Το σχέδιο διαδοχής στην οικογένεια δισεκατομμυριούχων Dassault, επιταχύνεται καθώς δύο κληρονόμοι τέταρτης γενιάς ετοιμάζονται να λάβουν θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας ακινήτων, η οποία κατέχει περισσότερα από δώδεκα κτίρια στο Παρίσι.

Ο 30χρονος Vincent Dassault, ο πρωτότοκος γιος του Thierry Dassault, αναμένεται να διοριστεί διευθυντής στην ετήσια συνέλευση της Immobiliere Dassault SA στις 14 Μαΐου, αντικαθιστώντας τον ξάδερφό του, Adrien, 40, ο οποίος κατείχε τη θέση για 12 χρόνια, σύμφωνα με μια εταιρεία. .Η ξαδέρφη τους Aurelie Habert, 33 ετών, θα ενταχθεί επίσης στο διοικητικό συμβούλιο ως εκπρόσωπος της εταιρείας χαρτοφυλακίου Groupe Industriel Marcel Dassault SAS.

Dassault: Θα χρειαστούν δεκαετίες για να χτιστεί η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης

Ο Βίνσεντ θα γίνει ο πρώτος της γενιάς του από το παρακλάδι της οικογένειας του πατέρα του που θα έχει ρόλο εποπτείας στην αυτοκρατορία που εκτείνεται σε μαχητικά και επιχειρηματικά αεροσκάφη, τρισδιάστατο λογισμικό, μέσα ενημέρωσης, έναν οίκο δημοπρασιών τέχνης αλλά και αμπελώνες.

Ο 30χρονος είναι ο ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων εσωτερικού σχεδιασμού Vague Studio και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ως πολιτικός μηχανικός από το Imperial College. Η Aurelie, η οποία  αποφοίτησε από την Ecole Hoteliere de Lausanne και έχει μεταπτυχιακό από το HEC Paris, εργάζεται στην εταιρεία ψηφιακών συμβούλων Theodo.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου περιλαμβάνουν ήδη τα τρία παιδιά του Serge Dassault, ο οποίος πέθανε το 2018 και άφησε τον επιχειρησιακό έλεγχο της αυτοκρατορίας στα χέρια ενός ξένου, του Charles Edelstenne.

Τεταμένες σχέσεις

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η διαδοχή στην Dassault περιπλέκεται από τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των εν ζωή αδερφών τρίτης γενιάς: Laurent, 70, Thierry, 67, και Marie-Helene, 59. Η Aurelie είναι το μεγαλύτερο παιδί της Marie-Helene.

Με την ένταξή τους στο διοικητικό συμβούλιο, οι απόγονοι θα επιβλέπουν τα περιουσιακά στοιχεία της Immobiliere Dassault αξίας 848 εκατομμυρίων ευρώ (909 εκατομμύρια δολάρια) που περιλαμβάνουν κτίρια γραφείων και εμπορικών χώρων στη γαλλική πρωτεύουσα. Δύο βρίσκονται στον εμπορικό δρόμο Avenue des Champs-Elysees.

Η οικογένεια κατέχει σχεδόν το 60% της εισηγμένης εταιρείας ακινήτων, ενώ η δισεκατομμυριούχοι Peugeot έχουν σχεδόν το 20% μέσω της Peugeot Invest. Η Immobiliere Dassault σχεδιάζει να επικεντρωθεί όλο και περισσότερο σε κορυφαία ακίνητα και ανακαινίσεις, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της.

Η οικογένεια Dassault έχει καθαρή περιουσία περίπου 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Το μεγαλύτερο περιουσιακό τους στοιχείο είναι ένα μερίδιο 40% στην Dassault Systemes SE, μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού για τρισδιάστατα σχέδια της οποίας η χρηματιστηριακή αξία είναι 49 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μικρότερη Dassault Aviation έχει επίσης αναπτυχθεί μετά τη συγκέντρωση μιας σειράς επιτυχημένων συμβάσεων εξαγωγής για στρατιωτικά αεροπλάνα.

Οι Dassaults δεν είναι η μόνη εξαιρετικά πλούσια γαλλική οικογένεια που ανεβάζει την επόμενη γενιά στην αίθουσα συνεδριάσεων. Η  Pinault πίσω από την πολυτελή περιουσία που έχει τις ρίζες της στον ιδιοκτήτη της Gucci Kering SA έχει ανυψώσει έναν απόγονο τρίτης γενιάς στην επιχείρηση δημοπρασιών έργων τέχνης, ενώ ο Bernard Arnault διόρισε δύο από τους γιους του στο διοικητικό συμβούλιο της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE.

Από τον ‘Α Παγκόσμιο Πόλεμο στα Rafale

Η ιστορία της οικογένειας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με εκείνη της Γαλλίας. Ο Marcel Bloch, ο οποίος ήταν αεροναυπηγός μηχανικός με καταγωγή από το Παρίσι, φύτεψε τους σπόρους του ομίλου σχεδιάζοντας έναν νέο τύπο έλικας που χρησιμοποιήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφού ξεκίνησε το ομώνυμο γραφείο κατασκευής και σχεδιασμού αεροσκαφών τη δεκαετία του 1930, ο Marcel ήταν σε καλή θέση να προμηθεύει αεροσκάφη στον στρατό μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η οικογένεια Bloch, η οποία είχε εβραϊκή καταγωγή, συνελήφθη από την κυβέρνηση του Βισύ, με τον Marcel τελικά να απελαύνεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ το 1944. Μετά την απελευθέρωσή του το 1945, άλλαξε το όνομα της οικογένειας σε Dassault, ένα παιχνίδι με τη λέξη «επίθεση» και μια αναφορά σε ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο αδελφός του στρατηγός Paul Bloch, ο οποίος πολέμησε στη γαλλική αντίσταση.

Ο γιος του, Serge, ανέλαβε την εταιρεία μόνο αφού ο Marcel πέθανε το 1986 σε ηλικία 94 ετών. Όπως και ο πατέρας του, ο Serge Dassault δεν παραχώρησε την εξουσία μέχρι το θάνατό του. Απόφοιτος της κορυφαίας σχολής μηχανικών της Γαλλίας, ο Serge απέκτησε στρατιωτική, μιντιακή και πολιτική επιρροή για την οικογένεια αναπτύσσοντας πολεμικά αεροπλάνα, επενδύοντας σε αμυντικούς εργολάβους όπως η Thales SA, αγοράζοντας τη Le Figaro και υπηρετώντας ως δήμαρχος και γερουσιαστής.

Ο Serge και η σύζυγός του Nicole, η οποία πέθανε λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον σύζυγό της, απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Ο μεγαλύτερος, ο Olivier, ο μόνος αδελφός με πτυχίο μηχανικού, είχε χριστεί για λίγο να επιβλέπει την οικογενειακή εκμετάλλευση, αλλά η πολιτική του καριέρα ως βουλευτής μπήκε τελικά στη μέση.

Ο Olivier σκοτώθηκε σε ένα θεαματικό δυστύχημα με ελικόπτερο το 2021, αφήνοντας πίσω του τρία παιδιά από τρεις διαφορετικές συντρόφους: Την Έλενα, 33 ετών, τον Ρεμί, 21 ετών και τον Τόμας, 11 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή