Δύο εμβληματικές φιγούρες που κάποτε θεωρούνταν κορυφές στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων έχουν πάρει τον δρόμο για τη φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο οι ποινές τους είναι δραματικά δυσανάλογες.

Από την ανακοίνωση των καταδικαστικών ποινών για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της FTX, Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ και τον πρώην CEO της Binance, Τσανγκμπένγκ Ζάο, πολλοί εντός και εκτός του χώρου των κρυπτονομισμάτων αναρωτήθηκαν γιατί οι δύο ηγέτες του κλάδου έτυχαν τόσο διαφορετικής μεταχείρισης στο νομικό σύστημα των ΗΠΑ.  Ο Μπάνκμαν- Φριντ όταν θα βγει από τη φυλακή θα είναι περίπου πενήντα ετών και πιθανότατα θα έχει λιγότερα περιουσιακά στοιχεία από τον Ζάο, οποίος θα αποφυλακιστεί μέχρι το τέλος του έτους και, σύμφωνα με το Forbes, θα έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Binance: Φυλακισμένος αλλά και δισεκατομμυριούχος ο Changpeng Zhao

Ομολογία

Το cointelegraph επιχειρεί να εξηγήσει αυτή την τεράστια διαφορά:

Ο Μπάνκμαν- Φριντ συνελήφθη το 2022, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε αθώος, έλαβε κατ’ οίκον περιορισμό, προφυλακίστηκε μετά από ισχυρισμούς εκφοβισμού μαρτύρων, παραπέμφθηκεσε δίκη έξι εβδομάδων, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση. Ο Ζάο κατηγορήθηκε το 2023, ομολόγησε την ενοχή του, του επιτράπηκε να παραμείνει ελεύθερος με εγγύηση, καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση και θα παραδοθεί ο ίδιος σε λίγες μέρες.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX αντιμετώπισε επτά κατηγορίες για κακούργημα που σχετίζονται με εξαπάτηση επενδυτών και κατάχρηση κεφαλαίων πελατών.  Ο Ζάο αντιμετώπισε μία κατηγορία που αφορούσε την αδυναμία διατήρησης ενός αποτελεσματικού προγράμματος κατά του ξεπλύματος χρήματος στην Binance.

«Ο Ζάο κατηγορήθηκε για ένα έγκλημα που μοιάζει περισσότερο με ρυθμιστική παραβίαση: την αποτυχία ενός επαρκούς συστήματος ελέγχων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ ο SBF κατηγορήθηκε για δίκτυο απάτης σε σχέση με τη μυστική λεηλασία δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξουν την Alameda», είπε στην Cointelegraph ο Mark Bini, πρώην βοηθός δικηγόρος των ΗΠΑ στην Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. «Ενώ και τα δύο [εγκλήματα] είναι σοβαρά, το έγκλημα του SBF ήταν πολύ πιο σοβαρό».

Από την αρχή των νομικών προβλημάτων του, ο Μπάνκμαν-Φριντ και η ομάδα υπεράσπισής του υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό ότι «έκανε αυτό που νόμιζε ότι ήταν σωστό».

Τα γεγονότα

Τα γεγονότα της υπόθεσης που παρουσιάστηκαν στη δίκη υπονόμευσαν την υπεράσπιση του SBF. Πολλοί μάρτυρες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της πρώην κοπέλας του και  διευθύνουσας συμβούλου της Alameda Research, Caroline Ellison, υποστήριξαν ότι ο ίδιος ενορχήστρωσε την κατάχρηση κεφαλαίων χρηστών της FTX.

Αντίθετα, ο Zhao δεν σχολίασε δημόσια την υπόθεση μεταξύ των αρχών των ΗΠΑ και της Binance μετά τον διακανονισμό 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την ομολογία ενοχής του τον Νοέμβριο του 2023. Κατέθεσε επιστολές εκατοντάδων σελίδων από ηγέτες του κλάδου, μέλη της οικογένειας και άλλους. Ο δικαστής Ρίτσαρντ Τζόουνς σχολίασε την έκρηξη υποστήριξης για τον Ζάο στην ακρόαση της ποινής του, προσθέτοντας ότι είχε «κινδυνεύσει ολόκληρη την καθαρή του αξία» για την Binance.

«Αν και πιστεύω ότι ήταν ένοχος για πολλά περισσότερα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είχε τα αποδεικτικά στοιχεία, και γι’ αυτό το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν ήταν τον Ζάο να παραδεχτεί σχετικά ελαφρά εγκλήματα», είπε στην Cointelegraph, ο διευθύνων σύμβουλος του Swan Bitcoin, Terrence Yang. «Σε αντίθεση με τον SBF, […] ο CZ δεν πολέμησε την ποινή (βρισκόταν σε χώρα χωρίς έκδοση) και συμφώνησε μόνο σε ελαφρά εγκλήματα στη συμφωνία του για ένσταση. Ο CZ πληρώνει μόνο 50 εκατομμύρια δολάρια για τη συμφωνία του με το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Στο ίδιο κελί…

Παρά τις εικασίες από πολλούς χρήστες κρυπτονομισμάτων, είναι αμφίβολο ότι ο CZ και ο SBF θα μοιράζονται ένα κελί ενώ βρίσκονται στη φυλακή, πόσο μάλλον να στεγάζονται στην ίδια εγκατάσταση. Αν και ο δικαστής στην υπόθεση του SBF πρότεινε τη φυλακή του San Francisco Bay Area, μπορεί επίσης να επιτρέψει στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της FTX να παραμείνει στη Νέα Υόρκη μέχρι την έφεσή του. Ο Ζάο θα υπηρετήσει τέσσερις μήνες στο Ομοσπονδιακό Σωφρονιστικό Ίδρυμα Sheridan στο Όρεγκον ή στο Ομοσπονδιακό Κέντρο Κράτησης SeaTac στην Ουάσιγκτον, με ημερομηνία αναφοράς που θα καθοριστεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News