περαιτέρω επίλυση των συνεπειών της ανάκλησης του Respironics», δήλωσε ο CEO της Philips, Roy Jakobs.

«Η αποκατάσταση των συσκευών θεραπείας ύπνου για τους ασθενείς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι η χρήση αυτών των συσκευών δεν αναμένεται να οδηγήσει σε αξιοσημείωτα προβλήματα. Λυπούμαστε για την ανησυχία που μπορεί να έχουν βιώσει οι ασθενείς».

Η πρόβλεψη για το ύψος του διακανονισμού ήταν κάτω από τα 2 έως 4 δισ. ευρώ που αναμενόταν, σύμφωνα με τον αναλυτή της Barclays, Hassan Al-Wakeel, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπήρχαν φόβοι για διακανονισμό ύψους 10 δισ. ευρώ στο χειρότερο σενάριο.

Ο διακανονισμός είναι ένα “ανώτατο ποσό και τερματίζει την αβεβαιότητα σχετικά με τις διαφορές”, δήλωσε ο Al-Wakeel.

Τον Σεπτέμβριο, η Philips προχώρησε σε διακανονισμό οικονομικών αξιώσεων στις ΗΠΑ σχετικά με την ανάκληση, για τις οποίες έκανε πρόβλεψη 575 εκατομμυρίων ευρώ ή 615,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε υψηλό διετίας

Η ανάκαμψη της Δευτέρας οδήγησε τη μετοχή της Philips στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου 2022.

Η Philips εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένες περιπτώσεις στην Ευρώπη σχετικά με την ανάκληση. Ωστόσο, ο Jakobs δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι με την τελευταία διευθέτηση, η εταιρεία είναι σε θέση να αφήσει πίσω της τη «συντριπτική πλειοψηφία» των υποθέσεων.

«[Μας αφήνει] να επικεντρωθούμε στο να φέρουμε τη Philips πίσω εκεί που ανήκει», είπε, σημειώνοντας ότι η εταιρεία επανέλαβε τη Δευτέρα τις οικονομικές προβλέψεις της για το σύνολο του έτους για αύξηση πωλήσεων από 3% έως 5% και αύξησε τις προσδοκίες της για τα ταμειακά διαθέσιμα σε 0,9 έως 1,1 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία ανέφερε ζημία 998 εκατομμυρίων ευρώ, ή 1,07 δισεκατομμύρια δολάρια, για το 2023. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, φθάνοντας στα 388 εκατομμύρια ευρώ για το τρίμηνο.
Οι πωλήσεις ήταν ελαφρώς χαμηλότερες σε ετήσια βάση, στα 4,14 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο από 4,17 δισ. ευρώ το 2023.

Οι αναλυτές της Jefferies είπαν ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, αλλά τόνισαν ότι οι παραγγελίες του ομίλου μειώθηκαν για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή