Τα οικονομικά στοιχεία της Shell είναι μερικά από τα πιο «περιφρουρημένα» μυστικά της εταιρείας. Ωστόσο, τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο εκδίκασης μιας αγωγής που υπέβαλε πρώην υπάλληλος του κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποκάλυψαν ότι οι συναλλαγές αργού της εταιρείας στις ΗΠΑ αποφέρουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο στα ταμεία της!

Πράσινη οικονομία: Η KKR προσλαμβάνει πρώην CEO της Shell να συμβουλεύει για πράσινες επενδύσεις

Η μαρτυρία ενός πρώην επικεφαλής του τμήματος εμπορίας αργού της Shell στις ΗΠΑ, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει σχετικά στις ΗΠΑ, σε δικαστήριο του Τέξας, έδωσε μια σπάνια πληροφορία σχετικά με τα τεράστια κέρδη που αποκομίζει η εταιρεία από τις χρηματιστηριακές δραστηριότητες και τα μπόνους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκαν στους traders.

Ο John Dimech, ο οποίος ήταν διευθυντής στον όμιλο εμπορίας αργού πετρελαίου της Shell στο Χιούστον για 11 χρόνια, είπε σε μια κατάθεση πέρυσι ότι η μονάδα εμπορίας αργού συνήθως κέρδιζε μεταξύ 950 εκατ. και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.

Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 13% με 15% των συνολικών προ φόρων κερδών της Shell στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται σε εταιρικές καταθέσεις.

Η έκθεση φορολογικής συνεισφοράς της Shell για το 2022 περιλάμβανε ένα κέρδος προ φόρων λίγο πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά στις ΗΠΑ εκείνο το έτος, ενώ τα κέρδη προ φόρων του 2021 ήταν περίπου 6,36 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία δεν αποκαλύπτει τις οικονομικές επιδόσεις του γραφείου διαπραγμάτευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου της, του μεγαλύτερου στον κόσμο, αν και η έλλειψη πληροφοριών ανησυχεί ορισμένους επενδυτές. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα κέρδη, αλλά μπορεί να είναι ασταθής και ακόμη και να παρουσιάζει ζημίες.

Παχυλές αμοιβές και μπόνους για τους traders

Οι traders βγάζουν χρήματα αγοράζοντας και πουλώντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκμεταλλευόμενοι κενά στην προσφορά και τη ζήτηση σε όλο τον κόσμο και εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ισχυρά κέρδη. Η αμοιβή τους συχνά περιλαμβάνει υποσχέσεις για μεγάλα μπόνους με βάση την απόδοσή τους, που μπορεί να είναι περισσότερα από το ετήσιο μπόνους του CEO Wael Sawan, το οποίο ήταν 2,7 εκατομμύρια λίρες (3,4 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση.

Στην κατάθεση του δικαστηρίου του Χιούστον, η Shell αρνήθηκε την παραβίαση του συμβολαίου της με την πρώην εμπορική διευθύντρια Eva-Maria Frohn, η οποία ζήτησε 15 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 6 εκατομμυρίων για το μπόνους του 2021. Έλαβε ένα μπόνους άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020 για τη δουλειά της το προηγούμενο έτος.

Η Frohn ισχυρίστηκε ότι μια μετάθεση εργασίας που της προσφέρθηκε δεν θα ήταν τόσο επικερδής όσο η δουλειά που είχε, με αποτέλεσμα να απολυθεί, ενώ η Shell υποστήριξε ότι η απόρριψη της δουλειάς της ισοδυναμούσε με παραίτηση.

Το δικαστήριο, την περασμένη Τρίτη, εξέδωσε μια ετυμηγορία ευνοϊκή για τη Shell, ακυρώνοντας ολόκληρη την αξίωση του Frohn κατά της Shell, σύμφωνα με το άνοιγμα νέας καρτέλας στη δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπούσε την εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια