Απώλειες που ξεπερνούν το 1% καταγράφουν οι τιμές του χρυσού, υπό το βάρος της ανόδου του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Ωστόσο η ισχυρή ζήτηση για επενδύσεις που λειτουργούν ως ασφαλές καταφύγιο και οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες τροφοδοτούν τα κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο για το πολύτιμο μέταλλο, που οδεύει να κλείσει τον τρίτο μήνα με θετικό πρόσημο.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 1,7% στα 2.394,08 δολάρια η ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 2,2% στα 2.304,90 δολάρια.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: «Κόκκινος» ο Απρίλιος, αντιστάθηκε στις πιέσεις ο FTSE 100

Ωστόσο από την αρχή του μήνα οι τιμές του χρυσού έχουν σημειώσει άνοδο της τάξης του 3,3% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ενώ έφθασαν στο υψηλό ρεκόρ των 2.431,29 δολαρίων νωρίτερα τον Απρίλιο.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε εν μέσω ανησυχιών για την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων.

«Πολλοί traders έχουν πολλά κέρδη δεσμευμένα σε χρυσό και ασήμι και είναι διατεθειμένοι να μείνουν στο περιθώριο στην ανακοίνωση της Fed» εξηγεί στο Reuters  ο Bob Haberkorn, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην RJO Futures.

«Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την Ασία και ισχυρή ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες. Είχαμε πορεία προς την ασφάλεια τα τελευταία δύο χρόνια. Έτσι, η αγορά χρυσού είναι σίγουρα σε ανοδική θέση αυτή τη στιγμή και θα συνεχίσει να κινείται προς τα εμπρός για το υπόλοιπο του έτους.»

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ξεκινά τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής την Τρίτη, όπου αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο 5,25%-5,5%. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell την Τετάρτη για περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις προβλέψεις μείωσης επιτοκίων.

Οι έμποροι διέκοψαν τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων της Fed φέτος λόγω των πρόσφατων θερμότερων από το αναμενόμενο οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ και του σταθερού πληθωρισμού.

Η στάση του Πάουελ μπορεί να είναι έντονα γερακίσια, ωθώντας τις προσδοκίες για μια πρώτη μείωση επιτοκίων στο τέταρτο τρίμηνο ή ακόμα και στο επόμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, το παλλάδιο υποχώρησε περισσότερο από 4% σε χαμηλό σχεδόν δύο μηνών στα 934,06 δολάρια η ουγγιά. Η τιμή του σχεδόν ισοτίμησε με την πλατίνα, η οποία υποχωρεί κατά 1,6% στα 932,45 δολάρια.

Το  ασήμι σημειώνει πτώση 3% στα 26,30 δολάρια η ουγγιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities