Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα στη Γάζα, ενώ συνεχίζονται ατελέσφορες οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 9 σεντς, ή 0,11%, στα 83,42 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν 7 σεντς, ή 0,09%, στα 78,55 δολάρια το βαρέλι.

Ασιατικά Χρηματιστήρια: Samsung και SK Hynix έδωσαν ώθηση

«Οι τιμές του πετρελαίου άνοιξαν σήμερα το πρωί, με κάποια εμπόδια στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να οδηγούν τους συμμετέχοντες στην αγορά στην εκτίμηση ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις ενδέχεται να παρασυρθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG. Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν τις επερχόμενες ανακοινώσεις δεδομένων για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και προϊόντων στις ΗΠΑ αναμένεται να έχουν μειωθεί την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα θα μπορούσαν να έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 3 Μαΐου, με βάση τις προβλέψεις των αναλυτών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το ισχυρότερο δολάριο περιόρισε τα κέρδη στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου καθώς καθιστά το αργό πιο ακριβό για τους εμπόρους που κατέχουν άλλα νομίσματα. Ο δείκτης δολαρίου, η οποία μετρά το δολάριο έναντι έξι σημαντικών ομολόγων, σημείωσε άνοδο στις 105,25.

Η Μέση Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν υψηλότερα τη Δευτέρα, αντιστρέφοντας εν μέρει τις μειώσεις της περασμένης εβδομάδας. Και τα δύο συμβόλαια είχαν καταγράψει τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σε τρεις μήνες, καθώς η αγορά επικεντρώθηκε στα αδύναμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και στον πιθανό χρόνο μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve.

Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς συμφώνησε τη Δευτέρα σε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από μεσολαβητές, αλλά το Ισραήλ είπε ότι οι όροι δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του και συνέχισε τις επιδρομές στη Ράφα, ενώ σχεδίαζε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τη Ράφα στο νότιο άκρο της Γάζας από αέρος και έδαφος και διέταξαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τμήματα της πόλης, η οποία υπήρξε καταφύγιο για περισσότερους από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Η Σαουδική Αραβία

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει τις επίσημες τιμές πώλησης του αργού της που πωλήθηκε στην Ασία, τη Βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο τον Ιούνιο στήριξε επίσης τις τιμές, σηματοδοτώντας προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση αυτό το καλοκαίρι.

Ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο αύξησε την τιμή του αργού πετρελαίου Arab Light στην Ασία στα 2,90 δολάρια το βαρέλι πάνω από τον μέσο όρο του Ομάν/Ντουμπάι τον Ιούνιο, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο και στο ανώτερο άκρο των προσδοκιών των εμπόρων σε έρευνα του Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities