Οι ενδείξεις συσσωρεύονται ότι η αμερικανική οικονομία έχει επιβραδυνθεί, με αιχμή του δόρατος τον άλλοτε «καυτό» τομέα των υπηρεσιών.

Ωστόσο, τα συνολικά επίπεδα δραστηριότητας παραμένουν υγιή και κάποια ψυχραιμία είναι ευπρόσδεκτη είδηση για τους επενδυτές, διότι ανοίγει ξανά την πόρτα σε πιθανές μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: «Χαλαρώνει» η αγορά εργασίας – Φρενάρουν οι μισθολογικές αυξήσεις

Ο πιο προφανής δείκτης ήταν η έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής, η οποία έδειξε ότι η οικονομία πρόσθεσε 175.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, σημαντικά μειωμένες από 315.000 τον Μάρτιο.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η μετατόπιση σε μόλις 5.000 θέσεις εργασίας που προστέθηκαν στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας έναντι 53.000 τον Μάρτιο.

Απώλειες για την εστίαση

Αυτό συνάδει με τις εκθέσεις κερδών κατά την περασμένη εβδομάδα από παρόχους υπηρεσιών εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των Starbucks και McDonald’s, οι οποίες αναφέρθηκαν και οι δύο στην αυξανόμενη επιφυλακτικότητα των καταναλωτών. Ακόμη και η Kraft Heinz δήλωσε ότι οι χώροι εκτός σπιτιού, όπως τα εστιατόρια, αγοράζουν λιγότερα από αυτήν.

«Ο καταναλωτής είναι σίγουρα πολύ απαιτητικός στο πώς ξοδεύει το δολάριο του. Και ο πληθωρισμός που έχει εμφανιστεί τα τελευταία δύο χρόνια στις ΗΠΑ, νομίζω, έχει σίγουρα δημιουργήσει αυτό το περιβάλλον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s Christopher Kempczinski μιλώντας στους αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη.

Η Starbucks, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πτώση 3% στις συγκρίσιμες πωλήσεις των καταστημάτων της Βόρειας Αμερικής το πρώτο τρίμηνο, η οποία, μαζί με την αδυναμία στην Κίνα, προκάλεσε πτώση 15,9% στην τιμή της μετοχής της.

Επίσης, την Παρασκευή, μηνιαία έρευνα του Institute for Supply Management έδειξε ότι η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών βυθίστηκε σε συρρικνωτικό έδαφος τον Απρίλιο για πρώτη φορά εδώ και 15 μήνες.

«Η σύνθεση της έκθεσης ήταν αδύναμη, καθώς οι συνιστώσες της απασχόλησης, των νέων παραγγελιών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας μειώθηκαν όλες», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε σημείωμά τους.

Φυσικά, δεν ήταν όλα καταδικασμένα και ζοφερά. Είναι αλήθεια ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9% τον Απρίλιο από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Αλλά, όπως σημείωσε η Στατιστική Υπηρεσία Εργασίας, ο δείκτης αυτός βρίσκεται σε ένα στενό εύρος μεταξύ 3,7% και 3,9% από το Αύγουστο του περασμένου έτους.

Οι οικονομολόγοι της Bank of America δήλωσαν ότι βλέπουν ενδείξεις ότι η μεγάλη «αναπλήρωση» της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών μετά την πανδημία τελειώνει επιτέλους. «Κατά την άποψή μας, αυτό δεν είναι ένα απόλυτα αρνητικό σημάδι για την οικονομία», πρόσθεσαν.

Φρένο στις αυξήσεις μισθών

Ένα πολύ ευπρόσδεκτο σημάδι από την άποψη της Fed είναι η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της αύξησης των μισθών, με τις μέσες ωριαίες αποδοχές να αυξάνονται μόλις 3,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα το Απρίλιο, έναντι 4,1% τον Μάρτιο και 4,3% τον Φεβρουάριο. Αυτό υποδηλώνει ότι η τιμολόγηση ότι οι πιέσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υποχωρούν, παρά τις επίμονα υψηλές εκθέσεις για τον πληθωρισμό των τελευταίων μηνών.

Πράγματι, τα ήπια στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση ήταν αρκετά για να κάνουν τους επενδυτές να σκεφτούν για μειώσεις των επιτοκίων και πάλι. Οι μετοχές αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν με αφορμή τα στοιχεία, με τον S&P 500 να κερδίζει 1,3% και οι αποδόσεις των 10ετών Treasurys αναφοράς να μειώνονται κατά 0,07 ποσοστιαίες μονάδες.

Μια κίνηση κατά την επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι εκτός τραπέζης. Όμως η πιθανότητα μείωσης έως τον Σεπτέμβριο, όπως υποδηλώνεται από την αγορά προθεσμιακών συμβολαίων Fed Funds, αυξήθηκε σε 67,1% αργά την Παρασκευή από 61,6% μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με την CME Group.

Εάν τα οικονομικά στοιχεία συνεργαστούν μέχρι τότε, η πιθανότητα μιας ύπουλης περικοπής του Ιουλίου θα μπορούσε να συνεχίσει να ανεβαίνει. Αυτή τη στιγμή, οι αγορές το τοποθετούν σε μόλις 36,6% πιθανότητα, αλλά αυτό είναι το βασικό σενάριο της Goldman Sachs.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή