Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα τριών μηνών κατευθύνονται οι τιμές του πετρελαίου, παρά την άνοδο που σημείωσαν σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση στη σκιά της προοπτικής για συνέχιση των περικοπών της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, καθώς η αβεβαιότητα σε σχέση με τη ζήτηση και της χαλάρωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αντισταθμίζει τους κινδύνους προσφοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Ιούλιο αυξήθηκαν 14 σεντς στα 83,82 δολάρια το βαρέλι έως τις 09:46 ώρα Ελλάδος. Το αμερικανικό αργό για τον Ιούνιο σημείωσε άνοδο 16 σεντς, ή 0,2%, στα 79,11 δολάρια το βαρέλι.

Πετρέλαιο: Game changer για την αγορά ο σχιστόλιθος των ΗΠΑ

Ωστόσο, και οι δύο δείκτες αναφοράς κινούνται σε τροχιά προς  εβδομαδιαίες απώλειες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων που θα περιορίσουν την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τον κορυφαίο παγκόσμιο καταναλωτή πετρελαίου, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

«Με την περίοδο αυξημένης οδήγησης στις ΗΠΑ να πλησιάζει, ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να κάνει τους καταναλωτές να επιλέγουν μικρότερες διαδρομές κατά την περίοδο των διακοπών», ανέφεραν σε σημείωμα την Παρασκευή αναλυτές της ANZ Research.

Η αγορά σταθμίζει τώρα τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και τους δείκτες μελλοντικής προσφοράς αργού από τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και επεσήμανε τις πρόσφατες απογοητευτικά υψηλές τιμές του πληθωρισμού που μεταθέτουν πιο μακριά τις μειώσεις επιτοκίων.

Τα ασφάλιστρα γεωπολιτικού κινδύνου λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, που είχε διατηρήσει τις τιμές υψηλές λόγω των παγκόσμιων κινδύνων προσφοράς, εξασθενούν επίσης, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να εξετάζουν προσωρινή κατάπαυση του πυρός και να διεξάγουν συνομιλίες με διεθνείς μεσολαβητές.

Το Brent κατευθύνθηκε σε εβδομαδιαία πτώση 6,3%, ενώ το WTI κινήθηκε προς απώλεια 5,6% την εβδομάδα.

Η πτώση έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+.

Τρεις πηγές από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters ότι το καρτέλ ενδέχεται να επεκτείνει τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πέραν του Ιουνίου, εάν η ζήτηση πετρελαίου δεν αυξηθεί.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται την Παρασκευή από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ η μηνιαία έκθεση μισθοδοσίας, στην οποία αποτυπώνεται η ισχύς της  αγοράς εργασίας της χώρας και λαμβάνεται υπόψη από τη Fed κατά τον καθορισμό των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities