Στο στόχαστρο των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών βρίσκεται το πρώην αφεντικό του μεγαλύτερου παραγωγού σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι προσπάθησε να συνεννοηθεί με τον ΟΠΕΚ προκειμένου να ανεβάσουν τις τιμές.

Όπως γράφουν οι Financial Times, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) έχει βάλει στο ραντάρ της τον Σκοτ ​​Σέφιλντ , μίας ηγετικής φυσιογνωμίας στη βιομηχανία σχιστολιθικού  πετρελαίου των ΗΠΑ, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η ExxonMobil συμφώνησε να αγοράσει την Pioneer σε μια συμφωνία 60 δισ. δολαρίων, και αναμένει την έγκριση της FTC.

Exxon: Στα σκαριά μεγάλη εξαγορά 60 δισ. δολαρίων της Pioneer

Η FTC διευκρίνισε πάντως, ότι δεν θα επιδιώξει να εμποδίσει την εξαγορά, αλλά απαγορεύει στον Σέφιλντ να έχει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon.

Και γνωστοποίησε ότι προσπάθησε να τον αποτρέψει από το να «εμπλακεί σε αθέμιτη δραστηριότητα που θα αύξανε δυνητικά τις τιμές του αργού πετρελαίου, οδηγώντας Αμερικανούς καταναλωτές και επιχειρήσεις να πληρώνουν υψηλότερες τιμές για βενζίνη, ντίζελ, πετρέλαιο θέρμανσης και καύσιμα αεροσκαφών».

Ο Κάιλ Μάτς, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου ανταγωνισμού της FTC, δήλωσε: «Η συμπεριφορά του κ. Σέφιλντ στο παρελθόν καθιστά ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να βρίσκεται πουθενά κοντά στην αίθουσα συνεδριάσεων της Exxon».

Οι ισχυρισμοί του οργανισμού επικεντρώνονται στις εκκλήσεις του Σέφιλντ για χαμηλότερη παραγωγή καθώς οι τιμές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 του 2020.

Ήταν μεταξύ των αμερικανικών στελεχών πετρελαίου που παρότρυνε δημόσια τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία να περιορίσουν την προσφορά.

Ο Σέφιλντ ήταν επίσης ένθερμος υποστηρικτής της μείωσης της παραγωγής στις ΗΠΑ, καλώντας την Επιτροπή Σιδηροδρόμων του Τέξας, η οποία ρυθμίζει τη βιομηχανία στην πολιτεία, να επιβάλει περιορισμούς στην παραγωγή. «Εάν το Τέξας πρωτοστατήσει, ίσως μπορέσουμε να πείσουμε τον ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή», φαίνεται ότι είχε δηλώσει τότε.

Η ρυθμιστική αρχή ισχυρίστηκε επίσης ότι, μέσω δημόσιων δηλώσεων, γραπτών μηνυμάτων, προσωπικών συναντήσεων και συνομιλιών στο WhatsApp, ο Σέφιλντ προσπάθησε να ευθυγραμμίσει την παραγωγή πετρελαίου στην πλούσια σε πετρέλαιο Λεκάνη Permian των ΗΠΑ με την ευρύτερη συμμαχία χωρών παραγωγής του ΟΠΕΚ+, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία.

Εκτός διοικητικού συμβουλίου

Η Exxon δήλωσε ότι συμφώνησε με το αίτημα της FTC να μην περιλάβει τον Σέφιλντ στο διοικητικό της συμβούλιο. «Μάθαμε για αυτούς τους ισχυρισμούς από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Είναι εντελώς ασυνεπείς με τον τρόπο που δραστηριοποιούμαστε», είπε η εταιρεία.

Η Pioneer από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι διαφωνεί και πως εξεπλάγην από την καταγγελία της FTC, η οποία είπε ότι «αντανακλά μια θεμελιώδη παρανόηση των αγορών πετρελαίου των ΗΠΑ και της παγκόσμιας αγοράς και παρερμηνεύει τη φύση και την πρόθεση των ενεργειών του κ. Σέφιλντ».

Ωστόσο, η Pioneer πρόσθεσε ότι ούτε η ίδια ούτε ο Σέφιλντ θα λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν το deal. Η εξαγορά —η μεγαλύτερη της Exxon από τη συγχώνευσή της με τη Mobil το 1999— πρόκειται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Ο συνδυασμός των περιουσιακών στοιχείων της Exxon και της Pioneer της δίνει κυρίαρχη θέση στο Permian, το τεράστιο κοίτασμα στο δυτικό Τέξας και το Νέο Μεξικό που βοήθησε τις ΗΠΑ να γίνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ο Σέφιλντ ήταν μια σημαντική φυσιογνωμία στην επανάσταση του σχιστόλιθου. Ο 71χρονος πλέον Σέφιλντ αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στα τέλη του 2023. Ήταν η δεύτερη αποχώρησή του από την εταιρεία που ίδρυσε. Προηγουμένως παραιτήθηκε το 2016 πριν επιστρέψει στην Pioneer τρία χρόνια αργότερα.

Κορυφαίος παραγωγός

Η Exxon, της οποίας η αξία αποτιμάται σε 436 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ με μέσο όρο 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boed) από τις παγκόσμιες δραστηριότητές της.

Πέρυσι είχε κέρδη ρεκόρ 55,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και έκλεισε τη χρονιά με ταμειακά διαθέσιμα ύψους 29,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο εκτιμάται ότι τα κέρδη της έχουν μειωθεί καθώς οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μειώθηκαν λόγω των ανησυχιών για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που επιβαρύνει τη ζήτηση καυσίμων.

Η εξαγορά της Pioneer θα έδινε στην Exxon ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής πετρελαίου όταν τη χρειάζεται, αντί να διακινδυνεύσει τα ταμειακά διαθέσιμά της για την ανάπτυξή της σε πεδία αμφίβολης απόδοσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια