Τέσσερις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες αναπτύχθηκαν ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω υψηλότερων εξαγωγών και επενδύσεων, θέτοντας το υπόβαθρο για την έξοδο της ευρωζώνης από την πρόσφατη στασιμότητα.

Η οικονομία της Γερμανίας αναπτύχθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,2% το τρίμηνο έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, σε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη από τη συρρίκνωση 0,5% του ΑΕΠ το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε συνδυασμό με υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το ΑΕΠ της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης ξεκίνησε το έτος πιο δυνατά από το αναμενόμενο.

Σε σύνολο ευρωζώνης η Eurostat ανακοίνωσε ότι η οικονομία στη ζώνη του ευρώ, αναπτύχθηκε κατά 0,4%, και κατά 0,5% στην ΕΕ, μετά από +0,1% στη ζώνη του ευρώ και +0,2% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι «μικροί» θα δώσουν ώθηση στο παγκόσμιο ΑΕΠ – Χαμηλή η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία απέδωσε την ανάπτυξη στις υψηλότερες επενδύσεις και τις εξαγωγές, οι οποίες αντιστάθμισαν τις χαμηλότερες δαπάνες των νοικοκυριών, βοηθώντας την να ξεπεράσει το 0,1% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σύμφωνα με Eurostat μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Ιρλανδία (+1,1%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Λετονία , τη Λιθουανία και την Ουγγαρία (+0,8%). Η Σουηδία (-0,1%) ήταν το μόνο κράτος μέλος που κατέγραψε μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για εννέα χώρες και αρνητικοί για τέσσερις. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ , σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ .

Αυτές οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ΑΕΠ βασίζονται σε πηγές δεδομένων που είναι ελλιπείς και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεωρήσεις.

«Η γερμανική οικονομία βρήκε τη βάση της στην αρχή του έτους, αν και αυτό πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο μιας προς τα κάτω αναθεώρησης προς την ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου», σχολιάζει στους Financial Times, ο Claus Vistesen στην Pantheon Macroeconomics.

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης αναμένεται να επιταχυνθεί μέτρια φέτος, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και οι μισθοί αυξάνονται, ενισχύοντας τη δύναμη των δαπανών των νοικοκυριών.

Η εγχώρια κατανάλωση υποστηρίζεται επίσης από τις πρόσφατες μειώσεις στο κόστος δανεισμού από τις τράπεζες εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων  από αυτό το καλοκαίρι.

Το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων για επανάληψη της ανάπτυξης 0,1 τοις εκατό από το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η Insee, η γαλλική στατιστική υπηρεσία, απέδωσε τη βελτίωση στις υψηλότερες κρατικές δαπάνες και τις δαπάνες των νοικοκυριών και στην αύξηση των επενδύσεων.

Η ιταλική ανάπτυξη επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο στο 0,3%, ενισχυμένη από τη θετική συμβολή της καθαρής εξωτερικής ζήτησης, η οποία αντιστάθμισε την αντίσταση από την εγχώρια ζήτηση, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία . Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,1%.

Η ισπανική οικονομία εξέπληξε επίσης με ανάπτυξη κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο χάρη στην αύξηση της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης. Η ανάπτυξη εδραίωσε τη θέση της Ισπανίας ως μία από τις ισχυρότερες πρόσφατες επιδόσεις στην Ευρώπη. Οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση της ισπανικής παραγωγής κατά 0,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
Διεθνή |

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε το μέλος ου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ