Από την αρχή του έτους, οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα ανοίξει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της στις 11-12 Ιουνίου. Μάλιστα, τον Ιανουάριο τα «πονταρίσματα» έκαναν λόγω για πέντε ίσως και έξι μειώσεις εντός του έτους, ύψους 25 μονάδων βάσης η κάθε μία… Ωστόσο, τα στοιχεία διαψεύδουν τις προσδοκίες και οι Αμερικανοί τραπεζίτες συντηρούν τη στάση «όποιος καεί στον χυλό…». Μέσα στο κλίμα αυτό τα «γεράκια» έχουν επιδοθεί σε μια έντονη φλυαρία, τονίζοντας ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής όχι μόνο δεν είναι αναγκαία στην παρούσα φάση, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ακόμα αύξηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι δέκα από τα δώδεκα μέλη της Federal Reserve με δικαίωμα ψήφου, που ορίζουν τα επιτόκια, έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 20 δημόσιες εμφανίσεις το τελευταίο δεκαπενθήμερο, και έχουν εκφράσει ανοικτά τη θέση τους.

Και την Παρασκευή, είχαμε ένα ακόμα μπαράζ σχολίων: το έναυσμα δόθηκε από τα στοιχεία ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. To υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η οικονομία πρόσθεσε 303.000 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τις  200.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,8%, σε σύγκριση με το προβλεπόμενο 3,9%.

Fed: Τα στοιχεία για την απασχόληση αλλάζουν τα στοιχήματα για τα επιτόκια

Αλλάζουν τα στοιχήματα

Μέσα στο κλίμα αυτό οι traders αποσύρουν τα στοιχήματά τους για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το CME FedWatch, οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν τώρα μια πιθανότητα περίπου 50% για μια πρώτη μείωση επιτοκίων έως τον Ιούνιο, από σχεδόν 66% μόλις μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των στοιχείων της για την απασχόληση.

«Η Fed προφανώς δεν θα μειώσει τα επιτόκια σύντομα με θέσεις εργασίας τόσο ισχυρές και ο βασικός [δείκτης τιμών καταναλωτή] της επόμενης εβδομάδας είναι πιθανό να παραμείνει ζεστός», σχολιάζει στους Financial Times, ο James Knightley, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING.

Ώθηση στον Μπάιντεν

Τα στοιχεία δίνουν ώθηση στον Μπάιντεν καθώς αναπτύσσει την εκστρατεία του για να ανακαταλάβει τον Λευκό Οίκο, ενισχύοντας το αφήγημα της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν τις οικονομικές του επιδόσεις, κυρίως λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού κατά την πρώτη του θητεία.

Τα στοιχεία για τις ισχυρές θέσεις εργασίας και τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει τη Fed να σηματοδοτήσει ότι δεν υπάρχει βιασύνη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα μηνιαία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας μπορούν να αναθεωρηθούν ουσιαστικά με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι αλλαγές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην έκθεση του Μαρτίου πρόσθεσαν συνολικά 22.000 θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την εικόνα μιας ισχυρότερης αγοράς εργασίας.

«Η αξιοσημείωτη ισχύς της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, η επίμονη επιμονή του πληθωρισμού και η συνεχιζόμενη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών υπονομεύουν την υπόθεση για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Eswar Prasad, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell.

«Η Fed έχει την πολυτέλεια να περιμένει να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, αλλά περιορίζεται επίσης από την κολλώδη δυναμική του πληθωρισμού, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς τη βέλτιστη στιγμή για να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Το γεράκι της Μινεάπολις

Ακόμα πιο «γερακίσιος» ήταν ο τόνος του επικεφαλής της Fed της Minneapolis, Νιλ Κασκάρι ο οποίος δήλωσε ότι θα αμφισβητούσε την ανάγκη για οποιεσδήποτε μειώσεις επιτοκίων. καθόλου αν ο πληθωρισμός δεν υποχωρούσε περαιτέρω.

Ο Κασκάρι δεν είναι καν μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed φέτος, αλλά τα σχόλιά βαραίνουν αποτύπωση του κλίματος που έχει διαμορφωθεί.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι την τελευταία εβδομάδα, τον λόγο λαμβάνουν κυρίως τα γεράκια: από τον πρόεδρο της Fed της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστικ και τον διοικητή της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ, έως την πιο μετριοπαθή πρόεδρο της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, η οποία έχει φήμη του γερακιού, αλλά δεν αποκλείει μία μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Ο Μπόστιτς, που συνήθως θεωρείται πιο επικίνδυνος, είπε στο CNBC ότι θεωρεί πιο σωστό να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων προς το τέλος του έτους, ενώ ο Waller, ένας από τους πιο σημαντικούς ρυθμιστές επιτοκίων, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Fed δεν πρέπει να βιάζεται να χαλαρώσει την πολιτική.

Στη μέση ο Πάουελ

Στο μέσον βρίσκεται ο πρόεδρος της Fed, ο οποίος είπε αυτή την εβδομάδα ότι η μάχη της Fed για τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει και ότι η κεντρική τράπεζα έχει χρόνο να περιμένει νέα οικονομικά στοιχεία.

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, ο Πάουελ έχει δίκιο, «αλλά αυτό δεν διευκολύνει τις αποφάσεις των επενδυτών».

Για παράδειγμα, οι οικονομολόγοι της Citigroup, προβλέπουν πέντε μειώσεις των 25 μ.β., ενώ εκείνοι της Vanguard εκτιμούν ότι το 2024 θα μπορούσε να κλείσει χωρίς καμία μεταβολή στα επιτόκια της Fed.

«Το βασικό μας σενάριο για φέτος περιλαμβάνει σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας και δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης — δηλαδή ύφεση», δήλωσε ο Andrew Hollenhorst, οικονομολόγος της Citi. «Πιστεύουμε ότι η ασθενέστερη δραστηριότητα θα αναγκάσει τη Fed να μειώνει τα επιτόκια κατά 25 μ.β. σε κάθε συνεδρίαση αρχής γενομένης από τον Ιούνιο».

Ο Qian Wang της Vanguard έχει άλλη άποψη: «Εξετάζουμε την οικονομία και βλέπουμε δυνητικά ένα σενάριο όπου ο πληθωρισμός παραμένει ισχυρός και πάνω από τον στόχο — και ανάπτυξη επίσης πάνω από τον στόχο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πιστεύουμε ότι η Fed μπορεί να ισχυριστεί ότι «η αποστολή ολοκληρώθηκε».

Πώς επηρεάζουν οι εκλογές

Οι επενδυτές λαμβάνουν επίσης υπόψη τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αν και αξιωματούχοι της Fed αρέσκονται να λένε ότι η πολιτική δεν παίζει ρόλο στις νομισματικές τους αποφάσεις, μια αναδρομή στα τελευταία 30 χρόνια, αποδεικνύει τη διαφορετική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bespoke Investment Group, κατά της διάρκεια ενός εκλογικού έτους, στο 71% των συνεδριάσεων της Fed δεν αποφασίζεται κάποια μεταβολή στη νομισματική πολιτική, έναντι 67% σε άλλες χρονιές. Αν το διάστημα περιοριστεί στη φορτισμένη περίοδο μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 81% από 65%.

Στα χρόνια των προεδρικών εκλογών, η Fed μείωσε τα επιτόκια μόλις στο 3% των συνεδριάσεών της αυτούς τους μήνες, σε σύγκριση με 14% άλλα χρόνια.

Ο Πάουελ οδήγησε τις αγορές σε αυτό το αβέβαιο μονοπάτι τον περασμένο Αύγουστο, όταν περιέγραψε τη Fed ότι «πλοηγείται από τα αστέρια κάτω από συννεφιασμένους ουρανούς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή