Δεύτερη ημέρα που το χρηματιστήριο Αθηνών «λιμνάζει» στη ζώνη των 1.450 μονάδων, αποτυπώνοντας τις κινήσεις διαφοροποίησης που αναλώνονται πολλά χαρτοφυλάκια, στη σκιά των επιχειρηματικών εξελίξεων αλλά και των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται από τις προηγούμενες χρήσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 1.448,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.448,09 μονάδων (-0,51%) και 1.459,25 μονάδων (+0,26%). Ο τζίρος ανήλθε στα 197,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 44,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,6 εκατ. τεμάχια αξίας 46,4 εκατ. ευρώ.

Φιερατέξ: Αναστολή διαπραγμάτευσης

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν τα πακέτα που διακινήθηκαν στη μετοχή της AustriaCard, η οποία διέθεσε το 15% σε Έλληνες και ξένους επενδυτές, αλλά και σε family offices. Μέσω των πακέτων άλλαξαν χέρια 5,47 εκατ. τεμάχια αξίας 32,8 εκατ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης ήταν στα 6 ευρώ, με την προσπάθεια της διοίκησης να βελτιώσει τη διασπορά των μετοχών της να ευοδώνεται.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 3.512,98 μονάδες, ενώ στο -0,11% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.371,02 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,50% στις 1.237,38 μονάδες.

Μπορεί να δέχτηκε σημαντικές αναταράξεις τον Απρίλιο, υποχωρώντας μέχρι και τις 1.357 μονάδες, αλλά τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε τον μήνα με κέρδη 1,84%, κάνοντας ένα δυνατό τελευταίο δεκαήμερο. Ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,55% τον Απρίλιο, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 2,7%.

«Στάση» στις 1.450 μονάδες

Επί της ουσίας η αγορά σήμερα επιβεβαίωσε ότι κάνει «στάση» στη ζώνη των 1.450 μονάδων, ενώ επιδίδεται σε μικρές διορθώσεις θέσεων μετά την ισχυρή άνοδο που προηγήθηκε, αλλά και με αφορμή τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τις εισηγμένες. Ήταν άλλωστε μια κίνηση που λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενη, δεδομένων και των αρκετών αργιών που έχει μπροστά της η αγορά, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που ο «χρηματιστηριακός πλανήτης» θα περιμένει τις τοποθετήσεις των στελεχών της Federal Reserve, μετά την διήμερη συνεδρίασή τους που ολοκληρώνεται αύριο. Σε αυτό το μέτωπο, κρίσιμο παραμένει το λεκτικό του Προέδρου της Fed, ώστε να αποσαφηνιστεί το μέγεθος της απόκλισης των αποφάσεων από τις προ μηνών δεσμεύσεις, καθώς και το τί αναμένεται από εδώ στο μέτωπο των επιτοκίων.

Έτσι και σήμερα η αγορά προσπάθησε να αφομοιώσει τα αποτελέσματα και τις προσδοκίες που ανακοινώθηκαν από τις εισηγμένες. Στο επίκεντρο ήταν η Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της, αλλά και τη διανομή μερίσματος μετά από 16 χρόνια, ενώ η Εθνική Τράπεζα έγινε η πρώτη ελληνική τράπεζα που πήρε την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS. Την ίδια ώρα, μεγάλες εισηγμένες έδωσαν την εικόνα των επιδόσεων τους, από τα οποία η αγορά αρχίζει να λαμβάνει απτά αισιόδοξα δείγματα γραφής και για την φετινή χρήση.

Τεχνικά, σύμφωνα με την HellasFin, οι δυνάμεις αντίστασης στην περιοχή των 1.400-1.430 μονάδων αποδείχθηκαν ανεπαρκέστατες. Στον βαθμό που δεν υπάρξουν στην διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας διακυμάνσεις χαμηλότερες των 1.430 μονάδων, θα πρέπει να αναμένουμε την συνέχιση της ανοδικής κίνησης του δείκτη με στοχοθετημένες πλέον τις 1.540 μονάδες. Μεσοπρόθεσμα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περί των 1.715 μονάδων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έχασε 3,30%, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στην αγορά, με την Quest να ακολουθεί με -2,19%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Σαράντης, Motor Oil και Jumbo.

Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, με το +2,37% που κατέγραψαν πρόσφεραν σημαντικές στηρίξεις, όπως και οι Aegean, Ελλάκτωρ και Cenergy, οι οποίες έκλεισαν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Titan, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και Autohellas. Χωρίς μεταβολή έκλισαν οι Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών