Την Παρασκευή το απόγευμα, στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway, έπεσα πάνω στη σύντροφό μου από την πτήση από την Ουάσινγκτον στην Ομάχα – μια υπέροχη γυναίκα που εργαζόταν στο περίπτερο της Geico, αναφέρει ο συντάκτης του CNBC, Ράιαν Έρμει.

Μπάφετ: Στο τέλος του β’ τριμήνου το ταμείο θα φτάσει τα 200 δισ. δολάρια

«Ο Μπιλ Μάρεϊ είναι εδώ», μου είπε. Της είπα ότι θα κρατούσα τα μάτια μου ανοιχτά.

Φυσικά, για τους δεκάδες χιλιάδες μετόχους που συρρέουν κάθε χρόνο στη Νεμπράσκα, τον Μάρεϊ ή οποιαδήποτε άλλη διασημότητα, είναι το δεύτερο βιολί μετά τον πραγματικό σταρ της σειράς, Γουόρεν Μπάφετ, και τα προηγούμενα χρόνια το δεξί του χέρι Charlie Munger, ο οποίος πέθανε το 2023.

Γύρω από αυτά τα μέρη, οι honchos στο Berkshire έχουν ένα βασικό κοινό με τον Mάρει: όλοι όσοι τους έχουν συναντήσει φαίνεται να έχουν μια ιστορία.

Νωρίτερα την Παρασκευή, παρακολούθησα το VALUEx BRK, μία από τις πολλές συγκεντρώσεις επενδυτών που εμφανίζονται γύρω από την Ομάχα ως ένα είδος δορυφορικών συναντήσεων της Berkshire. Διοργανώθηκε από τον Guy Spier, διευθυντή του Aquamarine Fund με έδρα τη Ζυρίχη, η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες από ένα ευρύ φάσμα ενθουσιωδών επενδύσεων αξίας, από διαχειριστές επενδύσεων έως ακαδημαϊκούς και συγγραφείς έως τον μακροχρόνιο βοηθό του Munger, Doerthe Obert.

Όλοι όσοι είχαν συναντήσει έναν από τους επενδυτές της Berkshire μοιράστηκαν λίγη από τη σοφία που μετέδωσαν.

Επιλέξτε τον κατάλληλο συνεργάτη

Ο Monsoon Pabrai, διευθύνων σύμβουλος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Drew Investment Research, θυμήθηκε ένα γεύμα όπου εκείνη και η αδελφή της – και τα δύο νεαρά κορίτσια εκείνη την εποχή – κάθισαν εκατέρωθεν του Μπάφετ. Σημείωσε προσεκτικά τη συζήτηση των τρεισήμισι ωρών, αλλά τείνει να επιστρέψει σε μια συμβουλή.

«Αυτό που μου έμεινε πάντα ήταν ότι κοίταξε εμένα και την αδελφή μου στα μάτια, επειδή είμαστε γυναίκες ή νεαρά κορίτσια, και είπε: “Η πιο σημαντική απόφαση που παίρνεις είναι ποιον θα παντρευτείς”», είπε. «Νομίζω ότι αυτό ισχύει και για τους δύο συντρόφους σε έναν γάμο. Είναι πολύ σημαντικό ποιον θα επιλέξεις για να είναι ο σύντροφος της ζωής σου».

Πράγματι, είναι συμβουλή που επανέλαβε ο Μπάφετ στη συνέλευση των μετόχων το Σάββατο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συμβουλές που όλοι πρέπει να ακούσουν, ο Μπάφετ προέτρεψε τους μετόχους να σκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελαν να διαβάζονται οι νεκρολογίες τους και να συνεχίσουν τη ζωή ανάλογα. «Σίγουρα στην εποχή μου θα ήταν να παντρευτείς το άτομο που θα μπορούσε να σε βοηθήσει να το κάνεις αυτό», είπε.

Δώστε στον εαυτό σας λίγη έμπνευση… και λογοδοσία

Ο William Greene, συγγραφέας του “The Great Minds of Investing” μίλησε μαζί με τον φωτογράφο Michael O’Brien για την εμπειρία του προφίλ και της φωτογράφισης του Munger.

Μια συνάντηση με τον φίλο του, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Berkshire, Chris Davis, του θύμισε μια βασική συμβουλή του Munger: περιβάλλετε τον εαυτό σας με εικόνες των ειδώλων σας.

«Ο Τσάρλι του είπε πολύ νωρίς, βάλε φωτογραφίες ανθρώπων που θαυμάζεις στο γραφείο σου, γιατί είναι άνθρωποι που δεν θέλεις να απογοητεύσεις».

Ο Munger ήταν διάσημος για την προτομή του ήρωά του, Benjamin Franklin, σημείωσε ο Greene. Ο Greene, με τη σειρά του, έχει μια προτομή του Munger.

«Νομίζω ότι αυτή η ιδέα της δόμησης του φυσικού σας περιβάλλοντος ώστε να έχετε φωτογραφίες ανθρώπων που θαυμάζετε είναι ένα πολύ καλό hack. Γέρνει τις πιθανότητες να συμπεριφέρεσαι αξιοπρεπώς», είπε ο Greene.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Η Gillian Segal, συγγραφέας του “Getting There: A Book of Mentors” μίλησε για την επιμονή της να γράψει μια συνέντευξη με τον Buffett. Αφού απέτυχε να επικοινωνήσει μαζί του εξ αποστάσεως, τον καθήλωσε σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση, όπου συμφώνησε να της δανείσει λίγα λεπτά από το χρόνο του.

Όταν ήρθε η ώρα να προγραμματίσουν τη συνάντησή τους, ο Segal περίμενε μια έκπληξη.

«Μόλις πέρασα [τη βοηθό του Μπάφετ], μου έλεγε όλες τις διαθέσιμες ώρες και έλεγε “εντάξει, αυτή την εβδομάδα είναι διαθέσιμος τη Δευτέρα” και ήταν ένα τεράστιο χρονικό διάστημα. Τρίτη, τεράστιο μπλοκ χρόνου, Τετάρτη, έχει αυτό. Πέμπτη, τεράστιο χρονικό διάστημα», λέει. «Και μόλις συνειδητοποίησα ότι είναι αυτός που είναι, επειδή φυλάει τον χρόνο του. Και έχει χρόνο να κάνει τα σημαντικά πράγματα. Δεν είναι υπερβολικός».

Οι πιθανότητες είναι ότι δεν έχετε σχεδόν τόσους ανθρώπους όσους ζητά ο Buffett το χρόνο σας – ή έναν βοηθό που είναι ειδικός στη φύλαξή του. Αλλά είναι ένα παράδειγμα που είναι χρήσιμο για οποιονδήποτε: Για να πετύχετε στην καριέρα σας, θα χρειαστείτε χρόνο για να δώσετε την αμέριστη προσοχή σας.

Μείνετε σταθεροί στην πορεία σας

Ο μακροχρόνιος βοηθός του Munger, Doerthe Obert, είπε μια λιτανεία γοητευτικών, προσωπικών ιστοριών για τον Munger, από την εστίασή του στη δουλειά του μέχρι τις προσπάθειές του για δίαιτα.

Οι αναμνήσεις της από την εργασιακή της σχέση με τον Munger είναι διδακτικές για όποιον έχει υπαλλήλους. «Είχαμε μια τόσο καλή σχέση συνεργασίας και απλά με εμπιστευόταν απόλυτα», είπε. «Θα το χειριστείς – ό,τι κι αν ήταν. Θα τα καταφέρεις».

Εμπιστευόμενος τη βοηθό του να κάνει τη δουλειά της, άφησε τον Munger να κάνει τη δική του.

Και όσον αφορά τη σχέση εργασίας, ο Munger ήταν ευτυχής να παραμείνει στη λωρίδα του.

Όταν τη ρώτησα τι, αν μη τι άλλο, της δίδαξε το αφεντικό της για τις επενδύσεις, ο Obert αμφισβήτησε.

«Δεν μίλησε ποτέ σε κανέναν για να επενδύσει ούτε μία φορά», μου είπε.

Ποτέ? Ούτε καν παρεμπιπτόντως;

«Όχι. Γιατί αν έδινε κάποιες συμβουλές και ίσως να μην λειτουργούσε», είπε. «Αν χάσει κάποια χρήματα, δεν είναι τόσο άσχημα. Αλλά αν θα έχανα πολλά; Δεν ήθελε αυτή την ευθύνη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή