Με τον πόλεμο στην Ουκρανία στον τρίτο χρόνο, την σύρραξη στη Γάζα να μαίνεται και εντάσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα, ένα γαλλικό εργοστάσιο επιδιώκει να διπλασιάσει την παραγωγή ενός από τα πιο δημοφιλή στρατιωτικά συστήματα: τα ραντάρ εναέριας επιτήρησης Ground Master.

Είναι αποτέλεσμα της πίεσης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ενισχύσει την αμυντική παραγωγή ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη αναβάθμισης των ευρωπαϊκών στρατών μετά από χρόνια παραμέλησης, καθώς και από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.

Ταμείο Ανάκαμψης: Νέα μετεωρολογικά ραντάρ στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Κατά τη διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του στις ένοπλες δυνάμεις, ο Μακρόν κατέταξε την Thales, την εταιρεία ανάπτυξης του συστήματος ραντάρ, μεταξύ των αμυντικών εταιρειών που έχουν αυξήσει σημαντικά την παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο, το εργοστάσιο στη Limours που ανήκει στην Thales αντιμετωπίζει ζητήματα που ταλαιπωρούν τον αμυντικό τομέα σε όλη την Ευρώπη, καθώς επανεξετάζει κάθε πτυχή της παραγωγής και αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η επέκταση εργοστασίων και η πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων.

«Για να αντιμετωπίσουν οι γραμμές συναρμολόγησης την αύξηση της ζήτησης, διπλασιάζουμε τις ομάδες και εργαζόμαστε σε δύο βάρδιες αντί για μία για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε περισσότερη παραγωγή στη Limours», δήλωσε στο Politico ο Ιβ Ντεσκουρβιέ, επικεφαλής διαχείρισης προϊόντων για ραντάρ πολλαπλών αποστολών επιτήρησης.

Χρειάζονται τα ραντάρ

Έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζουν αεροπορικές απειλές και να αναγνωρίζουν μαχητικά, πυραύλους και ελικόπτερα. Έχουν επίσης νέες δυνατότητες που τους επιτρέπουν να ξεχωρίζουν τα drone από τα πουλιά. Από τη Limours, το GM 400 Alpha των 30 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να δει αεροσκάφη πάνω από το Μπορντό, 500 χιλιόμετρα μακριά. Τα GM 200 έχουν μικρότερη εμβέλεια μεταξύ 250 και 350 χιλιομέτρων, ση,ειώνει το Politico.

Η Thales, που ελέγχεται από κοινού από το γαλλικό κράτος και την κατασκευάστρια μαχητικών αεροσκαφών Dassault Aviation, είναι ο ηγέτης των ραντάρ στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο πίσω από τις αμερικανικές Lockheed Martin και τη Raytheon.

Η Thales έχει πουλήσει 200 ραντάρ GM παγκοσμίως σε 32 διαφορετικές χώρες από το 2008, συμπεριλαμβανομένων 40 μόνο το 2023. Η Ουκρανία αγόρασε επίσης ένα σύστημα GM 200 πέρυσι.

Με περισσότερους από 1.100 υπαλλήλους, το εργοστάσιο Limours δοκιμάζει τις κεραίες των ραντάρ σε δωμάτια με μπλε τοίχους που έχουν σχεδιαστεί για να σβήνουν την ηχώ, προτού τα συναρμολογήσει, υπό αυστηρή ασφάλεια.

Ground Master 200

Διαδικασία σε εξέλιξη

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η γαλλική κυβέρνηση προέτρεψε τις εταιρείες να παράγουν περισσότερα όπλα, ταχύτερα και φθηνότερα.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι περίπλοκη. “Είναι μια συνεχής διαδικασία. Μέχρι τώρα, παράγαμε περίπου 10 ραντάρ το χρόνο, τώρα ο στόχος είναι πάνω από 20 το χρόνο”, δήλωσε ο Ντεσκουρβιέ.

Η εταιρεία ανανεώνει κάθε τμήμα της γραμμής παραγωγής. Το εργοστάσιο Limours διαθέτει τώρα τέσσερις θαλάμους δοκιμών για τη ρύθμιση των κεραιών, από τρεις, και έχει δημιουργήσει 17 ζώνες δοκιμών για τα συναρμολογημένα ραντάρ, σε σύγκριση με δώδεκα πριν από λίγους μήνες.

Για να επιταχύνει τη συναρμολόγηση, η Thales συντονίζεται με τους προμηθευτές. «Χρειαζόμαστε έναν τέλειο συγχρονισμό των αφίξεων εξοπλισμού για να αποφύγουμε τη σπατάλη και την αναμονή», δήλωσε στο Politico ο Ερίκ Μαρσό, αντιπρόεδρος στρατηγικής για την επιχείρηση ραντάρ.

Μια άλλη πρόκληση είναι η πρόσληψη εργαζομένων. Η κατασκευή ραντάρ απαιτεί εξειδικευμένες δεξιότητες. Και όπως πολλά αμυντικά εργοστάσια, το εργοστάσιο ραντάρ της Thales βρίσκεται μακριά από πόλεις.

Ground Master 400

Βασική αμυντική τεχνολογία

Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ασχολούνται σοβαρά με το να κάνουν τους στρατούς τους έτοιμους για πόλεμο, και η Ουκρανία δίνει έναν αγώνα ζωής και θανάτου εναντίον της Ρωσίας, τα ραντάρ εναέριας επιτήρησης είναι απαραίτητα.

Ένας Γάλλος αξιωματούχος, περιέγραψε τα ραντάρ ως «το πρώτο δομικό στοιχείο για τη διασφάλιση της κυριαρχίας στον εναέριο χώρο».

Τα συστήματα GM της Thales, τα οποία είναι κινητά και συνήθως τοποθετούνται σε φορτηγά, διαθέτουν πλήρως ψηφιακό ραντάρ μεγάλης εμβέλειας ικανό να αναγνωρίζει στόχους που κυμαίνονται από πολύ ψηλά έως πολύ χαμηλά υψόμετρα. Παρακολουθεί τα πάντα, από τακτικά αεροσκάφη υψηλής ευελιξίας σε χαμηλή πτήση μέχρι μη συμβατικές συσκευές όπως UAV ή πυραύλους κρουζ.

Οι πελάτες ραντάρ της γαλλικής εταιρείας περιλαμβάνουν μακρινές χώρες όπως η Ινδονησία —η οποία αγόρασε 13 GM 400 Alpha πέρυσι— και το Μαρόκο, αλλά και πελάτες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, όπου η Thales διαθέτει επίσης εργοστάσιο ραντάρ, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Εσθονία.

Τα ραντάρ εναέριας επιτήρησης της Thales αποτελούν επίσης βασικό στοιχείο της πρόσφατης ώθησης της Γαλλίας να εμβαθύνει τους αμυντικούς δεσμούς με χώρες που προηγουμένως βρίσκονταν υπό την κυριαρχία της Ρωσίας.

Τους τελευταίους μήνες, το Παρίσι πούλησε τρία GM 200 στην Αρμενία και ένα στη Μολδαβία — η πρώτη φορά που η χώρα αγόρασε δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Η Μολδαβία σχεδιάζεται να λάβει άλλο ένα που θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή