Μηχανή παραγωγής… χρήματος έχει αποδειχθεί ο Changpeng Zhao, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, καθώς αν και καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλακή, η περιουσία του θα συνεχίζει να αυξάνεται ακόμη και όταν αυτός θα εκτίει την ποινή του.

Ο Zhao, ο οποίος αναφέρεται συνήθως ως «CZ» στους κύκλους των κρυπτονομισμάτων, καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση σε δικαστήριο στο Σιάτλ, αφού ομολόγησε την ενοχή του για τις κατηγορίες ότι επέτρεψε το ξέπλυμα χρήματος στην πλατφόρμα κρυπτογράφησης του.

Binance: Ο ιδρυτής της καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών μετά από συμφωνία ομολογίας

Η ποινή που επιβλήθηκε στον Zhao ήταν σημαντικά μικρότερη από τα τρία χρόνια που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, ενώ αντίστοιχες καταδίκες επισύρουν νομικά ποινή φυλάκισης από 12 έως 18 μήνες. Στα θετικά της ετυμηγορίας όμως ήταν το γεγονός ότι η Binance έχει πραγματοποιήσει «σημαντικές βελτιώσεις συμμόρφωσης», μεταξύ άλλων όσον αφορά τα μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος και την «πρόσληψη προσωπικού συμμόρφωσης» (compliance).

Η στάση του Zhao

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Zhao σύναψε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την επίλυση μιας πολυετούς έρευνας για την Binance. Ως μέρος του διακανονισμού ύψους 4,3 δισ. δολαρίων της Binance με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Zhao παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας και συμφώνησε να σχηματίσει διοικητικό συμβούλιο με ανεξάρτητα μέλη, καθώς και επιτροπές συμμόρφωσης και ελέγχου.

Από τους επτά συνολικά διευθυντές που διορίστηκαν πρόσφατα στο διοικητικό συμβούλιο που δημιουργήθηκε από τότε, τρεις χαρακτηρίστηκαν ως «ανεξάρτητοι» — και πέντε από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανεξάρτητων μελών του συμβουλίου, υπέβαλαν επιστολές στον δικαστή στην ποινική υπόθεση του Zhao ζητώντας επιείκεια στην καταδίκη.

Ενδεικτική ήταν και η επιστολή του Gabriel Abed, προέδρου του συμβουλίου και ανεξάρτητο μέλος, ο οποίος είπε στον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Richard Jones ότι ο Zhao «διακρίνεται από στωικότητα και γνήσια ταπεινοφροσύνη» και ότι «παρά τα σημαντικά επιτεύγματά του», διατήρησε έναν τρόπο ζωής που χαρακτηριζόταν από απλότητα, χρησιμοποιώντας ρούχα που αγοράστηκαν στο Amazon και οδηγώντας Toyota.

Συνεχίζεται η αύξηση της περιουσίας

Παρά το γεγονός ότι ο Zhao οδεύει προς τη φυλακή, ειδικοί και δικηγόροι του κλάδου που μίλησαν στο CNBC υποστηρίζουν ότι η τεράστια προσωπική του περιουσία θα παραμείνει ανεπηρέαστη και, αν μη τι άλλο, είναι πιθανό να αυξηθεί.

Ο ειδικός δικηγόρος εταιρικού δικαίου, Tre Lovell, ανέφερε στο CNBC ότι η κυβέρνηση δικαιούται μόνο οποιαδήποτε επιστροφή ή πρόστιμα που επιβάλλονται και όχι τα περιουσιακά στοιχεία ή τον πλούτο του Zhao στο σύνολό του. Επίσης, ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας Neama Rahmani πρόσθεσε ότι η προσωπική περιουσία του Zhao δεν θα επηρεαστεί από την ποινή του.

«Επειδή ο Zhao και η κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία, η κυβέρνηση δεν έλαβε δικαστική απόφαση ή εντολή αποκατάστασης εναντίον του Zhao και δεν θα επηρεάσει τα περιουσιακά του στοιχεία», είπε ο Rahmani. «Θα έχει σημαντική περιουσία όταν βγει από τη φυλακή».

Συγκεκριμένα, επειδή ο Zhao ομολόγησε ένοχος μόνο σε μία κατηγορία παραβίασης του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου των ΗΠΑ (BSA), θεωρείται ως παραβάτης για πρώτη φορά και έτσι κατέληξε σε συμφωνία με τις ομοσπονδιακές αρχές για να παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος και να μην απωλέσει τα συμφέροντά του στην εταιρεία ή να μην παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία.

«Συνήθως, προσωπικά περιουσιακά στοιχεία που δεν συνδέονται άμεσα με την εγκληματική δραστηριότητα ενδέχεται να παραμείνουν ανεπηρέαστα», δήλωσε ο Braden Perry, πρώην ανώτερος δικαστικός δικηγόρος για την Επιτροπή Εμπορικών Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων.

Το αντίθετο παράδειγμα του Sam Bankman-Fried

Ο Zhao αντιμετωπίζει μια διαφορετική κατάσταση από τον Sam Bankman-Fried, τον αμφιλεγόμενο πρώην CEO και ιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX. Ο Bankman-Fried, ο οποίος συνήθως αναφέρεται ως “SBF”, είδε τον πλούτο του να μηδενίζει μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας κρυπτονομισμάτων του το 2022.

«Σε σχέση με τον προσωπικό πλούτο του CZ… θα μπορούσε ακόμα να διατηρήσει το μερίδιό του στην Binance, καθώς και να διατηρήσει τα κρυπτονομίσματα του, τα οποία συμβάλλουν επίσης με ένα άγνωστο αλλά ουσιαστικό ποσό στη συνολική του περιουσία και την καθαρή του θέση», ανέφερε ο Joshua de Ο Vos, επικεφαλής της έρευνας στο CCData.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει διαδικασία υπεξαίρεσης ή πτώχευσης, είναι απίθανο ο CZ να δει τον πλούτο του να μειώνεται στο μηδέν, όπως συνέβη με την SBF», είπε ο de Vos. Άλλωστε, ο Bankman-Fried καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 25 ετών για εγκλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης του.

Σε αντίθεση με τον Zhao και τις κατηγορίες εναντίον της Binance, το χρεοκοπημένο χρηματιστήριο του Bankman-Fried αντιμετώπισε ισχυρισμούς για απάτη και κατάχρηση κεφαλαίων πελατών.

Ο Zhao είχε εκτιμώμενη προσωπική καθαρή περιουσία 33 δισ. δολαρίων στις 8 Μαρτίου 2024, από 10,5 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes World’s Billionaires, η οποία κατατάσσει τους πλουσιότερους ανθρώπους χρησιμοποιώντας τιμές μετοχών και συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ο δείκτης δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, μια ξεχωριστή μέτρηση των πλουσιότερων στον κόσμο, καθορίζει την καθαρή περιουσία του Zhao σε ακόμη υψηλότερο ποσό, στα 42,9 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto