Ο όμιλος μετάλλων και εμπορευμάτων Glencore μελετά μια προσέγγιση για την Anglo American, δήλωσαν δύο πηγές, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πόλεμο προσφορών για την 107χρονη μεταλλευτική εταιρεία, αναφέρει σε αποκλειστικό του θέμα το Reuters.

Η Glencore δεν έχει προσεγγίσει ακόμη την Anglo, δήλωσε μία από τις πηγές. Οι συζητήσεις είναι εσωτερικές και προκαταρκτικές σε αυτό το στάδιο και μπορεί να μην καταλήξουν σε προσέγγιση, πρόσθεσε η πηγή.
«Δεν σχολιάζουμε φήμες ή εικασίες της αγοράς», δήλωσε εκπρόσωπος της Glencore.

Στη «σκιά» της προσφοράς εξαγοράς της BHP η γενική συνέλευση της Anglo American

Η είδηση για το ενδιαφέρον της εδρεύουσας στην Ελβετία Glencore, μιας απο τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες, αποκτά σημασία καθως έρχεται λίγες ημέρες μετα την απόρριψη της πρότασης των 39 δισ. δολαρίων για την απόκτηση της Anglo American , που έκανε ένας «γίγαντας» των μετάλλων, η αυστραλιανή BHP.

Σημειώνεται ότι η Anglo απέρριψε την Παρασκευή την πρόταση ύψους 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύνολο των μετοχών από την υπ’ αριθμόν 1 μεταλλευτική εταιρεία στον κόσμο BHP Group  και μάλιστα το προτεινόμενο premium της BHP ήταν 31% πάνω από την τιμή κλεισίματος της Anglo στις 23 Απριλίου.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε προηγουμένως στο Reuters ότι ο αυστραλιανός μεταλλευτικός γίγαντας εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής βελτιωμένης προσφοράς. Έχει προθεσμία μέχρι τις 22 Μαΐου για να υποβάλει επίσημη προσφορά.
Οι αμερικανικές μετοχές της Anglo American αυξήθηκαν μετά την είδηση, κλείνοντας με άνοδο 6,5% στη συνεδρίαση. Οι μετοχές της Glencore στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1%.

Γιατι είναι ελκυστική η Anglo American

Η Anglo είναι ελκυστική για τους ανταγωνιστές της για τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της σε χαλκό στη Χιλή και το Περού, ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται στα πάντα, από τα ηλεκτρικά οχήματα και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις κατασκευές, η ζήτηση του οποίου αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο κόσμος προχωρά σε καθαρότερη ενέργεια και ευρύτερη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Anglo American και η Glencore κατέχουν από 44% του ορυχείου Collahuasi στη Χιλή, το οποίο εκτιμάται ότι διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα χαλκού στον κόσμο.
Ταυτόχρονα, το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο της Anglo περιλαμβάνει επίσης πλατίνα, σιδηρομετάλλευμα, άνθρακα χαλυβουργίας, διαμάντια και ένα έργο λιπασμάτων.

Η τιμή της μετοχής της Anglo σημείωσε άλμα από τότε που δημοσιοποιήθηκε η προσφορά.

Πριν από αυτό, η εταιρεία είχε υποαποδώσει σε σχέση με τους ανταγωνιστές της μετά τις υποβαθμίσεις της παραγωγής και τις απομειώσεις που οδήγησαν σε στρατηγική αναθεώρηση των περιουσιακών του στοιχείων τον Φεβρουάριο.

Η Glencore εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση μιας εξαγοράς ύψους 6,9 δισ. δολαρίων του 77% της μονάδας άνθρακα της καναδικής μεταλλευτικής Teck, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η ανακοίνωση της BHP

Προϋπόθεση της πρότασης της BHP ήταν η Anglo να πουλήσει τις μετοχές της στις εταιρείες Anglo Platinum (Amplats) και Kumba Iron Ore στη Νότια Αφρική, μια χώρα από την οποία η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο αποχώρησε το 2015.

Σε ανακοίνωσή της στις 2 Μαΐου, η BHP ανέφερε ότι η πρόταση «αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες για το χαρτοφυλάκιό της και την ευκαιρία για συνέργειες».

Σημειώνεται ότι η Glencore κατέχει περιουσιακά στοιχεία άνθρακα και χρωμίου στη Νότια Αφρική.

«Σε αντίθεση με την BHP, η Glencore θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη διατήρηση της Kumba και την εμπορία σιδηρομεταλλεύματος, και η Glencore μπορεί να αντιμετωπίσει λιγότερες πολιτικές αντιδράσεις στη Νότια Αφρική, ειδικά αν προτείνει μια απλή συμφωνία όλων των μετοχών που δεν περιλαμβάνει τις αποσχίσεις της Kumba και της Amplats», ανέφερε ο αναλυτής της Jefferies Christopher LaFemina σε ερευνητικό σημείωμα στις 29 Απριλίου, όπου αξιολογούσε διαφορετικά σενάρια εξαγοράς της Anglo American.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities