Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο την Τρίτη, μετά από τη χθεσινή μείωσή των τιμών, καθώς οι συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς έδιναν ελπίδες για κατάπαυση του πυρός, παρά το ότι ακόμη συνεχίζονταν οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Επιπλέον οι επενδυτές αναμένουν κάποια μηνύματα σχετικά με την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ πριν από τη συνάντηση της Fed την Τετάρτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Ιούνιο, που λήγουν την Τρίτη, κινούνταν ανοδικά κατά 0,3%, στα 88,67 δολάρια το βαρέλι ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο Ιουλίου σημείωσε άνοδο 38 σεντς, ή 0,4%, στα 87,58 δολάρια το βαρέλι.

Πετρέλαιο: Σπάνε το πτωτικό σερί οι τιμές- «Βλέπουν» και πάλι τα 90 δολ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI κατέγραφαν άνοδο κατά 34 σεντς, ή 0,4%, στα 82,97 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα και των δύο σημείων αναφοράς έχασε περισσότερο από 1% τη Δευτέρα.

«Οι νέες ελπίδες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προκάλεσαν πτώση των τιμών του πετρελαίου στην αρχή της εβδομάδας», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Carsten Fritsch, προσθέτοντας ότι οι τιμές πιέστηκαν επίσης από τη χαμηλότερη ζήτηση αργού από τα διυλιστήρια που οδήγησαν σε υψηλότερα επίπεδα αποθεμάτων.

Οι διαπραγματευτές της Χαμάς έφυγαν από το Κάιρο αργά τη Δευτέρα για να διαβουλευτούν με την ηγεσία της οργάνωσης μετά από συνομιλίες με μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου σχετικά με μια απάντηση σε μια πρόταση σταδιακής εκεχειρίας που παρουσίασε το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Η αντιπροσωπεία αναμενόταν να υποβάλει έκθεση εντός δύο ημερών, ανέφεραν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Οι συνεχείς επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης στη θαλάσσια κυκλοφορία νότια της διώρυγας του Σουέζ έχουν προσφέρει ένα κατώφλι για τις τιμές του πετρελαίου και θα μπορούσαν να προκαλέσουν υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου εάν αυξηθούν οι ανησυχίες για διακοπές στον εφοδιασμό αργού.

Ο κολοσσός του κλάδου εξόρυξης BHP πρότεινε την εξαγορά της Anglo American έναντι σχεδόν 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη… προσφέροντας μια συμφωνία που θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χαλκού στον κόσμο.

Ανησυχίες για τη Fed

«Η επικείμενη συνεδρίαση της Fed προκαλεί επίσης ορισμένες βραχυπρόθεσμες επιφυλάξεις», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG. «Η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ, θέτοντας επίσης ορισμένους κινδύνους για τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου».

Οι επενδυτές παρακολουθούν αυτή την εβδομάδα την αναθεώρηση της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την 1η Μαΐου, με τον επίμονο πληθωρισμό να ψαλιδίζει τις προσδοκίες της αγοράς για τυχόν μειώσεις επιτοκίων, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δολάριο ΗΠΑ και να παρεμποδίσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Ορισμένοι επενδυτές τιμολογούν προσεκτικά μια μεγαλύτερη πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας φέτος και το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός και η αγορά εργασίας παραμένουν ανθεκτικές.

Επιπλέον, οι ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου έχουν επιβαρύνει το κλίμα, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ, καθώς τα ασφάλιστρα για το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης έναντι του αργού πετρελαίου έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities